Manastirea Horaita - un loc in care te simti mai aproape de Dumnezeu (II)

Manastirea Horaita - un loc in care te simti mai aproape de Dumnezeu (II) Mareste imaginea.

Manastirea Horaita din judetul Neamt este un loc in care te simti mai aproape de Dumnezeu, un loc in care poti afla liniste, pace, sfaturi duhovnicesti de mare folos si in care te poti bucura de frumusetea naturii. Situata intr-o poiana, la 660 de m altitudine, inconjurata de Subcarpatii Stanisoarei, departe de zgomotul lumii, manastirea are o arhitectura deosebita si odoare de pret. Biserica mare de la Horaita iti atrage atentia de la distanta prin turlele ei deosebite. Parintele Grigorie Stoica, ghidul manastirii Horaita, ni se alatura chiar la intrarea in biserica, invitandu-ne sa admiram apoi catapeteasma unicat si pictura in stil neobizantin:

“Biserica este construita exclusiv din piatra. Numai boltile sunt din caramida. Are 30 de metri lungime, 17 metri latime, aproximativ 20 de metri inaltime. Are forma unei corabii. Stim ca in constructia bisericilor sunt doua stiluri arhitectonice: stilul cruce cu trei abside sau semicercuri si stilul corabie, cum este biserica noastra. Biserica are 8 turle.

Este un element unicManastirea Horaita in arhitectura moldoveneasca. Au fost facute 8 turle ca sa exprime nonverbal vesnicia Bisericii, fiindca cifra opt este simbolul vesniciei. In evolutia arhitecturii moldovenesti biserica manastirii Horaita este unica. Nu poate fi atasata unui stil de arhitectura anume. Aici sunt prezente elemente din arhitectura romano-bizantina precum si influente rusesti prin numarul si configuratia acelor turle. La partea superioara a turlelor se afla acel bulb de ceapa specific arhitecturii bisericilor rusesti. Pictura bisericii a fost realizata recent. In anul 1993 a fost terminata. Mai bine de 120 de ani de la sfintirea bisericii nu a existat pictura. Era o simpla ornamentatie florala, cu exceptia Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din pridvorul bisericii, pictati in 1865 si in 1867. Pictura a fost realizata de pictorul Mihai Chiuaru din Bacau, in prezent profesor la Academia de Arte din Cluj Napoca, insotit de ucenicii sai. Pictura, in stil neobizantin, in tehnica fresca, este pe un fond de culoare caramizie, culoare care simbolizeaza caldura cu care Mantuitorul Dumnezeu ne primeste pe toti in casa Sa, pe cei care venim sa-I multumim pentru ajutorul primit si care-I cerem ajutorul in rezolvarea problemelor sau a nevoilor noastre. Vedeti dvs. ca siluetele sfintilor sunt cam alungite.

Nici asta n-a fost facuta intamplator, ci pentru a ne ridica pe noi cu mintea de la cele pamantesti la cele ceresti iar unii dintre sfinti, poate chiar majoritatea, ne privesc cam intristati. Pe chipul lor este exprimata nelinistea, ingrijorarea fata de mantuirea noastra fiindca ei, locuind in ceruri si vazand pururea fata lui Dumnezeu si, dorindu-ne si noua acelasi lucru, adica sa ajungem si noi acolo si sa traim in comuniune vesnica de iubire cu Dumnezeu, se intristeaza pentru noi si ne privesc asa fiindca, din pacate, cu faptele noastre, nu-i suntem recunoscatori Bunului Dumnezeu pentru toate cate a facut si face pentru noi. In ceea ce priveste catapeteasma manastirii, aceasta este unicat in lume, in primul rand datorita amvonului, locul de unde se citeste Sfanta Evanghelie, situat in partea de rasarit si deasupra usilor imparatesti. De obicei acest amvon se aseaza in partea de nord. Aici este si in est si deasupra Usilor Imparatesti. O alta nota care ii ofera unicitate acestei catapetesme este data de dispunerea a doua registre si anume registrul Sfintilor Apostoli in sase medalioane avand in centru icoana Deisis, acolo unde Mantuitorul Iisus Hristos sta pe tron iar Maica Domnului in dreapta si Sfantul Ioan Botezatorul in stanga. Acest registru nu este asezat orizontal cum se obisnuieste ci semicircular. De asemenea se abate de la tipicul comun asezarea registrului profetilor vechi, in 14 medalioane intercalate in doua vrejuri de vita de vie ce se ridica de la extremitatile catapetesmei pana deasupra amvonului.

Dupa cum se vede cea mManastirea Horaitaai mare parte a suprafetei catapetesmei este acoperita cu foita de aur. Catapeteasma a fost restaurata. Ea a fost lucrata cu putin timp inainte de anul sfintirii bisericii, adica 1867, dupa unele voci sau pareri, la Viena, capitala Austriei, dupa alte voci insa, de catre unii mesteri sculptori in lemn din imprejurimi. In structura ei, dupa parerea unui specialist in domeniu, ar intra trei specii de lemn si anume par, tuia si tei, in care ea a fost sculptata. Toate icoanele de pe catapeteasma sunt pictate in ulei, sunt conforme cu traditia ortodoxa numai ca dispunerea unora se abate de la tipicul bisericesc. Aici in partea stanga avem odorul cel mai de pret al acestei manastiri, Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, icoana din secolul al XVIII-lea care a stat si in biserica de lemn a parintelui Irinarh de la 1812.

Este cunoscuta sub numele de “Aducatoarea ploii” sau “Izbavitoare de seceta” fiindca niciodata nu s-a intamplat ca aceasta icoana sa treaca printr-un sat sau comuna afectata de seceta si sa nu ploua, ori in ziua aceea, ori la cel mult o zi sau doua, dupa aceea. Am participat si eu la o astfel de procesiune cu aceasta icoana, intr-o comuna de aici din apropiere, comuna Pastraveni, in care nu mai plouase de o luna de zile. Si dupa ce seara Manastirea Horaitaam facut sfestanie si rugaciuni pentru ploaie pe camp, a doua zi, in timpul Sfintei Liturghii, a inceput sa ploua iar ploaia a tinut doua zile. Bineinteles ca Maica Domnului ajuta pe toata lumea, nu numai pe cei afectati de seceta, daca noi avem credinta si daca mergem si-i cerem ajutorul cu nadejde. De aceea va recomand ca niciodata, in rugaciunile dvs., sa n-o neglijati pe Maica Domnului. Mare putere are ea si cu rugaciunea multe suflete a salvat din iad. Cat poate Dumnezeu cu puterea atat poate Maica Domnului cu rugaciunea, spun Sfintii Parinti. Intre anii 1980 si 1991 biserica manastirii noastre, paraclisul Sfantul Ierarh Nicolae, in care se oficiaza sfintele slujbe in timpul iernii precum si celelalte cladiri ale incintei au fost restaurate prin grija parintilor Zenovie Ghidescu, actualul staret al manastirii Nechit, judetul Neamt, si Partenie Petric, actualul staret al manastirii Cetatuia din Iasi. Atunci a fost pictata biserica mare, a fost varuita pe exterior, s-a refacut catapeteasma iar unele piese de mobilier, vechi de la 1867, au fost inlocuite cu altele noi.”

Sub jurisdictia sau ascultarea administrativa si canonica a manastirii Horaita, la un kilometru distanta mai sus se afla schitul Horaicioara pe care scriitorul Calistrat Hogas, rememorand ale sale amintiri dintr-o calatorie efectuata aici in vara anului 1881, il numea “un adevarat cuib de vulturi aninat in crapatura unei stanci aeriene”, datorita altitudinii la care se afla, 900 de m, si a zonei deosebit de pitoresti in care este incadrat acest schit. Timpul nu ne permite din pacate, de aceasta data, sa ajungem pana la schit dar il ascultam cu foarte mult interes pe parintele Grigorie Stoica. Are toate argumentele pentru a ne face sa revenim aici intr-un viitor cat mai apropiat:

"Schitul a luat fiinta in anul 1480 la porunca binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant care, din ratiuni militare, muta calugarii de la Horaita cu un kilometru distanta mai sus. In apropierea schitului se afla un izvor tamaduitor al Maicii Domnului la care s-au facut foarte multe minuni, izvor la care vin anual in pelerinaj multi oameni aflati in suferinta. Datorita minunilor facute la acest izvor hramul bisericutei schitului care era “Bunavestire” s-a schimbat in “IzvSchitulorul Tamaduirii”. Acest izvor a luat nastere in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, deci dupa 1850, in timpul staretiei parintelui Ermoghen Buhus. Ce urmeaza sa va spun s-a transmis oral din generatie in generatie. Nu s-a consemnat in scris, s-a transmis oral. Parintii care traiau atunci la schit erau batrani si neavand nici o sursa de apa in apropiere erau nevoiti sa coboare la o fantana, cam la 500 de metri distanta de schit. Si le era foarte greu, mai ales in timpul iernii, cand zapada era mare si conditiile de deplasare erau greoaie, sa urce cu aceasta apa pana sus, la schit. Si s-au gandit ei sa se roage la Maicuta Domnului sa le dea o sursa de apa mai aproape. Dupa ce-au postit si s-au rugat, pe cand unul dintre ei mergea prin padure a auzit glasul Maicii Domnului care i-a poruncit sa mearga in locul unde astazi este acest izvor. A izvorat apa dintr-o stanca si a spus ca va inzestra aceasta apa cu darul tamaduirii bolilor oamenilor. Si s-a dovedit asa prin minunile care s-au facut acolo. Va voi da cateva exemple: o femeie cu numele Maria Garbea din Piatra Neamt suferea de astm bronsic si-a fost sfatuita de cineva sa mearga la schitul Horaicioara si sa bea apa de-acolo din izvorul tamaduitor. A mers, a baut si s-a vindecat pe loc. De atunci pana astazi au trecut 12 ani si nu s-a mai imbolnavit de absolut nici o boala.

O alta femeie din comuna Baltatesti, de aici de-aproape, care suferea de cataracta, a fost sfatuita de catre un medic oftalmolog de la Cluj sa mearga la acest izvor. A ingenunchiat in fata troitei pe care este amplasata Icoana Maicii Domnului, troita construita in fata stancii din care a izvorat apa, a plans acolo cu lacrimi multe si dupa aceea si-a dat cu apa la ochi si a constatat ca vedea mai clar ca oricand. Ca sa se incredinteze de aceasta minune a mers in biserica si i-a cerut unui parinte un Ceaslov. De la el stim lucrul acesta. A vrut sa vada cum distinge literele, daca le vede mai bine sau nu. Si, intr-adevar, le vedea clar, fara nici o problema. O fetita din Galati a venit o data si-a spus: ”Parinte, eu aveam multe bubite pe mana. Si dandu-mi cu apa aceasta la mana mi-au trecut toate bubitele.”. O femeie demonizata ne spunea noua aici: ”Parintilor, mare putere are apa de la schit!” pentru ca simtea cum il arde pe demonul ce o chinuia. In fiecare an de hramul schitului ”Izvorul Tamaduirii” se face procesiune cu Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni care este urcata la schit si oamenii care vin atunci, foarte multi la numar, nu numai din Moldova ci si din alte regiuni ale tarii, stau la rand ca sa treaca pe sub Sfanta Icoana care este dusa pe sus. Si se bat clopotele pana cand Icoana ajunge sus pe deal, paraclisierul merge cu toaca inainte si preotii merg in spatele Icoanei insotind-o pana la schit. Acolo este intampinata cu Sfanta Evanghelie si se face Sfantul Maslu, se face aghiasma, se spun rugaciuni de binecuvantare la izvor.”

Dorina Zdroba, realizator Radio Romania

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2017

Vizualizari: 15720

Voteaza:

Manastirea Horaita - un loc in care te simti mai aproape de Dumnezeu (II) 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Manastirea Horaita

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE