Somnul lui Iisus - Anapeson

Somnul lui Iisus - Anapeson Mareste imaginea.

Hristos Prunc sezand culcat

Somnul lui Iisus este o icoana (fresca) mai putin cunoscuta decat celelalte. Icoana numita "Anapeson", infatisandu-L pe Hristos Prunc, este simpla: Hristos apa­re intins pe un asternut, cu capul sprijinit pe mana dreapta. Cel mai bine cunoscut exemplu al acestei reprezentari a lui Hristos il constituie fresca facuta de Manuil Panselinos in Biserica Protaton din Sfantul Munte Athos.

In ultima vreme insa, compozitia a ajuns cu totul uitata. Putine dintre bisericile si manastirile nou construite isi mai imbraca peretii cu aceasta scena. De fapt, in nici una dintre noile manastiri sau biserici nu am intalnit "Somnul Pruncului Iisus". Abia daca o gasim in vechile manastiri romanesti.

Somnul lui Iisus - Protaton

Sezand la rugaciune, in Manastirea Dragomirna, imi ridic ochii spre fereastra din naos. Cata bucurie am simtit cand am vazut aceasta fresca acolo. Ba mai mult, fresca este de o frumusete rara: Maica Domnului sta sezand, iar Pruncul Iisus isi sprijina capul in poala ei.

Temeiurile acestei icoane

Compozitia acestei icoane isi gaseste reazim intr-o carte a Vechiului Testament. Astfel, in Cartea Facerea, citim: "Apoi a chemat Iacov pe fiii sai si le-a zis: Adunati-va, ca sa va spun ce are sa fie cu voi in zilele cele de apoi. Adunati-va si ascultati-ma, fiii lui Iacov, ascultati pe Israel, ascultati pe tatal vostru! (...) El a indoit genunchii si s-a culcat ca un leu, ca o leoaica. Cine-l va destepta? Nu va lipsi sceptru din Iuda, nici toiag de carmuitor din coapsele sale, pana ce va veni impaciuitorul, Caruia se vor supune popoarele." (Facere 49,1-2, 9-10) Cuvintele acestea sunt ale unei profetii mesianice a lui Iacov. Mesia este vazut ca un leu dormind.

Somnul lui Iisus in Proscomidiar

Atunci cand scena este reprezentata deasupra usilor, in ea reiese cuvantul din Psalmul 120, care zice: "Cel ce te pazeste, nu va dormita. Iata ca nu dormiteaza nici nu doarme. Domnul te va pazi la plecare si la venire, de acum si pana in veac."

Unde gasim aceasta icoana ?

In unele biserici vechi, cum este cea de la Manastirea Protaton din Sfantul Munte, tipul de icoana a lui Hristos Prunc, numita "Cel culcat", este zugravit deasupra trecerii centrale de pe pere­tele vestic al bisericii, pe partea interioara a peretelui. In ale parti, fresca cu Pruncul Dormind este infatisata deasupra usilor sau in absida diaconiconului.

Dupa cum spuneam la inceput, nu multe sunt locurile in care apare aceasta scena, desi in vechile manastiri ea nu prea lipseste. Astfel, in Manastirea Dragomirna ea apare pe marginea ferestrei din dreapta naosului, imediat inainte de strana dreapta.

Somnul lui Iisus - Hristos Prunc sezand Culcat

Bolnita din Manastirea Cozia pastreaza si ea o astfel de reprezentare minunata. Deasupra intrarii in naos a fost reprezentat "Somnul lui Iisus", iar de o parte si de alta a intrarii, apare tabloul votiv, cu Radu Paisie sustinand macheta bisericii in stanga si Marcu Voevod, Zamfira si Doamna Ruxandra in dreapta.

Compozitia icoanei "Somnul lui Iisus"

"Somnul lui Iisus" sau "Hristos sezand Culcat" este o icoana cu o compozitie relativ simpla. Pruncul este reprezentat frontal, cu ochii deschisi, cu mana dreapta pe obrazul drept si cu cea stanga asezata pe coapsa si genunchiul stang. Uneori este incadrat de cate un inger in rugaciune. Icoana poarta inscriptia "o anapecon", adica "Cel culcat". Langa partea de sus a asternutului, intr-o parte si in alta, sta scris "Iisus Hristos" - IC XC.

Somnul lui Iisus - Hristos Prunc sezand Culcat

Colind - Somnul lui Iisus

Dmneste pacea pe pamant
Dormi,dormi,dormi copile sfant
Mii de heruvimi si de serafimi
Te slavesc in cor copil mantuitor
Dormi copile dormi.

Ingeri coboara lin din cer
Dormi,dormi,dormi copil stingher
Mii de heruvimi si de serafimi
Te slavesc in cor copil mantuitor
Dormi copile dormi.

Pastorii vin in cor cantand
Dormi,dormi,dormi copile bland.
Mii de heruvimi si de serafimi
Te slavesc in cor copil mantuitor.
Dormi copile dormi.

Si ruga lor se-nalta lin
Dormi,dormi,dormi copil divin.
Mii de heruvimi si de serafimi
Te slavesc in cor copil mantuitor.
Dormi copile dormi.

Teodor Danalache

Somnul lui Iisus - Hristos Prunc sezand Culcat

Somnul lui Iisus - Hristos Prunc sezand Culcat

Somnul lui Iisus - Hristos Prunc sezand Culcat

14 Iunie 2012

Vizualizari: 14182

Voteaza:

Somnul lui Iisus - Anapeson 4.11 / 5 din 9 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Catalina C.Postat la 2013-08-18 12:54

    Mai exista si la man. Robaia din jud. Arges. Maicutele nu au putut sa ne lamureasca in privinta ei. Poate cineva le trimite mai multe informatii despre aceasta pictura.

  • Victor VasiliuPostat la 2011-09-07 05:06

    Citind titlul m-am gandit imediat la somnul lui Iisus in barca, in timpul unei furtuni mari. Daca barca era pe punctul sa se scufunde avea in ea apa. Si totusi Domnul doarme in apa. Asa vad icoana de la Athos. Iisus e mai degraba reprezentat matur, in barca, inconjurat de apa involburata, vegheat de ingeri si visand o convorbire cu Maica Lui, reprezentata mai mica decat El.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE