Schitul Coslogeni - Izvorul Tamaduirii

Schitul Coslogeni - Izvorul Tamaduirii Mareste imaginea.


Pe drumul de la Calarasi spre Fetesti, aproape de bratul Borcea al Dunarii, pe la kilometrul 14, risti sa treci in viteza fara sa observi un panou care indica existenta unui schit. Nimic altceva nu te face sa te gandesti ca acolo este un lacas de inchinaciune. Nici casa aflata la cateva zeci de metri de la sosea, la capatul unei alei lungi, nici casuta foarte mica situata mai aproape si nici chioscul din apropierea portii. Si totusi aici se afla schitul Coslogeni "Izvorul Tamaduirii", un loc in care merita sa te opresti fie chiar si pentru un scurt timp. Intrand pe poarta, dupa numai cativa metri, vezi ca acea casuta modesta are o cruce deasupra si ca este de fapt un mic paraclis.

Surpriza vine o data ce treci pragul si vezi Sfanta Cruce, o cruce mare din piatra strajuind la intrarea in Sfantul Alltar. Oamenii intra si se inchina la aceasta Sfanta Cruce. Ii vezi pe unii dintre ei ingenunchiati, cu fruntea si mainile lipite de cruce, asteptand ajutor si tamaduire. Se spune ca e o cruce de leac. Cativa credinciosi aflati in Schitul Coslogenitrecere pe aici si-au lasat la intrare sacosele si desagii si-au ingenunchiat in fata unui calugar pentru a li se citi rugaciuni. Ieromonahul Nifon se roaga si pentru noi, pelerinii, si ne spune povestea Crucii facatoare de minuni de la Coslogeni:

"Sfanta Cruce dateaza din anul 1620. A fost facuta de un boier din Calarasi pentru a fi dusa la Fetesti. A fost transportata cu un car spre locul de destinatie. Cand a ajuns in acest loc carul a cedat din cauza greutatii, s-a stricat. Crucea a fost data jos pentru a se putea repara carul. Apoi crucea a fost ridicata din nou in car dar boii n-au mai putut merge. Crucea a ramas in acest loc. Aici unde ne aflam nu era sat, era camp, oamenii isi aduceau animalele la pascut. Crucea a fost intepenita in acest loc de catre niste credinciosi si, cu timpul, s-a vazut ca e facatoare de minuni. Se spune ca, intr-o zi ploioasa si friguroasa, un copil care venise cu vitele la pascut s-a adapostit la radacina Sfintei Cruci. El era bolnav, era mut si nici nu auzea si, dupa ce s-a atins de Sfanta Cruce, a inceput deodata sa vorbeasca si sa auda. De-atunci s-a dovedit ca este o cruce facatoare de minuni.Vin aici la aceasta cruce multi bolnavi, demonizati, ca sa capete tamaduire. Dar trebuie spus ca isi gasesc tamaduire cei care vin cu credinta, bineinteles. Daca n-avem credinta nu putem sa ne tamaduim. Daca venim cu frica de Dumnezeu si cu toata credinta si ne atingem de Sfanta Cruce este sigur ca ne ajuta si ne vindeca de orice boala si de orice neputinta si chiar ne ajuta in implinirea unor dorinte bune din inima noastra.

Pe timpul comunismului au venit cu buldozerul ca sa dea jos Sfanta Cruce dar n-au putut s-o darame. A cedat si buldozerul. Minune mare care dovedeste inca o data ca puterea Crucii biruieste toate vrajmasiile, ca este arma cea mai puternica in ajutorul crestinilor. Noi suntem inarmati cu puterea Sfintei Cruci inca de la Sfantul Botez. Crucea este altarul de jertfa. Mantuitorul s-a jertfit pe Cruce pentru mantuirea noastra, si-a varsat Preascumpul Sau Sange pentru rascumpararea omului cazut in pacat din neascultarea ce s-a facut in Rai. Crucea este asadar o arma puternica pentru noi crestinii. Toti sectarii, toti vrajmasii Sfintei Cruci nu pot sa priveasca la Ea pentru ca ii arde. Ii arde, ii arde tare dar noi crestinii simtim ca este arma noastra. De aceea de multe ori cand facem semnul Sfintei Cruci trebuie sa-l facem cu toata grija, nu in batjocura, nu in graba. N-avem voie sa batjocorim semnul Sfintei Cruci. Cand facem Sfanta Cruce ne insemnam in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin. Vrajmasii fug in fata acestei arme pentru ca nu pot s-o priveasca. Crucea e arma noastra a crestinilor pe care o purtam la gat, ne insemnam cu Ea cand mergem la drum, cu vaporul, cu avionul, oriunde, ne apara de vrajmasi, de talhari, de toate relele.

- Parinte, in jurul acestei cruci a luat fiinta un schit

- Da, suntem la inceput. Daca ne ajuta Dumnezeu si cu ajutorul credinciosilor speram sa facem o biserica mai mare. Vin crestini din Constanta, din Tulcea, din toate partile sa se inchine la Sfanta Cruce si avem nevoie de o biserica mare in care sa incapa lumea care vine la noi.

- Cati vietuitori sunt aici la schit?

- Suntem putini, doar sase, nu avem nici spatii suficiente pentru chilii.

- Cand a fost infiintat schitul?

- In 1992. Inainte bisericuta aceasta a fost biserica de mir, apoi s-a infiintat schitul. Sigur am dori sa se dezvolte aici manastire de calugari, sa se faca slujbe pentru toti, pentru tara.

- Un sfat pentru credinciosi, mai ales acum in perioada postului

- Postul inseamna curatire sufleteasca, ne curatim prin post de orice intinare. Sa trecem prin aceasta perioada cu frica de Dumnezeu si sa avem bucuria aceea ca, postind, asteptam Invierea Domnului de Pasti. Vom avea atunci o traire spirituala aparte, o mare bucurie. Cel care nu posteste, cand ajunge la Pasti nu poate sa simta bucuria Invierii. Postul este necesar si pentru sanatatea trupeasca si pentru cea sufleteasca. Sa incercam sa postim pentru ca Dumnezeu ne ajuta. Sa postim cu spovedanie pentru ca fara spovedanie degeaba postim, daca nu ne spalam si de pacate, sufleteste. Si-atunci, postind si facand si niste fapte bune, ajutand un batran, o vaduva, un sarac si marturisindu-ne pacatele, suntem cu adevarat crestini in fata lui Dumnezeu. Dumnezeu ne priveste cu blandete si ne-ajuta in implinirea dorintelor din inima noastra.

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Alte articole de acelasi autor:
Manastirea Sfantul Prooroc Ilie din Toplita  
Manastirea Horaita
Manastirea Bistrita  
Emotionantele marturisiri ale preotului Antonie Kumpata
Manastirea Fagetel
Manastirea Namaiesti - o manastire din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina
Manastirea Aninoasa - o mica cetate fortificata
Manastirea Sfanta Treime (Podul Bulgarului)
Manastirea Sfanta Treime Libertatea - Perla Baraganului


Pelerinaj organizat de Biserica "Pogorarea Duhului Sfant" din cartierul Titan din Bucuresti
 

Schitul Coslogeni

Schitul Coslogeni

Schitul Coslogeni

Schitul Coslogeni

Schitul Coslogeni

Schitul Coslogeni
 

.
Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 36428

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Comentarii (1)

  • isaiaPostat la 2014-07-31 10:15

    După imaginile Sfintei Cruci de pe internet scrierea este în chirilica veche cu cuvinte româneşti şi nu cum se spune pe unele site-uri în slavonă. Iată ce am reuşit eu să traduc după imaginile pe care le-am găsit: Matei Marcu Luca Ioan Iisus Hristos, Învingătorul Cu vreaitu şa Fiului ridicatu-s-a aceasti sfânti şi dă viiaţă făcătoare cruce în zilile mării sale luminatiulu domni io Costandi ...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE