Craciunul ateilor

Craciunul ateilor Mareste imaginea.

Lucian Mandruta este un ateu consecvent. El incearca sa ne convinga ca Dumnezeu nu exista. Iar ca demonstratie ne spune cum, daca ar exista, atunci lucrurile de pe pamant ar trebui sa stea altfel. In acest articol http://lucianmindruta.com/2013/12/19/daca-dumnezeu-ar-sarbatori-craciunul/

Lucian Mandruta foloseste un eufemism: in loc sa spuna, simplu si clar, ca Dumnezeu nu exista, el ne spune ca „nu sarbatoreste Craciunul”.

Daca ar face-o, n-ar mai fi, macar in zilele Craciunului, copii care mor in spital, atat de multe accidente, n-ar fi atat de multi oameni saraci care nu-si permit macar strictul necesar, n-ar fi atat de multi sarmani fara adapost, n-ar fi atatea trimiteri in somaj.

Argumentul obisnuit al ateilor este ca, daca Dumnezeu ar exista, atunci nu ar permite sa existe atata rau. In acest articol insa, ideea este un pic contextualizata: de Craciun lucrurile ar trebui sa fie, macar putin, altfel. Aceasta sarbatoare, pe care Dumnezeu vine sa o aduca oamenilor, ar trebui sa schimbe ceea ce se intampla cu noi, binele sa predomine asupra raului, ceea ce e pozitiv sa prevaleze. Este o idee nobila: daca e cu adevarat o sarbatoare, atunci Dumnezeu ar trebui sa faca un arminstitiu pe durata ei, sa intrerupa monotonia exasperanta a raului care se repeta zi de zi. Oare nu asta asteptam si noi, cu totii: o minune care sa faca sa biruie peste conditiile precare ale existentei terestre?

Lucian Mandruta este atat de sigur de raspunsul la intrebarile lui incat nici macar nu mai cauta sa afle ce se intampla de fapt. Daca s-ar uita in statistici, poate ar fi un pic uimit sa vada ca, intr-adevar, de Craciun mor mai putini copii, sunt mai putine accidente grave, iar tot ce e rau parca isi ia o scurta pauza, atat de scurta ca trece nebagata deloc in seama. Ar schimba insa constatarea ca de Craciun se intampla mai putine nenorociri decat in restul timpului, in mod fundamental problema? Cu siguranta ca nu! Aceasta cerinta e din specia acelora pe care le pretindeau fariseii Mantuitorului: Fa-ne o minune aici, pe loc, ca sa ne demonstrezi cine esti si ce poti sa faci, si vom crede in Tine! Hristos insa nu raspunde la asemena santaje, oricat de mult am vrea noi sa o faca. Putem sa alegem sa credem sau sa nu credem, nu putem insa sa il somam sa raspunda prompt cererilor noastre, oricat ar fi ele de insetate de miraculos.

Apoi Lucian Mindruta ne mai spune ceva interesant: iarasi nu zice ca Dumnezeu nu exista, dar spune ca nu-i pasa de oameni, ca El nu stie cum e sa traiesti pe pamant si sa te lovesti de tot ceea ce este pamantesc. Si-l imagineaza cumva abstras, undeva in cerurile inalte, nemuritor si rece, neparticipand si nepasandu-i de viata si de durerile oamenilor. Dar e tocmai pe dos! Craciunul e sarbatoarea inomenirii. E exact despre un Dumnezeu care se face om, in toate asemenea noua, afara de pacat, pentru a sti cum e sa fii om, pentru a trai si, mai ales pentru a suferi la fel ca noi si chiar mult mai mult ca noi, infinit mai mult ca noi. Suferinta noastra are o explicatie in pacatosenia noastra, a Lui insa nu. Dumnezeu vine alaturi de noi, devine unul dintre noi pentru ca noi sa fim alaturi de El.

Intr-adevar, intruparea lui Dumnezeu nu anuleaza boala, accidentele, saracia, foamea, suferinta, nu desfiinteaza nici moartea, principalul nostru dusman, cauza- ni se pare noua- a nefericirii noastre. Lucrurile stau, aparent, la fel ca inainte, si atunci de ce am mai face efortul de a crede in ceva sau cineva care, acolo sus, ne iubeste? Raspunsul vine doar prin intelegerea pe care o ofera credinta in Dumnezeu: suferinta nu dispare, dar capata un sens.

Mindruta spune ca oamenii se fac pe ei dumnezei. Aici are dreptate, numai ca gresesete drumul. Facandu-se pe sine dumnezei, de fapt uzurpa un loc care nu li se cuvine, se suie pe un tron care nu e al lor, se auto-idolatrizeaza. Din aceasta (im)postura sigur ca cerem socoteala oricui, inclusiv lui Dumnezeu pentru ceea ce nu ne convine: munca multa si inutila, necazuri, accidente, boli. Nu meritam o asemenea soarta cruda, dar ne resemnam cu ea ca n-avem incotro, ne mai gasim doar o palida alinare intr-o bere, sau mai multe, baute seara, dupa o zi chinuitoare la serviciu.

Oamenii nu se fac de la sine dumnezei, asa cum vrem, si cum procedam, de fapt, majoritatea dintre noi. Dar putem deveni dumnezei prin raspunsul dat la chemarea Dumnezeuelui celui adevarat, tocmai Cel pe care il asteptam sa vina acum printre noi. Aceasta sarbatoare este despre om, dar despre acel om care e Dumnezeu si s-a facut om pentru noi. Apoi este si despre raspunsul pe care noi, ceilalti oameni, avem sa-l dam la chemarea pe care ne-o adreseaza.
Dumnezeu vine pe pamant ca sa traieasca viata noastra. Noi insa vrem sa mai traim viata Lui?

Paul Curca

.

Despre autor

Paul  Curca Paul Curca

Senior editor
132 articole postate
Publica din 07 Aprilie 2011

22 Decembrie 2013

Vizualizari: 8506

Voteaza:

Craciunul ateilor 4.50 / 5 din 10 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • bonas NiculaePostat la 2013-12-24 09:36

    Despre un om care nu crede in DUMNEZEU se poate spune ca este "fara DUMNEZEU",adica dupa mintea mea "un om in care nu se poate salasluii BINELE. Raul intra in lume prin "cei ce slujesc raului",deaceia sunt atatea accidente si nedreptati. Raul intra in lume datorita necredintei noastre. Increde-te in BINE si ve-i avea BINELE, dar nu uita ca raul ce ne inconjoara se datoreaza faptelor noastre.

  • Vladimir ChirilaPostat la 2013-12-23 19:53

    Credinta in Dumnezeu tine si de cultura pe care o poseda cel care face valuri pe aceasta tema.Fara nici o exceptie, am constatat ca indivizii care se autointituleaza atei, au goluri serioase in asa-zisa cultura generala, ca sa nu mai vorbim de un nivel superior de cultura.Asa ca..., Domnule Curca, nu mai pierdeti timpul cu oameni marunti !

  • mohamed touatiPostat la 2013-12-23 14:01

    O zi buna si sarbatori fericite , Eu citesc de la un timp din situl crestin ortodx si imi place sa gasesc atat puncte si linii intregi de intelegere dintre cultura si confesia mea de musulman si cea de crestin mai ales in cea ce priveste partea comportamentala in societate. in privinta ateismul si ateilor nu va faceti multe griji majoritate sunt doar actori si simpli persoane publice platite de consort sau organizatii de gen masonie ,franco masonie ,ordine si secte diverse unele deghizate chiar in crestini ca sa il denigreaza pe dumnezeu unicul creator si ingrijitor al oamenirea de azi si de apoi . cand bate un pic de vant nu inseamna neaparat ca va ploua torential. Dumnezeu e si Mandruta STIE . Mohamed Ali

  • mihaea mateiPostat la 2013-12-23 10:57

    Mare adevar a scris Cristian Popescu, pacat de maicuta care l-a facut pe Mandruta!!!! I-o fi dat de toate, mai putin mintea cea luminata pentru a vedea Calea si Adevarul! Toti acei sarmani de care vorbeste maria sa poate ca nu sunt chiar asa!!! Nu cred ca Dumnezeu nu le-a oferit o sansa, cat de mica!!! Dar trebuie sa facem si noi ceva in acest sens! Nu sa stam sa ne dea Dumnezeu din cer!!! Si ar mai fi ceva... SISTEMUL acesta defectuos, DEMOCRATIA asta inteleasa prost de romani, LACOMIA celor care se afla la conducerea tarii, LEGILE care sunt date numai pentru EI.....si multe ,multe altele. Imi pare rau ca macar in aceste zile magice nu pot sa ofer mai mult celor din jurul meu , dar caldura din sufletul meu le-a daruiesc cu tot dragul!!!

  • Madalina DiaconescuPostat la 2013-12-23 09:35

    Nu toti cunoastem fericirea de a crede in Bunul Dumnezeu. Dupa parerea mea nu exista atei ci doar persoane care sunt furioase ca nu gasesc raspunsurile pe care toti cei care cred in El le-au gasit. In final sunt convinsa ca Dumnezeu ii va arata chiar si lui ca Exista. Craciun fericit! Fie ca Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa fim mai buni!

  • cristian popescuPostat la 2013-12-23 08:27

    De foarte multe ori publicăm sau cerem părerea despre unele lucruri unor persoane total neavizate în acel domeniu. Până la urmă, cine-i Lucian Mândruță ca să ne împiedicăm de păprerea lui? Putem opune părerea lui aceleia a oamenilor cu adevărat importanți ai Țării? Cât de greu cântărește ea? Mândruță e un individ total lipsit de bunsimț și de cultură, deoarece dacă ar fi altfel, ar ști ce a însemnat și ce înseamnă încontinuare credința în Dumnezeu pentru poporul român. Dar el, săracul, este produsul multinaționalelor...O fi auzit el de un Stăniloae, de un Bordașiu, sau Alexandru Mironescu sau de Sandu Tudor sau Galeriu sau de atâția și atâția alții care, asemenea lui Ștefan, sau Constantin sau Neagoe Basarab sunt temelie țării și neamului? Lăsați-l să mănânce mult și să creadă în grămada de...reziduuri biodegradabile care vor rămâne de pe urma lui...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE