Ascultand…

Ascultand… Mareste imaginea.

Instrumentul muzical de care sunt fascinat este pianul… De aceea fiecare sunet al unei clape este pentru mine o „revelatie” a profunzimii sentimentului ce exista in fiecare din noi. Nu instrumentul ce ne place este important, ci modul in care „vorbeste” sufletului nostru. Dar pentru a putea invata sa canti, trebuie mai intai sa invatam sa ascultam. Daca am invatat sa ascultam, in acelasi timp am pornit intr-o calatorie ce ne descopera frumusetea si profunzimea sentimentului de care suntem capabili.

Articolul ce il prezint aici a mai fost publicat si pe site-ul pemptusia, dar cunoscand limba greaca si avand acces la sursa, am indraznit sa fac o traducere ce pentru mine mi se pare mult mai aproape de duhul si trairea autorului. Totodata, ma reprezinta si ma regasesc in aceste ganduri, printre aceste randuri…

Dar ceea ce as sublinia este legatura dintre viata duhovniceasca a crestinului si muzica. Si din pacate nu dam atentia cuvenita nici uneia, nici alteia… Pentru inceput sa invatam sa ascultam, apoi sper ca vom realiza binefacerile unei partituri frumoase, unei soapte divine…

„Muzica nu se invata la Conservator, acolo poti invata cum sa canti si o poti aprofunda ca arta. Muzica o inveti cand te descoperi pe tine insuti. Studiul la pian se aseamana foarte mult cu rugaciunea catre Dumnezeu, este asemenea unui urcus duhovnicesc si a unei inaltari continue a omului. Acest urcus este ingust, dar asa trebuie sa fie. Sa nu te sperie asta.

Invaţa sa nu te bucuri atunci cand degetele tale «alearga» pe clape, nu este nemaipomenit. Mai bine invata ca mintea sa invete sa gandeasca repede, si apoi degetele se vor supune mintii. Degetele tale nu canta singure, ci le indruma mintea ta. Dar nici mintea nu poate sa faca multe lucruri de una singura daca nu «asculta» ceea ce-i spune inima.



Francesco Albani, Dumnezeu inconjurat de ingeri
 

Mainile tale trebuie sa fie curate cand ating clapele, insa mai curata trebuie sa-ti fie inima! Sa simti mereu ca esti chemat sa intelegi o compozitie ce nu-ti apartine. Prima grija a ta sa fie a intelege si ca tii in mainile tale ceva ce nu-ti apartine. Este munca unui alt creator, sa o respecti.

Cu cat ai mai mult talent, cu atat trebuie sa-ti pastrezi buna-cuviinta si smerenia. Talentul este un dar, o incredintare si nu-ti apartine! Straduieste-te sa il folosesti corect, asa cum trebuie, cu intelepciune; cu frica in unele momente, cu bucurie in altele. Dar mereu sa fie ca si cum «gazduiesti» ceva in casa inimii tale. Aceasta «gazda» poate pleca daca voieste Dumnezeu… Accepta asta cu pace si dragoste, astfel clipele pe care le vei petrece cu El vor fi unice si irepetabile.

Intreaba-te pe tine insuti pentru ce motiv canti la pian, pentru ce motiv te preocupa muzica si inainte de a da un raspuns, ar trebui ca un zambet sa se vada pe fata ta, un gand de iubire sa fie in inima ta. Sa te ingrijoreze daca nu se intampla acest lucru…

Este o mare diferenta intre a canta la pian si a fi cu adevarat un pianist-interpret. Cel care doar canta la pian se aseamana cu omul ce pretinde ca le stie pe toate vorbind cu mare usurinta despre ele: despre dragoste, despre adevar, despre oameni… Adevaratul muzician se aseamana cu monahul. De ce?… Fiindca are mereu capul aplecat. Nu vorbeste… Pentru ca stie unde se afla.

Invata importanta tacerii. Nu vorbi in desert atunci cand canti, nu te mandri. Invata sa asculti pauzele ca si muzica. Inchipuie-ti ca poti spune totul in doua minute, dar cum o sa te asculte celalalt o ora intreaga?… Sa fii retinut in ceea ce oferi, dar marinimos in modul in care daruiesti…



 

Dai hrana duhovniceasca celor ce te asculta! Asadar, ai grija! Esti raspunzator pentru sanatatea lui spirituala si trebuie sa o aperi. Nu incerca sa placi, ci da-i ceea ce inima ta cunoaste ca adevar. Impartaseste-o cu dragoste. Nu te ingrijora daca va fi primit acest dar, multumeste-te cu bucuria ca ai daruit.

Fii ascultator de profesorii tai, nu o face fortat. Lasa-i sa te ajute sa inveti modul prin care poti asculta muzica cu propriile tale urechi.

Tehnica interpretarii este o cutie cu unelte. Ia-ti de acolo doar ceea ce-ti trebuie de fiecare data. Nu cauta ore potrivite pentru a studia, gaseste clipele cele mai prielnice pentru a simti scopul pentru care studiezi. Sa te bucuri cand te doare trupul din pricina oboselii…

Sa te ingrijoreze cand toate vin foarte usor…

Si cel mai important!… Nu poti sa iubesti muzica si sa nu iubesti pe Dumnezeu! Si nu poti sa iubesti pe Dumnezeu si sa nu iubesti si muzica! Intotdeauna acestea doua merg impreuna, chiar de la inceput!… Daca ai inteles acest lucru, atunci cu fiecare nota pe care o canti, inauntrul ei se va afla o lume a dragostei, daruita de El.

Nadajduiesc ca te-am ajutat… Acesta este modul in care vad eu pianul si muzica. Acestea sunt solfegiile pe care incerc sa ti le invat si intotdeauna voi incerca asa…” – Vasilis Tsabropulos, pianist. (Sursa: vtsabropulos.blogspot.gr).

Arhim. Siluan Visan
Sursa: libersaspun.3netmedia.ro

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

07 Aprilie 2014

Vizualizari: 1033

Voteaza:

Ascultand… 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

muzica

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE