Biserica Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Biserica Trei Ierarhi - Filipestii de Padure Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Trei Ierarhi este o veche biserica ortodoxa din localitatea Filipestii de Padure, judetul Prahova. Comuna, care se intinde pe o suprafata de aproape cincizeci de kilometri patrati, este alcatuita din satele Filipestii de Padure, Ditesti si Mineri. Din localitatea Calinesti se ajunge in Filipestii de Padure pe drumul ce merge spre Moreni, imediat dupa trecerea peste raul Provita.

Satul este atestat documentar inca din secolul al XVI-lea. Prima asezare numita "Filipesti" a fost "Filipestii de Targ", cu care acuala asezare Filipestii de Padure se margineste inspre sud si est. Numele locului a fost luat de la familia boiereasca Filipescu. Prima asezare a fost numita "Targ" incepand cu secolul al XVIII-lea din pricina activitatii comerciale intense din aceasta. In jurul anului 1700, in Prahova mai apre un targ, drept pentru care "Filipestii de Targ" incepe sa decada. Dupa anul 1830, localitatea va decadea si mai mult, voievodul Mihai Viteazul infiintand targul Ploiesti.

 Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Astazi, in spatele actualei primarii din Filipestii de Padure, se mai pot vedea inca ruinele vechilor case domnesti, construite aici de aga Matei Cantacuzino. Pe la mijlocul secolului al XVII-lea, diaconul Paul de Alep, insotitorul patriarhului Macarie al Antiohiei, nota ca aceste case erau "mai mari si mai desfatate decat casele tuturor celorlalti Cantacuzini".

Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Filipestii de Padure

Biserica Sfintii Trei Ierarhi a fost zidita in anul 1688, de catre doamna Balasa Cantacuzino, sotia marelui aga Matei Cantacuzino, impreuna cu fiul ei, Toma Spatarul Cantacuzino, si Maria, sotia celui din urma, dupa cum ne instiinteaza pisania de piatra a bisericii, scrisa in slavona si asezata deasupra usii de intrare.

 Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Biserica din Filipestii de Padure s-a pastrat in starea ei originara, atat structura de rezistenta a acesteia, cat si pictura, fiind prea putin afectate de trecerea timpului. Arhitectura bisericii pastreaza stilul bizantin, cu elemente romanesti si cu mici influente occidentale.

Biserica este zidita din caramida, in forma de cruce, avand o turla mare pe naos si un pridvor deosebit. Pridvorul este etajat, in partea de sus fiind amenajat un foisor cu arcada, asemanator celui de la biserica din Ludesti. Clopotele se afla asezate deasupra pridvorului semicircular, ale carui coloane cu zece laturi sustin o serie de arcade semicirculare. 

Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Interiorul bisericii este impartit conform traditiei, in pronaos, naos si Altar. Ferestrele bisericii sunt inguste, precum prevad canoanele arhitecturii bizantine, si decorate cu elemente geometrice sculptate in piatra, in stil brancovenesc.

In anul 1692, biserica este zugravita in intregime in fresca, de catre marele zugrav Parvu Mutu. Ansamblul de pictura murala din aceasta biserica este una dintre cele mai importante creatii ale mesterului Parvu Mutu. Pe peretele nisei prin care se urca in clopotnita, asezata deasupra pridvorului, zugravul Parvu Mutu si-a zugravit autoportretul, insotit de inscriptia: "Parvu Mutu zugrav vel leat 7200 (1692)."

Tabloul votiv, zugravit in pronaos, de o parte si de alta a usii de intrare, infatiseaza cincizeci si cinci de membri ai familiei Cantacuzino. Dintre toate picturile zugravului Parvu Mutu, cele din aceasta biserica s-au conservat cel mai bine.

Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Catapeteasma bisericii este cea originala, pana astazi ea pastrand sculptura ei deosebita, inspirata de stilurile baroc si renascentist. Lemnul catapetesmei, sculptat minutios, este stucat si aurit, iar icoanele de pe acesta sunt zugravite tot de Parvu Mutu.

Pe peretele de la proscomidiar sunt inscrise, cu litere slavone, numele pictorilor, "Parvu, Marin, Andrei, Stan, Neagoe, Nicolai zugrav", precum si numele preotului de atunci, "Erei (preot din) Brasov, Mihail monahul".

Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

De-a lungul timpului, biserica a suferit lucrari de restaurare, atat in interior, cat si in exterior, lucrari care insa nu au afectat arhitectura si pictura bisericii, care se pastreaza pana azi in starea lor originala. Intre anii 1981-1983 s-au efectuat lucrari de restaurare exterioara, consolidandu-se turla cea mare, refacandu-se acoperisul, tencuiala peretilor si drenajul din jurul bisericii.

Intre anii 1992 -2005 s-au efectuat lucrari de restaurare a picturii bisericii, de catre pictorul restaurator Chiriac Ioan, lucrare sustinuta financiar de Ministerul Culturii si Cultelor, prin Directia Monumentelor Istorice. Mai apoi, in anul 2006, in urma lucrarilor de restaurare, biserica a fost resfintita, de catre Preasfintitul Ciprian Campineanul.

Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Datorita importantei picturii mesterului zugrav Parvu Mutu, incepand cu anul 2005, biserica inchinata Sfintilor Trei Ierarhi, din Filipestii de Padure, a fost inclusa in seria celor peste o suta de monumente prahovene, fiind declarata monument istoric si de arta veche bisericeasca. La randul ei, comisia UNESCO recunoaste aceasta biserica drept "Voronetul din Muntenia".

Teodor Danalache

 Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Filipestii de Padure

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 10969

Voteaza:

Biserica Trei Ierarhi - Filipestii de Padure 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE