Casatoria alba

Casatoria alba Mareste imaginea.

Exista in lumea in care traim persoane care desi se casatoresc, isi propun sa traiasca precum ar fi frati. Astfel, cele doua persoane renunta voit la a practica actul intim necesar procrearii sau nasterii de copii. Desi in cadrul slujbei cununiei preotul slujitor cere "sa li se dea lor viata cumpatata si nastere de prunci buni", "dar de prunci, semintie cu viata indelungata si sa-i invredniceasca a-si vedea pe fii fiilor lor", sunt persoane care renunta voit la unirea trupeasca. Asa ajungem sa vorbim de o casatorie in care nu exista intalnire trupeasca. Ma intreb de ce este nevoie sa aratam ca suntem in stare sa traim in feciorie, vietuind cu o sotie in acelasi pat?  Acest mod de vietuire imi pare a ascunde in sine inselaciune.

Nici sot nu ma pot numi, dar nici monah.

Daca sunt persoane care aleg "casatoria alba", atunci ar trebui ca ele sa-i ceara preotului sa renunte la cererea "da-le lor roada pantecelui, dobandire de prunci buni". E adevarat ca au fost cazuri cand unele persoane au nascut ca urmare a rugaciunii. Dar acele persoane, precum Rebeca, sotia lui Isaac, a nascut astfel pentru ca "era stearpa". Din Sfanta Scriptura aflam ca Isaac "s-a rugat Domnului pentru Rebeca, femeia sa, ca era stearpa; si Domnul l-a ascultat, iar femeia lui, Rebeca, a zamislit" (Fac. 25, 21).

Mi se pare un non sens ca Biserica sa ceara lui Dumnezeu sa le daruiasca copii sanatosi si buni celor ce se casatoresc, iar acestia sa traiasca precum "fratii".

Daca intalnim in cadrul slujbei cununiei si cererea de a se "pazi nespurcat patul", preotul cere prin aceste cuvinte ferirea celor doi de infidelitate, cere ca iubirea lor sa fie deplina.

Asadar crestinismul ramane realist. El nu exclude unirea trupeasca dintre barbat si femeie, dar marturiseste ca numai in casatorie ea devine un mijloc de unire sufleteasca deplina.

Se invoca adesea cuvintele Sfantului Apostol Pavel, dar intr-un mod nedeplin, caci acest sfant nu spune doar "e bine pentru om sa nu se atinga de femeie". El marturiseste si ca "fiecare barbat sa-si aiba femeia lui si fiecare femeie sa-si aiba barbatul ei.Daca nu pot sa se infraneze, sa se casatoreasca. Fiindca mai bine este sa se casatoreasca decat sa arda" (1 Cor. 7, 1, 2, 9)

In concluzie, pentru mine nu exista decat doua atitudini corecte fata de pofta trupeasca: infranare totala de la ea in afara casatoriei sau folosirea ei ca mijloc de unire sufleteasca si de inaintare in ea. Deci, omul nu trebuie sa ramana la pofta trupeasca, el trebuie sa transfigureze unirea trupeasca.
Daca va ramane doar la pofta trupeasca, el se va plictisi repede de celalalt si isi va cauta satisfactia in alta parte.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 35127

Voteaza:

Casatoria alba 5.00 / 5 din 1 voturi. 15 review utilizatori.

Comentarii (15)

  • Alexandru PascalPostat la 2011-08-05 11:34

    Uite,mai sunt persoane care dupa ce au nascut copii,iua pus la casele lor,s-au gandit sa traiasca ca fratii,mai apoi sa mearga in manastire....sa stii tu ca nici manastirea nu te primeste daca ai copii,nu te primeste pana cand nu ii vezi la casele lor,si cu conditia ca tu sa ramani la o manastire si sotia ta sa mearga la alta manastire,in cealalta parte a tarii...sa ai copii,sa-i vezi la casele lor, iar apoi sa traiesti cu sotia ta ca fratii,asta mi se pare corect

  • Adrian AdrianPostat la 2011-06-11 19:54

    Oamenii care nu simt acest lucru nu au cum sa il inteleaga. e ca o chemare. nici cei care simt acest lucru poate ca nu il inteleg. De mic am fost atras de latura spirituala a vietii, de Dumnezeu ,de sfinti , de ingeri, iar acum nu trece o zi fara sa vad binecuvantarea lui Dumnezeu. Casatoria alba nu e nici o nebunie, nici sminteala, este doar alegerea unor oameni care simt acest lucru. Sunt medic si am vazut destula nebunie si sminteala, ce ganduri si drame traiesc unii oameni. Mie personal imi place foarte mult ideea de casatorie alba, am auzit-o de la o calugarita. mi-a trecut prin minte ideea calugariei dar parintele meu mi-a spus ca e destul de greu si m-a sfatuit sa mai raman in lume si sa ajut oamenii...si asta am facut. dar e destul de greu sa traiesti singur in lume, uneori simti nevoia sa vorbesti cu cineva apropiat, sa iei micul dejun cu cineva, sa te rogi impreuna cu cineva, sa faci fapte bune impreuna cu cineva, sa mergeti la cumparaturi impreuna, la manastiri sau alte locuri sfinte. cred ca cei care vor casatorie alba au o iubire profunda pentru Dumnezeu si traiesc sentimentul de iubire pentru oameni la un nivel mai inalt, nu isi mai doresc relatii fizice, sexuale pentru ca vor ceva mai mult, o iubire mai profunda. oricum e greu de explicat in cuvinte, trebuie sa simti acest lucru ca sa il intelegi. Nu vad ca pe ceva rau in fata lui Dumnezeu acest lucru. o femeie si un barbat care isi doresc amandoi acest lucru pot face lucruri minunate si mai multe impreuna. Dumnezeu sa ne ajute pe toti.

  • dianda diandraPostat la 2011-05-18 23:46

    De acord cu Marius , la ce bun casatoria alba .Cuplurile care nu rodesc nu-si au sensul. In fata lui d-zeu, iubirea e pecetluita prin taina nuntii. Ce e aia sa traiesti in curatenie?Pt astfel de conceptii exista manastiri , pt pocainta. Viata laica trebuie traita cu toate atributele ei , tot voia domnului este . Ce e mai frumos decat sa vezi rodul iubirii dintre doi oamenii cum creste si infloreste . Oricum la batranete vom trai natural in curatenie, asa ca oamenii buni , traiti clipa!

  • Vasile IonPostat la 2011-05-18 20:39

    Sunt mai multe drumuri care duc la Roma... asa si cu mantuirea... nu exista un singur drum valabil pentru oricine... ci variante... mai usoare sau mai grele, dupa puterile fiecaruia... Daca unii pot duce in spate crucea casatoriei albe, bravo lor. Daca altii pot ramane monahi, bravo lor. Iar daca altii prin casatorie dau nastere la bebei, bravo lor. Daca am fi toti monahi, s-ar stinge semintia umana. Daca am face toti bebei, cine s-ar mai ruga asa cum se poate ruga numai un monah? Deci... Fiecare avem drumul pe care ni-l alegem si pe care putem merge... Oricum la sfarsit dam socoteala pentru toate cele... pe cont propriu mai intai, indiferent de drumul ales... asta e mai putin important dupa mine.

  • Alin-Cristian PreotuPostat la 2011-05-18 12:43

    Dacă ne gândim că, sunt și printre sfinții din calendar oameni care au trăit astfel - unii cu mari harisme , iar hagiografia prezintă și cazuri de căsătorii albe ce sunt subînțelese, dealtfel, cel puțin într-una din exprimările pauline: "și cei care au femei să fie că și cum n-ar avea"(I Corinteni, cap.7), text care trimite la abstinență, la castitate conjugală pentru o vreme și în mod excepțional, chiar la căsătorie albă...atunci, n-ar trebui să dezavuăm astfel de persoane, înfierând casătoria albă ca pe o anomalie(uneori, poate să fie asumată, de ambii soți, doar cu acordul reciproc și după nașterea pruncilor). Gândirea trupească, iepureala și "căldurile" manifestate într-o societate marcată de hedonism, senzualism, au erotizat excesiv și instituția conjugajă, reducând-o la funcțiunile ei procreative și de defulare a energiilor sexuale și mai puțin la menirea ei de a deveni "biserică", care sfințește iubirea soților spre mântuirea lor- pe altarul familiei și nu în patul conjugal...De aceea, părerile seculare sunt în dezacord cu aceste situații, care ce-i drept, nu sunt de recomandat, dar nici de condamnat...

  • Adi IonescuPostat la 2011-05-18 10:21

    Ok, sunt de acord cu cei care apara ideea casatoriei albe, dar intrebarea mea fireasca este: de ce s-au mai casatorit? cu ce scop? care este rostul?

  • Alexandru AndreiPostat la 2011-01-13 18:52

    Asa cum a spus si ana maria, este de apreciat cei ce reusesc sa traiasca in curatie. Nu supara pe Dumnezeu aceasta. Dupa cum stim de la Sfintii parinti, casatoria este si modalitatea de a evita caderea in pacatul desfranarii. Chiar despre acest fel de casatorie, in care ambii soti doresc o viatra curata si dorind sa ramana feciorelnici chiar traind impreuna, ne vorbeste si Parintele Cleopa povestind un caz real. Acestia sunt cu adevarat blagosloviti de Dumnezeu, si nu cred ca o fac din mandrie, ci din dragoste si iubire intru Hristos. Si tot parintele spunea ca nu e lucru usor sa traiesti in lume si sa duci viata ca in manastire. Ma repet, exemplu foarte bun a dat Ana Maria la primul post la acest articol.Sunt multi sfinti care au dus o astfel de viata. Doamne ajuta!

  • sorin filimon Postat la 2010-08-25 10:05

    Acestea sunt exceptii.Regula casatoriei este nasterea de prunci.Ei sunt rodul casatoriei.Cei care sustin casatoria alba sunt inselati si acoperiti de mandrie.

  • Postat la 2010-08-19 11:22

    nu trebuie sa condamnam pe cei care aleg aceasta cale,,,,,sufletul lor mai mult ca sigur este traumatizat de ceva,,acel ceva ar trebui marturisit si eliminat din viata lor,,,,,,si totusi sunt atatia care se chinuie impreuna uniti intr-o casatorie alba,,,,,,,dzeu sa ne intareasca pe toti,,,

  • claudiu-marius ciolobocPostat la 2010-08-18 03:41

    Mi se pare ca a trai in asa zisa casatorie alba inseamna sa il injuri pe bunul Dumnezeu.scopul casatoriei este nasterea de prunci ,iar binecuvantarea e data ca sotii sa traiasca impreuna si din punct de vedere intim iar cine socoate ca intimitatea e pacat acela are o grava problema.Casatoria alba nu te duce la sfintenie e doar un act de lasitate a unora si de sila a altora si acest lucru e cu adevarat pacat.As spune mai multe dar nu e cazul,nu vreau sa lezez pe nimeni.Daca se vrea inalta stare duhovniceasca sa se retraga in manastire aceia apoi in sihastrie

  • putincredincioasa putincredincioasaPostat la 2010-05-06 13:12

    daca o persoana ii moare sotul sau se desparte din anumite probleme si prin jertfa adica nu usor;renunta de buna voie an o apstinenta de peste 20 de ani se poate considera feciorie?

  • mihaela mazgaPostat la 2010-03-12 12:58

    Casatoria se intemeiaza din dragoste. Casatoria insemna pentru mine iubire, respect si mai putin atractie sexuala. Ma refer la persoanele care au fost casatorite au avut un esec in prima casnicie iar la a doua tinerete si-au gasit jumatatea.

  • BOTEZATU AUREL Postat la 2010-03-12 12:02

    Casatoria religioasa, chiar daca ramane asa cum s-a spus, "alba", dar acest lucru nu are ca temei dezgustul fata de actul impreunarii trupesti, ci mai curand o dorinta izvorata din dreagostea fata de Dumnezeu, este binecuvantata.

  • Steve GPostat la 2010-01-20 08:54

    Ma gandesc si la urmatorul scenariu:
    Din tinerete esti atras de calea catre Dumnezeu si iti propui o viata in feciorie. Intamplarea face sa te si indragostesti, dar nu vrei nici sa renunti la promisiunea facuta. Nu poti sa renunti asa usor la persoana draga si sa te calugaresti, atunci faci o casatorie "alba" ca sa fi oarecum acoperit in cazul in care nu esti destul de tare sa mentii fecioria.
    Bineinteles, mai trebuie de stabilit - daca si persoana cealalta implicata in cuplu gandeste la fel.
    Preotul face slujba de cununie normal, nu e nevoie sa fie aceste rugaciuni modificate caci casatoria este aceeasi, dar cuplul isi alege singur ce cale vrea sa urmeze.

  • ana mariaPostat la 2010-01-19 15:35

    Calea casatoriei "albe" nu este pentru oricine, insa NU TREBUIE CONDAMNATA. Sa ne amintim de SF.IOAN DE KRONSTADT care a trait in feciorie alaturi de sotia sa si de SF. GRIGORIE PLANAS care a ales deplina infranare in urma dobandirii primului prunc.In plus, din vietile sfintilor aflam despre SF. CONON SI ANA, DIONISIE SI PELAGHIA, mireanul NICHITA HARTULARIE si altii care au ales calea fecioriei in cadrul casatoriei. Repet, nu oricine poate duce o astfel de cruce, dar cu ce drept ii condamnam pe cei care, prin harul lui Dumnezeu, au depasit starea de necesitate a unirii cu trupul? Ei nu din scarba de impreunare aleg aceasta cale! Ci datorita inaintarii in duh! Si este clar ca multi dintre ei au devenit sfinti. Impreunarea in casatorie este binecuvantata, dar harul il ajuta pe om sa depaseasca ingradirile trupesti. Sotii care vor sa traiasca si in unire trupeasca, nu au nici un drept sa ii condamne pe sotii care, prin harul lui Dumnezeu, aleg deplina infranare, nu din scarba sau din frica de prunci, ci datorita unei inalte stari duhovnicesti.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE