Paleahora, orasul celor 365 de biserici

Paleahora, orasul celor 365 de biserici Mareste imaginea.

Orasul Paleahora constituie, alaturi de Manastirea Sfantul Nectarie, unul din principalele locuri de pelerinaj aflate in Insula Eghina, Grecia. Asezarea, al carei nume inseamna ”orasul vechi”, o fost vreme de un mileniu (sec. IX - inceputul sec. al XIX-lea) capitala insulei. Orasul a fost construit pe un deal situat in apropiere de Manastirea Sfanta Treime (Sfantul Nectarie) din Eghina, sub forma unui amfiteatru. Arheologii sustin ca pe acest loc s-a aflat si orasul antic Eghina, numit Oii, sau Oea, in care zeii, in special idolii din lemn ai Demetrei si Persefonei, erau venerati. Acest fapt este evidentiat de inscriptiile antice descoperite in intreaga regiune.

Paleahora

Ceea ce face din acest vechi oras un loc cu totul inedit pentru crestinii ortodocsi de pretutindeni este numarul impresionant de biserici aflate pe teritoriul sau. Traditia locului aminteste de dorinta locuitorilor de a ridica un numar de 365 de lacasuri de cult, unul pentru fiecare zi din calendar, care sa poarte hramul sfantului sarbatorit in acea zi. Pana in prezent, arheologii au atestat existenta a 70 de biserici din care se mai pastreaza 33, deschise publicului.

Paleahora

Orasul Paleahora (Paleachora/ Παλιαχώρα intalnit si Paliachora, Paleohora, Paleochora, Palaiahora, Palea Chora, Palea Hora & Palaiachora) a fost intemeiat in jurul anului 896 d.Hr de catre bizantinii care au cautat sa se ascunda de piratii saracini, care pradau adesea Insula Eghina. Orasul medieval acoperea intrega parte de sud-vest a dealului si crestea inspre varf sub forma unui amfiteatru. Locuitorii se ocupau in special cu comertul si pescuitul. Din secolul al IX-lea pena in sec. al XII-lea, se cunosc putine informatii despre Eghina, insa se stie ca era adesea atacata de catre pirati. Istoria insulei a cunoscut perioade de ocpuatie din partea francilor, venetienilor si otomanilor.

Paleahora, orasul celor 365 de biserici

In 1537, orasul a fost asediat de catare Barbarosa care a pradat multe dintre biserici. In 1654 venetienii au construit o cetate pe farful delaului Paleahora, ce adapostea 6 cisterne, 60 de case si doua biserici. Paleahora a fost locuit pana in jurul anului 1800 cand locuitorii sai s-au mutat in apropierea portului, dand nastere orasul modern Eghina.

Bisericile din Paleahora - Eghina

In prezent in orasul Paleahora se mai pastreaza 38 de biserici, legate intre ele printr-un drum pavat cu bolovni si pietre numit caldaram. Doar cateva dintre acestea au fost construite inainte de secolul al XV-lea.

Paleahora, orasul celor 365 de biserici

Prima biserica pe care o intalnesc pelerinii si turistii care viziteaza Paleahora are hramul Inaltarea Sfintei Cruci. In fata acestui lacas de cult este tinut anual dansul pascal traditional. Urcand, in partea stanga, se afla biserica Sfantul Gheorghe, ce a fost numita ulterior Panagia Foritissa. Aceasta biserica marca piata centrala a orasului.

Paleahora, orasul celor 365 de biserici

In continuare, se merge catre catedrala episcopala Sfantul Dionisie (a fost episcop al insulei intre 1576 - 1579). Aceasta este o biserica cu bolta, zidita din in piatra. Sfantul Dionisie a vietuit intr-o chilie aflata langa biserica. Din fata chiliei, care s-a pastrat pana in zilele noastre, drumul ne conduce catre Mananastirea Sfanta Duminica (Agia Kiriaki), centrul orasului Paleahorei din sec. XVII pana in la jumatatea secolului al XIX-lea. In biserica Sfanta Duminica se pastreaza minunate picturi murale.

Paleahora, orasul celor 365 de biserici

De la Biserica Sfanta Duminica, drumul ne poarta catre biserica, in forma de cruce, Sfantul Ioan Teologul. Biserica poseda un turn clopotnita albastru. In continuare pot fi vazute Biserica Sfintii Doctori fara de Arginti, Biserica Sfantul Dimitrie, capela Adormirea Maicii Domnului si Biserica Schimbarea la Fata, alei carei fresce s-au pastrat intacte.

Paleahora, orasul celor 365 de biserici

Alte doua bisericii au fost construite in cetatea de pe varful dealului Paleahora. Acestea aveau hramurile Sfantul Dimitrie si Sfantul Gheorghe.

Paleahora, orasul celor 365 de biserici

Bisericile aflate in Paleahora se inscriu in trei tipuri arhitecturale principale:

"tip nava”: Bisericile Inaltarea Sfintei Cruci, Sfantul Gheorghe, Sfanta Varvara, Sfantul Nicolae, episcopia Sfantul Dionisie, Sfanta Ana, Sfantul Teodor, Sfantul Mina, Sfantul Elefterie, Sfanta Macrina, Sfantul Arhanghel Mihail, Sfintii fara de Arginti, Sfanta Ecaterina, Adormirea Maicii Domnului, Schimbarea la Fata, Sfantul Sftimie, Sfantul Ioan Botezatorul, Sfantul Chiric, Sfantul Stelian, Sfantaul Zaharia, Sfanta Kyfti si Sfantul Spiridon. Exista si o biserica parasita, o sihastrie si o capela in acelasi stil.

"in forma de cruce, cu cupola”: Bisericile Sfantul Nicoale Mavrikas, Sfantul Ioan Teologul si Taxiarchis.

"cu doua intrari/altare": Bisericile Sfantul Haralambie, Maicii Domnului din Gianuli, Sfanta Duminica si Sfantul Gheorghe "din Castel”.

Radu Alexandru

Paleahora, orasul celor 365 de biserici

18 Decembrie 2012

Vizualizari: 2597

Voteaza:

Paleahora, orasul celor 365 de biserici 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE