Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras - Brancoveneasca

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras - Brancoveneasca Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras este o biserica ortodoxa zidita de Sfantul Constantin Brancoveanu. Declarata monument de arhitectura, biserica brancoveneasca din Fagaras este o ctitorie a imparatului Constantin Brancoveanu, inaltata intre anii 1697-1698.

Modelul acestei biserici este Capela palatului brancovenesc de la Mogosoaia, ridicata in 1688. Din anul 1721, biserica pastreaza minunate picturi murale. Biserica Sfantul Nicolae este cel mai vechi lacas de cult din Fagaras, ea aflandu-se astazi pe Strada Tudor Vladimirescu, nr. 16.

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras - scurt istoric

Cronicarul Radu Greceanu, vorbind despre zidirea bisericii brancovenesti din Fagaras, va spune: "Intr-acest an (1698) au trimis Maria sa pe Neagoe Pitariul Ratescu in Tara Ardealului, la Fagaras, de au ispravit o biserica, care inca din anul trecut l-au trimis Maria sa de au inceput din temelie a o lucra, cu cheltuiala Mariei Sale. Pentru ca neavand crestinii de acolo biserica, trimis-au la Maria sa cu multe rugaciuni ca sa le faca o biserica. Si neaparandu-se Maria sa de un lucru dumnezeesc ca acesta, statut-au bucuros dupa rugaciunea lor si au trimis de au facut biserica mare si frumoasa intru cinstea Sfantului Nicolae."

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras

Biserica veche din Fagaras, zidita din lemn, cazuse prada unui incendiu, iar vreme de mai bine de 40 de ani, crestinii ortodocsi din Fagaras au fost vaduviti de locasul lor de cult, datorita stapanitorilor necredinciosi (austro-ungari), care nu le-a permis sa isi ridice o noua biserica. Astfel, ei au fost nevoiti sa mearga, care incotro, spre cele mai apropiate biserici, din satele vecine.

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras

In cele din urma, o cerere va fi inaintata domnitorului Constantin Brancoveanu, spre a ajuta in vederea zidirii unei biserici. Astfel, domnitorul va apela la princepele Mihai Apafi al II-lea, spre a aproba zidirea unei biserici. Acceptand anumite conditii, crestinii din Fagaras au primit aprobarea spre a isi ridica biserica. Biserica trebuia insa sa nu fie extrem de fortificata.

Pisania bisericii pastreaza stema Tarii Romanesti, semnatura imparatului Constantin Brancoveanu, sfantul ocrotitor, Sfantul Nicolae, si anul zidirii locasului de cult, 1698. Este posibil ca cel care a schitat arhitectura bisericii sa apartina scolii din Valcea, anumite asemanari avand cu ctitoria brancoveneasca de la Hurezi.

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras

In anul 1723, biserica a fost luata cu forta de autoritati si data greco-catolicilor. Vreme de mai bine de 200 de ani, biserica a fost furata crestinilor, cat si ctitorilor ei cei sfinti. Aici au slujit episcopii greco-catolici Ioan Pataki si Inochentie Micu Klein. Intre anii 1737 si 1948, biserica a slujit drept biserica parohiala greco-catolicilor.

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras - arhitectura brancoveneasca

Biserica este impartita in pridvor, pronaos, naos si Sfant Altar. Pridvorul este deschis, inconjurat de zece coloane de piatra. Pronaosul are si el o serie de coloane, in interior. Naosul nu este extrem de spatios, desi este bine proportionat, deasupra lui aflandu-se asezate clopotele, intr-o clopotnita incorporata. Bisericuta brancoveneasca are sapte ferestre modeste si tainice, precum multe dintre ctitoriile sfantului.

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras

Sfantul Altar este tainuit de o catapeteasma sculptata in lemn de stejar si minunat impobobita cu icoane pictate. Intreaga catapeteasma este poleita in foita de aur, fiind zugravita de Preda, zugrav din Campulung, in anul 1721. Altarul si naosul sunt zugravite de fii zugravului, Preda si Teodosie, iar pronaosul este zugravit ceva mai tarziu, de un zugrav anonim.

Biserica a fost renovata in 1921-1922. Abia in anul 1994 insa, biserica va fi binecuvantata cu o restaurare completa si ampla. In anul 1998, intreaga pictura in fresca va fi scoasa la lumina. Cei care s-au ostenit in curatarea acesteia au fot Virginia Videa si Gheorghe Zaharia. Iconostasul a fost si el restaurat, de catre Dorin Handrea, din Bucuresti. In prezent, biserica este declarata monument de arhitectura.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 12257

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras - Brancoveneasca 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Maria-Iulia BacaranPostat la 2011-01-31 10:21

    Biserica aceasta îmi este tare dragă, îmi aminteşte mult de copilărie şi doar gândul acolo îmi readuce toată căldura pe care o resimţeam de fiecare dată când mă aflam acolo.Pictura e cu adevărat dosebită, deşi constat că nu ştiam să apreciez cum se cuvine acest fapt, însă istoria încarcă spaţiul cu puterea rugăciunilor dintr-un locaş sfânt. Astfel pictura primeşte valoarea pe care noi nu o putem exprima.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE