Oprirea de la Sfanta Impartasanie

Oprirea de la Sfanta Impartasanie Mareste imaginea.

Prin Taina Spovedaniei orice pacat marturisit se iarta. Daca prin aceasta Taina se iarta toate pacatele, sunt persoane care se intreaba de ce sunt oprite de la Impartasire, de vreme ce s-au spovedit. Daca mai iau in discutie si canoanele date de Sfantul Vasile cel Mare - 7 ani sa fie opriti de la Euharistie desfranatii necasatoriti, 15 ani cei ce au savarsit adulter, 20 de ani pentru ucigasi, unii vor ajunge sa considere ca Biserica mai mult il indeparteaza, decat il apropie pe om de Dumnezeu.

In aceste situatii, care este scopul canonului? Canonul nu se da pentru a pedepsi, ci pentru a vindeca. Duhovnicul cauta prin canon, ca omul sa devina sanatos duhovniceste. Pacatul a imbolnavit firea noastra. Canonul are menirea de a o insanatosi. Indiferent ce canon primim (de ex. sa facem un anumit numar de metanii, sa ne rugam de mai multe ori, etc), trebuie sa retinem ca nu suntem numai noi la lucru cand e vorba de lupta duhovniceasca, ci e Dumnezeu cu noi. In Scriptura chiar se spune ca Dumnezeu lupta pentru noi (Iesirea 14,25; Deuteronom 20,1).

Omul trebuie sa inteleaga ca Euharistia nu este numai impartasirea de trupul lui Hristos, ci, in special, si aducerea jertfei in comun de catre cei ce se impartasesc. Cu alte cuvinte, nu e de ajuns sa spuna in fata duhovnicului ca a gresit fata de un semen al sau. Trebuie sa mearga catre semen si sa-si ceara iertare, ca in Biserica sa poata marturisi credinta “intr-un gand”.

Tinand seama ca in zilele noastre multi se impartasesc foarte rar, oprirea de la Sfanta Impartasanie pentru cativa ani nu mai este simtita ca fiind un canon eficient. In aceste cazuri se considera a fi mai eficienta recomandarea infranarii de la pacatele marturisite.

Staretul Zosima, in Fratii Karamazov, spune: "Te opresti cateodata dezorientat in fata unor idei, mai ales in fata pacatului cuiva, si te intrebi, sa-l iau cu asprime sau cu smerenia iubirii? E bine sa ras­pundem mereu: cu iubire smerita. De vei hotari de fieca­re data astfel, vei cuceri lumea. Smerenia in iubire este o forta facatoare de minuni, mai mare ca toate si pe care nimic n-o poate egala."

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 12916

Voteaza:

Oprirea de la Sfanta Impartasanie 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE