Biserica de lemn din Boroaia

Biserica de lemn din Boroaia Mareste imaginea.

Biserica de lemn din Boroaia, inchinata Adormirii Maicii Domnului, este o biserica ortodoxa din judetul Suceava, asezata in cimitirul localitatii. Localitatea Boroaia este situata in nord-estul Romaniei, pe Drumul National 15, in sudul judetului Suceava, la granita acestuia cu judetul Neamt, la jumatatea distantei dintre localitatile Falticeni si Targu Neamt, pe malul drept al raului Moldova.

Faptul ca pe teritoriul actual al comunei erau mosii manastiresti apartinand Manastirii Rasca, Manastirii Neamt si Manastirii Secu si ca stabilirea pe aceste mosii s-a facut cu invoiala manastirilor, a determinat si denumirea celor doua parti a satului Boroaia respectiv Boroaia Neamtului si Boroaia Rastii.

Locuitorii satului Boroaia au venit din Ardeal intre 1742 si 1774, care constituie doua referinte istorice certe: una (1742) ce nu include Boroaia printre mosiile manastirilor Rasca, Neamt si Secu, alta ce o include (1774) ca mosii ale acestor trei manastiri, cand capetenia lor, Bora, murind, a ramas birnica femeia lui, Boroaia.

Biserica de lemn din Boroaia

Documente referitoare la Boroaia le gasim de-abia in recensamintele din 1772, 1773 si 1774 si apoi in catagrafiile si statisticile fiscale de dupa 1800, iar faptul ca numeric populatia a crescut substantial la inceputul secolului al XIX-lea, confirma teoria ca in acest interval emigrantii ardeleni s-au stabilit masiv pe aceste meleaguri. Satul Barasti este atestat documentar din timpul lui Petru Rares, la anul 1552, si apoi din timpul lui Alexandru Lapusneanu, la anul 1555, iar satul Giulesti este pomenit intr-un uric al lui Eremia Movila, din anul 1599.

Biserica de lemn din Boroaia - Adormirea Maicii Domnului

Biserica cimitirului din satul Boroaia - declarata monument istoric in anul 2004 - dateaza din anii 1802-1805 si a fost ctitorita de preotii Ioan si Petru, veniti odata cu transfugii ardeleni. Numeroase nume de familii din comuna intaresc faptul ca aceste familii isi au originea in Ardeal, cei veniti fiind numiti, probabil de localnici, cu numele localitatilor de provenienta: ex: Barleanu, Monoranu, Corduneanu, Ungureanu.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, in satul Boroaia a fost adusa o biserica de lemn din satul Rasca. Aceasta a devenit cu timpul neincapatoare si a fost mutata in satul Praxia. In anul 1808, in Boroaia a fost construita o biserica de lemn mai mare, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care a fost sfintita la 15 august 1808.

Biserica de lemn din Boroaia

Pe Pomelnicul de lemn al bisericii se afla pictata urmatoarea inscriptie: "Pomelnicul preotului Ioan si al tatalui sau, preotul Petru, care au fost intai ctitor si singur stoler la facerea bisericii din Boroaia, durata din nou la anul 1808, august, in 15, care atunci s-au si sfintit."

Altarul bisericii a fost pictat in 1808, in tempera, chiar pe barnele de lemn. Prima reparatie a bisericii a avut loc in anul 1864. O a doua mare reparatie a avut loc in anul 1925. In anul 1927, i se reface pictura din interior, cea din Altar ramanand in forma ei originala.

Incepand cu anul 1977, bisericuta de lemn devine biserica de cimitir, in sat ridicandu-se Biserica Sfintii Parinti, de catre Parintele Ilarion Argatu. Biserica cea nou, zidita intre anii 1969-1970, a fost sfintita in data de 21 mai 1977.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este construita, in intregime, din lemn. Intrarea in pridvor se face prin partea de miaza-zi, printr-o usa din lemn de brad, in tablii, cu doua canate si cu dimensiunile 1.90 si 1.09 metri. Adancimea pridvorului este de 2.60 metri, latimea de doi metri si inaltimea de 2.70 metri. Lumina intra printr-o fereastra dreptunghiulara simpla, cu gratii din fier. Pardoseala si bolta pridvorului sunt intarite de scanduri vopsite.

Biserica de lemn din Boroaia

Din pridvor, cu ajutorul unei scari drepte prevazute cu noua trepte, se face urcarea la cafas, printr-o usa. Cafasul este de forma semihexagonala, sprijinit pe stalpi. Din cafas se face urcarea in clopotnita, care se gaseste in una din cele trei turle ale bisericii. Ea are baza octogonala. Pe cele patru clopote nu se gaseste nici o inscriptie, cu exceptia unuia mijlociu, pe care este inserat anul 1806.

Din pridvor se trece in pronaos, printr-o usa de lemn de brad. Fundul pronaosului este poligonal si luminat printr-o fereastra simpla. Trecerea din pronaos in naos se face printr-un fel de perete de lemn, avand la mijloc o deschizatura in forma de arc. Pardoseala si plafonul sunt facute din scanduri si vopsite in gri. Naosul este luminat din laterale, cu ajutorul a doua ferestre. Altarul semipoligonal, are adancimea de 4.70 metri si latimea de 4.80 metri. Altarul mai are si o nisa, cu inaltimea de 3.50 metri, latimea de 1.20 metri si adancimea de 1 metru. Altarul este luminat cu ajutorul unei ferestre, asezata in partea de rasarit, avand dimensiunile 1.10 metri si 0.80 metri.

Biserica de lemn din Boroaia

Biserica nu are elemente sculpturale de valoare exceptionala. Atat catapeteasma cat si mobilierul poseda elementele obisnuite, ale tuturor bisericilor, a caror zidire a fost efectuata in epoca de decadenta a arhitecturii romanesti. Corpul bisericii nu este pictat, exceptie de la aceasta face numai altarul. Pictura altarului este lucrata in fresca, fiind bine executata, care desi veche, totusi, se mentine. Vechile icoane ale Bisericii au fost pictate de Kiril Zugravul.

In altar se mai gasesc patru evanghelii. Una legata in carpa, avand aplicate la colturi placi de argint, reprezentand pe cei patru evanghelisti. Aceasta a fost donata bisericii in anul 1938, de localnicul Gheorghe Roman. A doua evanghelie legata tot in carpa, cu imitatie de email, a fost donata in anul 1985, de Vasile Cotovaru. A treia evanghelie este legata in piele. A patra evanghelie - cea mai importanta - este scrisa cu caractere chirilice si editata de Tipografia Manastirii Neamtului, in anul 1329.

Cu toate reparatiile ce a fost nevoie sa le sufere, biserica si-a pastrat totusi neschimbat aspectul ei de la intemeiere. In anul 1925, biserica a suferit o reparatie radicala, facandu-i-se din nou acoperamantul. In anul 1927, biserica a fost vopsita in interior, in timp ce pictura altarului a fost lasata intacta.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biserica de lemn din Boroaia

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 5483

Voteaza:

Biserica de lemn din Boroaia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE