Taina renuntarii

Taina renuntarii Mareste imaginea.

"Curata intai partea dinauntru a paharului si a blidului, ca sa fie curata si cea din afara.” (Matei 23, 26)
 
Un credincios merge la un duhovnic si ii povesteste viata lui: 

- Tanar fiind, am fost preocupat tot timpul de aspectul meu exterior. Imi cumparam haine foarte scumpe, imi alegeam materialele din magazine elegante, foarte luxoase. Aveam camasi si cravate de toate culorile. Atitudinea mea fata de vestimentatie starnea admiratie, dar si invidie celor din jurul meu.


 
Frecventam restaurantele cele mai elegante, luxoase, mergeam la toate spectacolele mari care aveau loc in oras si in alte parti. Mergeam la discoteci, imi placea dansul, eram inconjurat tot timpul de fete frumoase si cochete.
 
Odata mergeam pe strada si deodata ceva mi-a strafulgerat vederea: aveam in fata mea un ofiter de aviatie in tinuta militara de ceremonie. Am fost orbit pur si simplu de frumusetea si eleganta acelei tinute si nu am rezistat sa nu-l intreb la ce arma este si cum pot ajunge si eu ofiter. Asa de mult am fost obsedat de frumusetea uniformei militare, incat intr-o zi m am dus la un var care era ofiter, i-am luat tinuta, m-am imbracat si am facut o plimbare prin oras.
 
Am devenit ofiter, am ocupat cateva functii in armata, dar am continuat sa duc o viata plina de petreceri si distractii: m-am bucurat de toate darurile acestei lumi.
 
Am obosit, parinte, in aceasta viata de huzur si de aceea am venit sa va cer un cuvant de folos. Nu mai pot trai asa! Trebuie sa fac o schimbare sa imi salvez sufletul! Spuneti-mi, va rog, ce trebuie sa fac? As vrea sa merg pe o alta cale.

- Fiule, aceasta cale pe care vrei sa o urmezi este Iisus Hristos, fiindca El a spus: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.” (Ioan 14, 6). Dar pentru a merge pe aceasta cale trebuie sa renunti la lume si la bunurile ei. A fi calugar implica a nu mai fi legat de obiectele lumii, dar tu mai ai multe dorinte pe care vrei sa le implinesti. Ai un fel de boala ce nu poate fi vindecata decat printr-o riguroasa autodisciplina. Este adevarat ca tentatiile si atractiile acestei lumi sunt foarte puternice, dar cu o vointa puternica te vei putea mentine pe Cale. 

- Parinte duhovnic, sunt gata sa renunt la tot!
 
- Fiule, calea este stramta si drumul este anevoios! spuse bland batranul duhovnic.

- Parinte, il vad pe Domnul caruia ii spun: Iata ma, sunt gata sa ti urmez Calea! moment in care a cazut in genunchi, iar lacrimile ii curgeau siroaie pe obraji.
 
- Fiule, de acum calugar te vei numi si in muntele Athos vei vietui! Ia-ti crucea si urmeaza lui Hristos! Amin!

- Parinte duhovnic, binecuvanteaza-ma!

- Domnul Iisus Hristos sa te binecuvanteze in veci! Amin.

Si atunci ofiterul a plecat spre muntele Athos.

In loc sa ne consumam energia preocupandu-ne in mod excesiv de aspectul nostru exterior, ar trebui sa ne cultivam si sa dezvoltam frumusetea interioara, atat de mult incat toti sa o poata vedea.
 
Renuntarea este o cale dura pe care o urmeaza doar cei ce si au ars toate dorintele lumesti. In diferitele momente dificile ale vietii lor, multi tineri sunt dezamagiti de aceasta lume si se gandesc sa se retraga din viata sociala. Este clar ca nu putem renunta niciodata la ura, dragoste, lacomie, furie, gelozie, fara sa urmam o disciplina spirituala. 
 
Un suflet frustrat si nemultumit nu este pregatit sa porneasca pe calea renuntarii. A sta intr-un varf de munte, intr-o pestera si a te gandi la placerile acestei lumi inseamna suferinta.
 
Calea renuntarii este asemenea mersului pe un trunchi de copac deasupra unui rau. Este atat de dificila, incat la fiecare pas pe care il faci exista mari sanse sa cazi, sa esuezi. Dorinta egoista este unul dintre cele mai mari obstacole intalnite la fratii de manastire care aspira la calugarie. 
 
Doar cei care sunt fara de teama si eliberati de toate dorintele, tentatiile si atractiile acestei lumi pot urma aceasta cale. Renuntarea, detasarea este rareori aleasa de cei care aspira la calugarie. Nu este pentru toti oamenii, dar cei care pornesc pe ea sunt binecuvantati.
 
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!
 
Stefan Popa

 
 

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
494 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2013

Vizualizari: 1324

Voteaza:

Taina renuntarii 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE