Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dervent

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dervent Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dervent este o icoana facatoare de minuni, mult iubita de credinciosii ce pasesc pragul manastirii dobrogene.

"Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Manastirea Dervent - Icoana Maicii Domnului cu Pruncul

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dervent

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, a fost donata Manastirii Dervent in anul 1940, de mostenitorii adormitului in Domnul, I. Chipara, detalii inscrise si pe icoana, in partea inferioara a acesteia. Icoana reprezentand-o pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus era o veche mostenire de familie, transmisa din generatie in generatie.

Icoana de la Manastirea Dervent a fost zugravita in anul 1820, ea vadind influente stilistice occidentale, imbinate cu varianta iconografica bizantina a Maicii Domnului Glicophilousa, adica "Maica Domnului Dulce Iubitoarea".

In data de 7 septembrie 1940, atunci cand Cadrilaterul - judetele de la sud de Dunare - a fost cedat Bulgariei, familia Chipara emigreaza peste Dunare, in zona Dobrogei. Grabind plecarea, membrii familiei nu si-au putut lua decat o parte dintre lucrurile agonisite de o viata. Cand sa iasa din casa, un glas necunoscut se auzi in urma lor, de trei ori zicand: "Dar pe mine nu ma luati." Abia a treia oara si-au dat oamenii seama de unde venea glasul, anume din icoana Maicii Domnului.

 Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dervent

Maica Domnului este investmantata intr-un vestmant albastru, avand broderie aurita, iar pe deasupra un acoperamant de culoare rosie, potrivit canoanelor iconografice bizantine. Pruncul Iisus, investmantat intr-un vestmant alb, acoperit cu un altul rosu, isi intoarce chipul spre privitor, desi mainile ii sunt orientate spre gatul Maicii Sale.

In data de 7 martie 1940, icoana este restaurata si luminata, adusa in starea actuala. Cu aceasta ocazie s-a scos la iveala si inscriptia din partea stanga, jos, care indica anul si provenienta acesteia.

Manastirea Dervent - Icoana Maicii Domnului cu Pruncul

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Dervent se pastreaza in partea stanga a pronaosului, in biserica centrala. Icoana este inaltata pe o strana, credinciosii avand obiceiul sa treaca pe sub aceasta, spre a lua binecuvantare si mangaiere.

Minunile savarsite de catre Maica Domnului fata de credinciosii ce ingenuncheaza inaintea icoanei sale din Manastirea Dervent sunt multe si felurite, spre slava lui Dumnezeu si bucuria celor ce-L iubesc pe El.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

13 Octombrie 2010

Vizualizari: 19119

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dervent 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Elena-Iuliana IuliePostat la 2013-02-06 09:15

    Am fost la aceasta manastire. Acolo "creste" o piatra sub forma de cruce! Apoi se urmeaza un drum prin spatele bisericii si a manastirii, de unde se poate lua apa dintr-un izvor unde, se spune, insusi Sf. Andrei a lovit cu toiagul in stanca, si de acolo a tasnit apa, care si acum mai curge. Este o apa binecuvantata de Dumnezeu, care tamaduieste. Atat in biserica, cat si in toata incinta manastirii se simte o pace, o binecuvantare a Domnului. Mie mi s-a parut ca acolo timpul sta in loc, pentru ca noi, oamenii, sa cugetam la viata noastra trecatoare pe acest pamant. Peisajul imprejurimilor are ceva aparte! Va recomand din tot sufletul aceste locuri, acesta manastire. Cred ca traind in acel spatiu, timpul nu mai are importanta, te indepartezi de cele lumesti, de epoca din care vii, si te indrepti cu sufletul spre nemurire, spre Dumnezeu. Daca mi se permite, as vrea sa adresez multumiri tuturor celor ce au grija si slujesc Domnului in Manastirea Dervent si totodata sa le urez din inima multa sanatate fizica si spirituala, putere de munca pentru a mentine acel colt de Rai nealterat de vremurile tumultoase pe care le traim. Doamne ajuta!

  • Florica VizireanuPostat la 2011-02-04 06:53

    Imi place grozav de mult, aceasta manastire precum si zona si locul sfant unde ea este amplasata Am vizitat-o impreuna cu familia anul trecut, dar abia steptam sa mergem din nou si anul acesta cand timpul ne v-a permite...10++++++++++++++

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE