Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Ghighiu - Siriaca

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Ghighiu - Siriaca Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Ghighiu, numita si Maica Domnului Siriaca, este una dintre cele mai renumite icoane cu Maica Domnului din tara. Aceasta icoana, foarte veche si mult iubita de credinciosi, in fata careia s-au petrecut nenumarate minunni, se afla in Manastirea Ghighiu, in biserica cea mare, in partea dreapta.

"Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Manastirea Ghighiu se afla in satul omonim, in comuna Barcanesti, judetul Prahova, dinspre Bucuresti ajungandu-se pe Drumul National 1, pana aproape de intrarea in Ploiesti. La un sens giratoriu, in partea stanga porneste Soseaua de Centura a orasului Ploiesti, iar in partea dreapta merge drumul spre manastire, aflata la o distanta de numai 6 kilometri sud-est de Ploiesti, pe soseaua Ploiesti - Buzau.

Manastirea Ghighiu - icoana cu Maica Domnului Siriaca

Ridicata acum mai bine de patru secole, in mijlocul unei paduri care facea parte din legendarii Codri ai Vlasiei, manastirea atrage credinciosi din toata tara. Doua sunt motivele pentru care oamenii vin sa se roage aici: icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului - Siriaca, adusa tocmai din Siria, si un renumit izvor tamaduitor. 

Actuala biserica a fost zidita intre anii 1858-1866 si sfintita la 31 martie 1866, de catre staretii Eftimie si Antonie, ajutati de mitropolitul Nifon, pe temelia fostei biserici de lemn, construita in anul 1817, care nu se stie cand a fost daramata si in ce imprejurari.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Ghighiu - Siriaca

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, renumita ca icoana facatoare de minuni, este o culme a artei sacre siriene, venita din partile crestinilor sirieni, in secolul al XVI-lea. Icoana a ajuns in Romania in anul 1958, ea fiind adusa de catre episcopul Vasilios Samaha si oferita Patriarhului Justinian Marina, in urma unui vis in care Maica Domnului i-a cerut sa ii duca icoana in acest loc. Icoana a fost adusa din Siria si depusa in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Se spune ca Maica Domnului i-a cerut Preafericitului Patriarh, in vis, sa ii duca icoana siriaca la Manastirea Ghighiu. Parintii au hotarat ca icoana sa fie dusa la Manastirea Ghighiu, unde a inceput sa faca minuni.

Sfanta icoana a fost adusa la Manastirea Ghighiu in data de 25 februarie 1958, de o delegatie condusa de catre vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, pe atunci episcop vicar patriarhal.

Manastirea Ghighiu - icoana cu Maica Domnului Siriaca

Asezand icoana in biserica mare, brusc, oaspetele sirian, episcopul Samaha, a izbucnit in plans. Cu lacrimile siroind pe obraz, a cazut in fata icoanei si a inceput sa-si ceara iertare Maicii Domnului ca a luat-o de la locul ei, ca necredinta oamenilor a alungat-o din Siria.

Icoana a sporit faima manastirii, fiind inca o marturie despre indurarea lui Dumnezeu si demonstrand inca o data ca in acest loc "si-a facut biserica pentru a locui intr-insa". La icoana, dupa o straveche moda athonita, se insiruie puzderie de lantisoare aurite - in semn de multumire si recunostinta pentru toate minunile savarsite prin mila si rugaciunile si mijlocirea Maicii Domnului la Fiul ei si Dumnezeu nostru.

Icoana este zugravita pe lemn de santal. Icoana isi pastreaza numele de "Siriaca" datorita provenientei sale, ea fiind renumita mai ales pentru ajutor in nastere de prunci si tamaduirea unor boli.

In anul 2008, cu ocazia implinirii a 50 de ani de prezenta a icoanei Maicii Domnului Siriaca in biserica Manastirii Ghighiu, dupa Sfanta Liturghie, Preasfintirul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, spunea:

"Unul dintre cele mai de pret odoare pe care le are manastirea aceasta si Arhiepiscopia Bucurestilor este icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, numita Siriaca. Se implinesc 50 de ani de cand aceasta sfanta icoana a fost adusa la Manastirea Ghighiu de catre episcopul vicar al Patriarhiei de Antiohia, PS Vasile Samaha, impreuna cu episcopul vicar de Bucuresti de atunci, PS Teoctist Botosaneanul, viitorul patriarh al Romaniei. In mai multe randuri s-a aratat Maica Domnului, in vis, episcopului vicar al Patriarhiei de Antiohia indemnandu-l sa duca aceasta icoana in Romania si sa o aseze in aceasta manastire. In ziua de 25 februarie 1958 a fost adusa icoana la Manastirea Ghighiu, unde a fost asezata cu mare cinste in Biserica Sfantul Lazar, in cimitir, iar in anul 1992, icoana a fost adusa in biserica mare."

Inscrierea cinstirii icoanei Maicii Domnului Siriaca in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane a fost hotarata de Sfantul Sinod in sedinta din 15 februarie 2018.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Manastirea Ghighiu - icoana cu Maica Domnului Siriaca

Pe aceeaşi temă

26 Martie 2024

Vizualizari: 89836

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Comentarii (5)

  • Beatrice NeagoePostat la 2022-10-26 10:00

    Multumesc Maicii Domnului pentru reusita fetei la examenul de admitere si pentru recuperarea banilor la bursa (de un an de zile ma chinuiam sa ii recuperez) si pentru toate binefacerile aduse.Doamne Ajuta!

  • Adriana MarinPostat la 2013-06-20 13:52

    Si eu am ajuns la aceasta Sfanta Icoana si i multumesc Maicutei ca m a ajutat sa raman insarcinata .Numai puterea EI a pus in pantecele meu un bob de viata ce acum a ajuns la 6 anisori.DOAMNE AJUTA SI MILUIESTE NE PE NOI !

  • Iordache GabrielaPostat la 2011-09-06 22:35

    Multumesc Maicii Domnului pentru reusita la examene si pentru toate binefacerile aduse. Sa ne intoarcem cu credinta si sa cerem ajutorul Nascatoarei de Dumnezeu, care este nadejdea noastra, mijlocitoare catre Domnul nostru Isus Hristos! Multumesc Doamne!

  • Ninel Florin DraganescuPostat la 2011-02-16 22:45

    Mie mi-a fost dat de Dumnezeu sa ajung in aceasta frumoasa Manastire, fapt pentru care Ii sunt recunoscator. Inca de la intrarea in curtea interioara am simtit o liniste sufleteasca coplesitoare, parca eram intr-un colt de Rai. Erau flori peste tot si o ordine desavarsita; totul era la locul lui, aranjat de maicute; flori din toate soiurile mi-au incantat privirea, la fel ca si aranjamentul peisagistic superb. In interiorul Manastirii m-am simtit foarte bine si vreau sa spun ca, chiar si in prezent, cateodata, cand ma rog, ma imaginez in fata icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, din aceasta Sfanta Manastire. In cateva cuvinte, daca efectuati un pelerinaj in aceasta zona (Ploiesti, Prahova), nu ar trebui sa ocoliti acest colt de Rai. Doamne ajuta!

  • Marioara MihelePostat la 2010-11-17 15:05

    Cit de frumoase locuri avem ,si multa lume nu stie de ele .Poate ca intr-o zi Bunul Dumnezeu ne va calauzi pasi pina acolo si nu numai .Cit de minunat ar fi ca bunii nostri crestini sa faca cit mai multe pelerinaje ,pentru a fi bine placuti lui si Maicutei Sfinte . Doamne Ajuta !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE