Sfaturi ale Sfantului Teofan Zavoratul

Sfaturi ale Sfantului Teofan Zavoratul Mareste imaginea.

Căror cauze se datorează răceala în rugăciune şi cum o putem înlătura?

Răceala în rugăciune se datorează fie oboselii sufleteşti, fie „saturaţiei“ duhovniceşti, fie plăcerilor trupeşti şi odihnei, fie patimilor care stăpânesc sufletul, mai ales înălţarea de sine. Toate acestea sunt potrivnice vieţii duhovniceşti, în centrul căreia stă rugăciunea.

Trebuie să ne facem, cu toată răceala sufletului, cu stăruinţă şi răbdare, canonul zilnic de rugăciune, străduindu-ne, pe de o parte, să ne concentrăm mintea la cuvintele rugăciunilor şi, pe de altă parte, să ridicăm în mintea noastră sentimente iubitoare de Dumnezeu. Cu timpul, Acesta, văzând smerenia şi răbdarea noastră, ne va trimite harul Său, care va alunga duhul răcelii, aşa cum vântul alungă ceaţa.

Cum să înfruntăm gândurile blasfemiatoare?

Pentru gândurile blasfemiatoare trebuie să ne pocăim cu smerenie înaintea Domnului, fără să deznădăjduim, crezând că suntem pierduţi. Dumnezeu nu ne va pedepsi, fiindcă nu le vrem. Deci, să le dispreţuim.

Aşa cum se întâmplă cu toţi, la fel şi cu noi: vrăjmaşul spiritual este cel care seamănă asemenea gânduri. Vina este a lui, nu a nostră! Să nu ne pierdem, să nu fim slabi de îngeri, să nu ne înfricoşăm! Să luăm seama la izbăvirea noastră şi să alergăm deseori la duhovnicul nostru! Prin atenţie şi trezvie, chiar şi prin cugetul nostru bărbătesc, repede vom pune pe fugă demonul blasfemiei. Vedeţi, acestuia îi merge bine numai cu sufletele fricoase şi trândave. Când îşi dă seama că un suflet este viteaz şi rămâne neatins la atacurile său şi nu se lasă convins de meşteşugurile lui satanice, imediat dispare.

Sfântul Teofan Zăvorâtul, Călăuzire către viaţa duhovnicească

Pe aceeaşi temă

18 August 2016

Vizualizari: 983

Voteaza:

Sfaturi ale Sfantului Teofan Zavoratul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE