Certurile

Certurile Mareste imaginea.

Nu exista solutii simple pentru aceasta problema; totusi, este important sa ne amintim ca unele conflicte pot juca un rol pozitiv, cu conditia sa nu ajunga prea departe. Stresurile si conflictele au loc datorita faptului ca tocmai in acest fel se realizeaza trecerea la un nivel nou, mai stabil, al relatiilor. Copiii fac insa lucrul acesta cu stangacie, drept pentru care au nevoie de ajutorul parintilor.

In majoritatea cazurilor, parintii trebuie sa evite rolul de arbitru in ciocnirile dintre copii -dar daca ati fost totusi atras in conflict, dati-i fiecarui copil posibilitatea de a-si exprima plangerea sau supararea, iar apoi cereti-i unuia dintre ei sa expuna pe scurt esenta plangerii celuilalt, ca sa va convingeti ca ati auzit si ati inteles totul in mod corect. Dupa aceea, copiii sa alcatuiasca impreuna lista cailor si mijloacelor posibile de rezolvare a conflictului.

In atare caz, nu numai ca veti returna copiilor responsabilitatea pentru rezolvarea conflictului, ci ii veti si deprinde sa biruie diversele probleme, piedici si momente negative din viata.

Dati-le tuturor posibilitatea sa se exprime. Daca copilul a luat parte la elaborarea unei anumite reguli, el se va stradui sa faca in asa fel incat regula sa nu fie incalcata - dar daca regula i-a fost impusa de sus, este foarte probabil ca va incerca totusi sa o incalce. Intariti noile reguli de comportament in interiorul familiei. Daca regula spune: "nici un fel de batai", pedeapsa disciplinara pentru incalcarea ei trebuie sa fie oprirea temporara a oricarui joc. Aceasta este o metoda foarte eficace. Cand copiii incep sa se bata, parintii trebuie sa le spuna: „In casa asta nu sunt permise bataile. Tu asaza-te aici, iar tu dincolo". Scaunele trebuie sa fie lipite de perete si dispuse in asa fel incat copiii sa nu se vada unul pe celalalt. Asteptati cinci minute, apoi discutati cu copiii despre cearta lor. In acel moment ei se vor fi linistit deja, probabil -este timpul potrivit pentru a analiza alternativele rationale pentru certuri.

Pentru ca ei sa nu se teama de propriile sentimente pe care le nutresc unul fata de celalalt si sa admita ca uneori se pot si certa, si nu este nimic infiorator in asta, discutati cu ei despre acest lucru. Le puteti povesti despre propriile dumneavoastra trairi din copilarie si despre ciocnirile cu fratii si surorile dumneavoastra. Iar daca ati fost unic copil la parinti, fara indoiala ca ati comunicat cu verii dumneavoastra sau, dimpotriva, ati visat dintotdeauna sa aveti o sora sau un frate. Aratati-le copiilor aspectele pozitive ale vie-tii lor comune, dati-le uneori sarcini comune, straduiti-va sa fiti echidistant cu ei. Daca sunt de acelasi sex, este mai bine daca fiecare dintre ei va avea hobby-ul sau, talentul sau, pasiunea sa, ca sa se afle cat mai putin in competitie. Si inca o observatie. Este binecunoscut faptul ca bataile, zarva si tipetele au loc numai in prezenta adultilor, ca ele sunt adresate in cea mai mare masura acestora. Ca atare, multe depind de comportamentul parintilor. In mod special, nu trebuie sa li se permita copiilor sa parasca.

In acest scop, trebuie: a) sa fie invatati sa utilizeze contactul direct, adica sa-si exprime gelozia nu indirect, parintilor, ci deschis, unul celuilalt, prin cuvinte de genul: „nu-mi place cand te bati cu mine.", „ma supar cand imi iei lucrurile.". Declaratiile de acest fel ii ajuta pe copii sa caute forme noi, civilizate de comunicare, evitand sa se „atinga" unul pe celalalt; b) sa fie rugati sa iasa din incapere si sa rezolve singuri situatia conflictuala.

Straduiti-va sa acceptati faptul ca sunt diferiti si ca fiecare este bun in felul sau, de aceea nu ii siliti sa se adore unul pe celalalt, sa fie intotdeauna impreuna si sa colaboreze mereu, cu orice pret. Dragostea impusa rareori este indelungata si sincera. Fara indoiala ca va veni o vreme cand va deveni interesant pentru ei sa fie impreuna, fara nici o presiune din afara. Si atunci se vor putea simti pe deplin prieteni, nu numai rude, vor inlocui concurenta prin colaborare si vor putea transmite propriilor copii aceasta experienta inestimabila. Si le vor povesti candva, cu acelasi zambet, cum se bateau candva cu fratele lor.

Extras din volumul "Viata de familie", Ed. Sophia

Cumpara cartea "Viata de familie"

ro/religie/familia-crestina/viata-de-familie_aNRyWSGHHTZR">

.
Pe aceeaşi temă

25 Mai 2015

Vizualizari: 1964

Voteaza:

Certurile 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro