Inaltimi spre ceruri

Inaltimi spre ceruri Mareste imaginea.

Domnul Dumnezeu, a ales locuri sacre, ale inaltimilor, pentru a face sau reface, legatura dintre cer si pamant, dintre El si om. Dumnezeu descopera omului cele ce trebuiesc stiute, intelese si urmate, vorbind cu el, dandu-i legi, incercandu-l, iar mai apoi i se descopera prin Fiul Sau in chip vazut.

Legatura omului ales cu Dumnezeu s-a produs in multe randuri pe munte, locul fiind sacru, iar dupa forma geografica - o tindere spre cele inalte.

Si se vor binecuvanta prin neamul tau toate popoarele pamantului, pentru ca ai ascultat glasul Meu (Facerea 22, 18).

Exemplu de iubire neconditionata a avut Avraam, cand Dumnezeu ii cere sa-i aduca jertfa pe Isaac unicul fiu pe Muntele Moria (Facerea 22, 2).

Dupa aceasta incercare, Avraam a numit locul acela Iahve-ire, adica, Dumnezeu poarta de grija si de aceea se zice astazi: "In munte Domnul Se arata (Facerea 22,14). 

Dupa ce a incetat Dumnezeu de a grai cu Moise, pe Muntele Sinai, i-a dat cele doua table ale legii, table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu ( Iesirea 31, 18)
Pe Muntele Sinai Moise a urcat de doua ori pentru a primi Tablele Legii scrise chiar de degetul lui Dumnezeu. Aici poporul ales ajunsese la o inaltime, iar Moise se coboara intru slava, firea umana, cu chipul stralucit, dupa ce a vorbit cu Dumnezeu si a mijlocit pentru iertarea poporului.

Si s-a sculat Ilie si a mancat si a batut si intarindu-se cu acea mancare, a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti, pana la Horeb, muntele lui Dumnezeu (III Regi 19, 8).
In Muntele Horeb, Sfantul Ilie si-a gasit loc de refugiu si odihna, fiind cautat si persecutat de Regina Izabela, fiind mustrata, asemenea Sfantului Ioan Botezatorul. In acest loc Sfantul Ilie vorbeste cu Ingerul Domnului, este hranit intr-un fel minunat (III Regi 19, 5), tot pe acest munte s-a aratat Domnul si lui Moise. Nevointa Sfantului Ilie este model pentru monahi, caci multi au urmat o astfel de vietuire aspra, locuind in pesteri, exemple vizibile avem si in tara noastra, pestera Sfantului Andrei, a Sfantului Daniil.

Iar dupa cuvintele acestea, ca la opt zile, luand cu Sine pe Petru si pe Ioan si pe Iacov, S-a suit pe munte ca sa Se roage (Luca 9,28).

In Legea Veche am citit ca Domnul Dumnezeu s-a pogorat pe Muntele Sinai in mijlocul tunetelor si a fulgerelor, dar pe Muntele Tabor, unde urcase Mantuitorul pentru Schimbarea la Fata, se coboara ca un nor si totul se umple de slava, pentru a se vedea marirea Fiului data de Tatal. In acest loc sfant se arata si Moise cu Ilie, iar ucenicii ce-L insoteau pe Iisus s-au inspaimantat (Luca 9, 34). Acum ucenicii primesc limpede ca legea noua, cea vie, se va primi doar prin invatatura lui Iisus, se conving ca mantuirea omenirii sta in urmarea Mantuitorului, caci el este Intruparea nevazutului Dumnezeu. 

Si dupa ce au cantat laude, au iesit la Muntele Maslinilor (Matei 26,30)

Pe Muntele Maslinilor, in Gradina Ghetsimani, Mantuitorul se pregateste te Jertfa unica, de altarul pe care s-a adus cea mai mare si scumpa jertfa, aici are loc, intr-o liniste deplina, rugaciunea Fiului catre Tatal cu lacrimi de sange, tot aici este parasit de ucenicii care n-au avut putere a veghea si vandut de catre fiul pierzarii.

Tot de pe acest munte se va Inalta la ceruri in vazul apostolilor si insotit de doi ingeri, pentru a se vedea slava si cinstirea cu care este primit de Tatal, semn al deplinei indumnezeiri a umanitatii Lui, marturie ca omul este creat pentru vesnicie.

Si L-au dus la locul zis Golgota, care se talmaceste “locul Capatanii (Marcu 15,22). Pe acest loc inalt, al Capatanii, Mantuitorul si-a ales altarul de jertfa pentru rascumpararea omenirii, din punct de vedere geografic aici era un loc inalt, iar spiritual un spatiu mai aproape de Dumnezeu.
Facand un pelerinaj biblic vedem ca muntele a fost loc de jertfa, de invatatura, de schimbare, Dumnezeu lasa omului, prin locurile biblice strabatute, pasi de pelerinaj, locuri de inchinaciune, o regasire si impletire a trecutului cu prezentul spre viitor, spatii cu puternica incarcatura duhovniceasca.

Preot Robert Nicolae

.

Despre autor

Robert Nicolae Preot Robert Nicolae

Colaborator
9 articole postate
Publica din 11 August 2011

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1383

Voteaza:

Inaltimi spre ceruri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE