Biserica din Jilavele

Biserica din Jilavele Mareste imaginea.


Situata la 10 km vest de Urziceni, localitatea Jilavele isi are prima atestare la 25 mai 1668, intr-un hrisov in care apar ca martori un "Stan portar ot Jilava" si un "Radu din Jilava". Stapanita intai de boierii Baleni, mosia Jilavele ajunge dupa anul 1695 in stapanirea marelui aga Ianache Vacarescu, ruda si dregator al domnitorului Constantin Brancoveanu, pe care l-a insotit in martiriul sau de la anul 1714. De la jumatatea secolului al XlX-lea, mosia Jilavele avea sa treaca in posesiunea altei ilustre familii, Cantacuzino, care a stapanit-o pana la anul 1945. Vacarestii si Cantacuzinii, dintre cele mai cunoscute familii istorice romanesti, si-au legat numele de monumentele pe care le-au ridicat in multe locuri, inclusiv la Jilavele.

Biserica din JilaveleAflata in centrul asezarii, in imediata vecinatatea a fostului conac Canatacuzino si a Parcului Eroilor, biserica Sfantul Ioan Botezatorul se afla pe lista monumentelor istorice din judetul Ialomita. A fost ridicata la anul 1697 de catre marele aga Ianache Vacarescu, fiind refacuta din temelie la anul 1844 de catre paharnicul Dimitrie Sorescu. Dupa ce a mai fost reparata de comunitatea locala la anul 1872, a fost refacuta si marita de catre Ecaterina G. Cantacuzino, proprietara atunci a mosiei si sotia raposatului Gheorghe Gr. Cantacuzino (1837-1913), fost prim-ministru al Romaniei si ministru in mai multe randuri. Lacasul a suferit si alte reparatii, aspectul de astazi avandu-l in urma celor de la anul 1981, dupa cum mentioneaza pisania noua, prin grija enoriasilor din parohie.

Edificiul are un plan trilobat, un aspect aparte oferindu-l pridvorul in stil neoclasic, amintind de templele antice. Doua turle din tabla, cu un plan octog-onal, incununeaza pronaosul si naosul. Pictura interiorului, realizata in fresca, se pastreaza bine; exteriorul este zugravit in alb, iar acoperisul, odinioara invelit cu sindrila, este astazi din tabla. in biserica se pastreaza doua pisanii, una de la anul 1915 si cealalta de la anul 1981. Pisania veche are urmatorul text:

"ACEASTA SFANTA BISERICA SA RIDICAT DE DOMNIA SA ENACHITA VACARESCU/ IN ANUL 1697, IAR LA 1844 A FOST REFACUTA DE PAHARNICUL DIMITRIE SORESCU/ SI SA MAI REPARAT DE LOCUITORI IN ANUL 1872./ IN ANUL 1915 MITROPOLIT PRIMAT AL TAREI FIIND/ LP.S.S.KONON ARAMESCU DONICI SA REZIDIT SI MARIT ADUCANDU-SE/ IN STAREA DE FATA CU STARUINTA SI CHELTUIALA DOAMNEI ECATERINA G./ CANTACUZINO, STA-PANITOAREA ACTUALA A ACESTEI MOSII ".

Zidul de incinta are o vechime de un secol si a fost ridicat pe locul celui din secolul al XlX-lea. in imediata vecinatate a incintei lacasului religios, se afla fostul conac Cantacuzino, ridicat dupa anul 1865 probabil pe locul unei resedinte mai vechi a familiei Vacaresti lor.

prof. Stefan GRIGORESCU

Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 8751

Voteaza:

Biserica din Jilavele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE