Sluga si stapan

Sluga si stapan Mareste imaginea.

Omul despartit de Hristos vrea sa stapaneasca lumea, in vreme ce omul care vietuieste in Hristos doreste sa-i slujeasca. Cel dintai crede ca prin slujirea lumii ramane neimplinit, in timp ce crestinul vede in stapanirea lumii, ratarea asemanarii cu Hristos.

Sluga e un cuvant din ce in ce mai incomod pentru gandirea omului modern. Te face sa te gandesti la un instrument, la o unealta. Sluga inseamna a fi la dispozitia cuiva. Avem alergie fata de acest cuvant, nu suportam ca cineva sa fie mai presus de noi.

Stapan e un cuvant care ispiteste. De cate ori nu ni s-a spus ca e mai important sa ne ingrijim de noi, sa ne dorim o viata confortabila si o cariera implinita. Ca este esential sa nu uitam de noi. Ca trebuie sa profitam cat mai mult de ceilalti, iar daca observam ca ceilalti nu sunt interesati de propriile noastre impliniri, e bine sa vestim: "trebuie sa poti, stiu ca poti, sa nu zici ca nu poti", ca si cand ne-ar interesa traseul lor. Fura-le timpul, joaca-te cu zilele lor, fa-le agenda, acesta este mesajul reusitei in viata.

Adeseori se spune ca nu poti aplica in viata ceea ce se vesteste in biserica: slujirea. Pentru a razbate in viata, ti se spune ca e nevoie de agresivitate, individualism, competitie, in niciun caz slujire.

Pentru a descoperi lumii cat de importanta este slujirea, voi aminti de episodul in care doi ucenici ai Mantuitorului, Iacov si Ioan, Ii cer sa le daruiasca locuri de cinste in Imparatia Sa, unul de-a dreapta si altul de-a stanga Sa. Hristos le raspunde: "nu stiti ce cereti". Prin acest raspuns, Mantuitorul a dorit sa le arate ca in Imparatia Cerurilor cel mai mare nu este purtat de ceilalti, ci ii poarta pe toti.

Plecand de la avertismentul dat de Mantuitorul, mi-ar placea ca fiecare credincios sa treaca mai intai pe pomelnic numele celorlalti si la final sa mentioneze si numele sau, sa se roage mai intai pentru ceilalti si in cele din urma sa se roage si pentru sine. In Biserica sa fie pomeniti mai intai cei de pe treapta de jos si pomenirea sa fie incheiata cu cei din fruntea ierarhiei. Poate asa vom invata ca in aceasta viata lupta trebuie data pe ultimul loc, caci acesta este primul in Imparatia Cerurilor.

Biserica nu este impotriva stapanirii, chiar ne cere sa luptam pentru ea, dar ea trebuie indreptata catre propria persoana. Ne cere sa fim stapani pe propria fire, sa nu fim infranti si robiti de niciun pacat.

Daca se intampla sa fim promovati, trebuie sa stim ca suntem pusi nu spre stapanire, ci spre mai multa slujire. S-a spus ca sub un singur chip ne este permis sa privim de sus, numai atunci cand intindem mana spre a da ajutor.

Obiceiul ca in unele manastiri, staretul sa spele picioarele a doisprezece din vietuitorii manastirii pe care o conduce in Joia Patimilor, este de neinteles pentru omul din zilele noastre. Este un gest care naste din nefericire doar curiozitate si nu indemn la a trai altfel viata. Si asta pentru ca nu mai cunoastem slujirea, ci doar stapanirea.

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 10291

Voteaza:

Sluga si stapan 5.00 / 5 din 3 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • Adi IonescuPostat la 2011-03-21 19:46

    cred ca important este ca in orice functie de conducere ai ajunge sa nu uiti de unde ai plecat si sa ramai om in adevaratul sens al cuvantului. si, mai ales, sa nu uiti ca o functie de conducere nu este niciodata pe viata, ci este o chestie temporara.

  • slavoliub vezelici Postat la 2011-03-21 17:01

    Din nefericire ,majoritatea oamenilor (chiar si acei cu Sfanta Scriptura in mana) nu vor sa-si aduca aminte de cuvintela Mantuitorului Iisus Hristos:Cine vrea sa fie mai mare dintre voi,sa fie tuturor sluga !Greu raspuns vom da fata de aceste cuvinte!

  • Marioara MihelePostat la 2011-03-21 15:56

    Mi-a placut acest citat in mod deosebit "Daca se intampla sa fim promovati, trebuie sa stim ca suntem pusi nu spre stapanire, ci spre mai multa slujire. S-a spus ca sub un singur chip ne este permis sa privim de sus, numai atunci cand intindem mana spre a da ajutor." Doamne ce bine ar fi pentru toti care ne conduc sa ne priveasca de sus doar atunci cind ne intinde mina spre a ne ajuta . Cu siguranta ca daca ne-m intinde toti mina spre a ajuta ne-ar fi mai usor tuturor . Dumnezeu sa ne Ajute pe toti sa fim mai buni si mai saritori in intrajutorarea aproapelui .

  • ioan mariaPostat la 2011-03-21 12:58

    Domnul sa va binecuvinteze cu dragostea Sa !

  • dragos iulianPostat la 2011-03-21 11:11

    ...nu este in totalitate adevarat...pentru a razbate in viata .....poate ca fraza nu este tocmai bine ancorata in perioada zilelor ce le traim...eu unul nu vad viata ca o lupta ,nu trebuie sa insinuati ca eu sau altcineva de pe acest pamint a fost indrumat catre agresivitate ...o buna conduita a fiecaruia dintre noi este degajata de catre iubirea aproapelui a naturii a mediului inconjurator respectul fata de acesta...mi ar face placere onoratul meu domn sa va citesc articolele afisate aici pornind de la pozitivism de la acea culoare calda deschisa ....inteleg foarte bine ca in lume sunt destule aspecte negative ce nu fac tocmai cinste naturii umane...dar de la a porni de la premisa ca suntem invatati si indrumati catre o anume dezvoltare a egoului in detrimentul credintei a dezvoltarii personale ca om,ca fiinta apartinind divinitati imi este greu sa cred ... Este in mare parte adevar in cele spuse de dumneavoastra dar cele deprinse in mare parte de catre om,ca slabiciuni si pacate...nu sunt invatate sau programate... Repet imi face placere sa va citesc urmatoarele articole in masura in care vor reflecta natura pozitiva a umanitatii....sunt satul de afisarea in mas media a aspectelor negative ce ne disturba linistea si ne otravesc putin cate putin viata ...aici imi face placere sa urmaresc randurile dumneavoastra ce doresc sa reflecte bunatatea si iubirea ce se afla in lume in sufletele oamenilor ,doresc promovarea acestora pe saitul dumneavoastra ...o zi minunata si linistita doresc cititorilor dumneavoastra si nu in ultimul rand voua celor ce gestionati acest sait ....caldura in suflete ,Dumnezeu sa ne ocroteasca pe toti !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE