Plagiatul ca pacat

Plagiatul ca pacat Mareste imaginea.

Citesc cu stupoare ca Marele Rabin al Frantei, Gilles Bernheim, a recunoscut plagiatul dintr-o carte. Mai mult, urmare a cercetarilor de presa, s-a constatat ca Bernheim nu poseda prestigiosul titlu academic, prezent in CV-ul sau, de agrégé de philosophie, amintit admirativ de Presedintele Sarkozy, in 2010, la conferirea Legiunii de Onoare. Cum este posibil ca un lider religios sa plagieze? Nu este plagiatul un pacat?

Chiar asa: de ce ar fi plagiatul pacat? Nu este un termen impropriu? Exagerat? Ei bine, nu! Pentru ca, simplu spus, a plagia inseamna a fura, adica, asa cum stim, un pacat. In plus, altfel decat furtul "obisnuit“, material, cel intelectual aduce beneficii si onorabilitate de pe urma carora se poate trai bine. Daca hotul de caramida si ciment isi construieste o casa, hotul de idei isi construieste o cariera.

Daca hotul de fier vechi primeste, nemeritat, bani, hotul de idei primeste, tot nemeritat, recunoastere publica. Si bani. Daca hotul de gaini ajunge in fata judecatorului, hotul de idei se confrunta cel mult cu o comisie. Gainarul primeste pedeapsa cu executare, in vreme ce impostorul poate fi exonerat. Furtul primului, evident din punct de vedere penal, devine la al doilea "atac politic“, adica discutabil. Plagiatul ca metoda, printre altele, de furt intelectual reprezinta, in esenta, o falsificare cu buna stiinta si in forma continuata a realitatii. Te dai altfel decat esti. Inscenezi excelenta pentru care nu ai afinitate, pe care nu o poti atinge cu mijloacele proprii. Asemeni sportivilor imorali, te dopezi. Te dedublezi. Joci un rol, precum acel tata de familie, avand insa amanta, inducand sistematic si fara scrupule in eroare. Cel putin o vreme. Ceea ce in campania electorala este, la limita, permis, toti candidatii promitand marea cu sarea, se dovedeste in lumea academica fatal. Dezamagirea promisiunii netinute corespunde aici oprobiului fata de inselaciune. Demascarea, mai devreme sau mai tarziu, este soarta comuna a mincinosilor. Exista diferite motivatii pentru a recurge la jaful de idei. In politica, cum ne arata cazurile fostului ministru al apararii sau al eurodeputatei liberale din Germania, Dr. pe cartea de vizita da un plus de seriozitate. Mai ales intr-o tara in care titlul acesta chiar reprezinta ceva. La noi, doctoratul era pana de curand motivant financiar, primindu-se la salariu cu pana la 15% mai mult decat ne-doctorii. Politist sau jandarm, acelasi titlu iti poate netezi calea imposturii academice, jucandu-te de-a profesorul in tot felul de academii de aparare sau chiar universitati prestigioase. Forma cea mai perversa a plagiatului rezida in platirea altora de a fura pentru tine. Tezele de licenta, disertatiile de master sau doctoratele formeaza o adevarata piata unde se vinde si se cumpara de zor. Problema nu este ca unii se aranjeaza pe baza de furt, ci faptul ca, toti la un loc, acestia reusesc sa falsifice destinul nostru comun. Ceea ce este, fara tagada, un pacat strigator la cer.

Update: Bernheim a demisionat din toate functiile publice.

Radu Preda

Sursa: teologia-sociala.ro

.

Despre autor

Radu Preda Radu Preda

Senior editor
86 articole postate
Publica din 26 Aprilie 2024

24 Aprilie 2013

Vizualizari: 2299

Voteaza:

Plagiatul ca pacat 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Nicolae Constantinescu Postat la 2013-04-26 09:01

    Stimate domnule Preda, Toate bune si frumoase. Sunt intru totul de acord cu d-voastra. Problema in Romania tine in primul rand de opinia celor multi, majoritatea non-intelectuali, proveniti din acea societate, pe care chipurile credem ca am parasit-o si in care intelectualitatea era pomenita mereu pe locul III dupa clasa muncitoare si taranimea muncitoare, in care niste analfabeti primeau titluri academice, in care pentru a primi titlul de doctor in orice domeniu trebuia sa aduci aprobare de la centrul de partid. Ce sa ne mai miram acuma de "intangibilitatea" celor care plagiaza. Amintiti-va ca in anii '70-'80 era promovat conceptul furtului de idei, de descoperiri, de realizari de la societatea capitalista. Era conceptul lui Brejnev : nu ne luptam cu capitalistii pe arena stiintei si tehnicii, ci ii furam"?!?! Iata de ce in Romania actuala se plagiaza in veselie, se "imprumuta" fara nici o rusine, sentimentul de onoare este luat in derizoriu.Ce rost mai are demascarea, atunci cand in fata unui plagiat dovedit se schimba comisia care l-a demascat, si nu se pedepseste faptasul, cel putin prin retragerea titlului?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE