Toleranta spirituala

Toleranta spirituala Mareste imaginea.

Este la moda corectitudinea politica, un curent de gandire care cere ca realitatea sa fie redefinita. Ea cere sa nu mai folosim termenul "surd", ci "hipoacuzic", sa nu mai intrebuintam in vorbire cuvantul "orb", ci "nevazator", etc. Iar pe fondul acestor pretentii, ni se cere sa fim de acord cu lucruri care sunt in dezacord cu adevarul de credinta revelat. Ni se cere toleranta spirituala.

De fiecare data cand ni se cere un astfel de lucru, e bine sa ne intrebam cum ar fi reactionat Hristos, daca ar fi fost in locul nostru. Ar fi acceptat minciuna in locul adevarului, pe motiv ca nu trebuie sa supere pe cineva? Cu siguranta ca nu. Mantuitorul nu a facut compromisuri in materie de credinta. Dimpotriva, Mantuitorul i-a mustrat pe farisei, pe carturari, pe toti cei care tolerau abaterea de la adevarul de credinta revelat. Dar mustrarea Sa, a avut drept scop vindecarea acestora, nu moartea lor. Deci, si atitudinea noastra trebuie sa aiba in vedere indreptarea lor.

Sfantul Isaac Sirul spunea ca trebuie sa fim milostivi fata de orice om, fie ca impartaseste sau nu credinta noastra. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam ca Ortodoxia poate fi inlocuita oricand, cu orice alta invatatura despre Dumnezeu.

Se invoca faptul ca noi crestinii trebuie sa fim iubitori, caci "iubirea indelung rabda, ca pe toate le sufera…" (Epistola Intai catre Corinteni - 13, 7). Dar se uita sa se mentioneze ca iubirea curata este cea care "se bucura de adevar" (13, 6). Asadar, numai iubirea care se insoteste cu adevarul este capabila sa aduca viata cea adevarata.

Prin asa zisa toleranta religioasa se solicita introducerea minciunii in randul afirmatiilor adevarate. Ni se cere sa afirmam, de exemplu, ca Fecioara Maria este pururea fecioara, dar sa nu negam ca ea a avut si alti copii, ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu, dar in fata unui musulman sa spunem ca este un profet, etc. Se cere sa fie cultivata confuzia, pierzandu-se din vedere ca aceasta atitudine compromite mantuirea.

Nu toleranta spirituala ne va putea scapa de violente, conflicte, neintelegeri, ci unirea tuturor in Trupul lui Hristos. Numai prin Hristos putem ajunge sa fim cu adevarat una: "Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una" (Ioan 17, 21).

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 6191

Voteaza:

Toleranta spirituala 0 / 5 din 0 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • Petru StefanovPostat la 2010-12-13 23:59

    bun articol, recomand cartea "zeul tolerantei si descrestinarea crestinismului" presupun ca domnul cocosila a citit-o :)

  • Ovidiu ZachiaPostat la 2010-12-11 21:46

    Nu cred ca "Toleranta Spirituala" inseamna sa fim de acord cu opinii contrare credintei noastre. "Toleranta Spirituala" inseamna sa putem convietui cu altii de alta credinta. In Dobrogea traiesc oameni de credinte diferite in buna intelegere, chiar in prietenie. In opozitie, Intoleranta Spirituala, poate duce chiar la violenta. Nu cred ca poate justifica cineva violenta sau crima in numele creidntei. Pe scurt, toleranta spirituala inseamna sa accepti ca altcineva poate avea alta - sa zicem - credinta decat tine. Mai mult, poti sa-i apreciezi calitatile, poti sa fi prietenos. Nu cred ca-i un pacat.

  • daniel badulescuPostat la 2010-12-11 09:13

    Uite ce a facut papa. Cica in numele credintei. Spune ca se poate folosi prezervativul, dar numai in anumite cazuri.Si catolicii, spun ca este bine ceea ce spune papa. De ce? Pt ca ei cred in cuvantul papei, nu in cuvantul lui Dumnezeu. Asa ca dragii mei, primul preot de care trebuie sa ascultam , este Hristos.Dupa aceea restul lumii. Doamne ajuta.

  • Tudor StefanPostat la 2010-12-10 23:32

    Spunea maica Siluana că furia i-a fost dată omului pentru confruntarea cu diavolul. Care ispiteşte. Avem în istoria nu prea îndepărtată exemplu mayaşilor care au crezut că conchistadorii sunt zeităţile aşteptate de ei şi această confuzie i-a costat existenţa. Ecumenismul ca şi globalizarea nu trebuie privit ca un element unic rezultat ca urmare a unor elemente transformate, modificate după acest model unic ci, o sumă de elemente distinte, armonizate prin ţelurile comune. Să ne dea bunul Dumnezeu duhul adevărului.

  • COSTICA MALAIPostat la 2010-12-10 20:20

    Bravo domnu Cocosila .De cind astept un asemenea articol , acesta toleranta religioasa vrea sa fie o punte in ecumenism cu care ortodoxia nu poate sub nici o forma fi de acord Exista un singur Adevar nu mai multe adevaruri .Nu putem fi toleranti cu lupii imbracati in piei de oaie ce vor sa rupa Biserica lui Hristos in mai multe bucati.Lucrurile sint simple si explicate foarte bine in cartea parintelui Arsene Papacioc;Singur Ortodoxia. Felicitari si Doamne Ajuta.

  • Catalina Alexandra RadianPostat la 2010-12-10 14:05

    "FERICITI VETI FI VOI CAND VA VOR OCARI SI VA VOR PRIGONI SI VOR ZICE TOT CUVANTUL RAU IMPOTRIVA VOASTRA, MINTIND PENTRU MINE." Aici se ascunde un indemn , spre apararea Adevarului, incurajati fiind de insusi Mantuitorul nostru Iisus Christos! Nu se presupune introducerea minciunilor in randul afirmatiilor adevarate, ci ocrotirea Adevarului, pana cand constiintza noroadelor va fi apta de a-L accepta. Asa sa ne ajute Dumnezeu! AMIN!

  • Sorin Postat la 2010-12-10 13:18

    Da, e un avertisment pentru fiecare acest articol. Daca cineva invata pe altii, dar nu in Duhul sfintilor parinti, acela nu trebuie urmat.

  • Vasa NastaPostat la 2010-12-10 10:25

    Credinta intru Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu Tatal si Sfantul Duh si Maicuta Domnului, pururea Fecioara Maria sa ne fie calauza intru Adevar si Credinta ! Sa ne pastram Credinta Vie, da sa ne fie da si nu sa ne fie nu ! Asa sa ne ajute Dumnezeu ! Amin.

  • AELITA AELITAPostat la 2010-12-10 10:07

    sunt intru totul de acord cu adrian. se incearca slabirea credintei tocmai prin invocarea unui element foarte important ce se regaseste in corpul sau, in contextul sau: toleranta. trebuie sa fim constienti ca in anumite situatii a fi toleranti inseamna indirect negarea credintei, negarea regulilor cu care am crescut. trebuie sa fim toleranti fara sa ne negam credinta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE