Nicolae Balan, mitropolitul Ardealului

Nicolae Balan, mitropolitul Ardealului Mareste imaginea.

Nicolae Balan s-a nascut in data de 27 aprilie 1882, in localitatea Blajenii de Sus, din judetul Bistrita-Nasaud, si a trecut la cele vesnice in ziua de 6 august 1955, in resedinta mitropolitana din Sibiu, la varsta de 73 de ani. Vreme de 35 de ani, intre anii 1920-1955, a fost mitropolit al Ardealului si, tot din anul 1920, membru de onoare al Academiei Romane. Este inmormantat in incinta Manastirii Brancoveanu, din localitatea Sambata de Sus, pe care a ctitorit-o a doua oara.

Nicolae Balan, mitropolitul Ardealului

Nicolae Balan s-a nascut in data de 27 aprilie 1882, in localitatea Blajenii de Sus, din judetul Bistrita-Nasaud, in familia unui preot.

Dupa ce a terminat scoala generala, in Nasaud, in anul 1900, tanarul s-a insris la Facultatea de Teologie din Cernauti, pe care a terminat-o in anul 1904. Imediat dupa terminarea facultatii, in anul 1905, viitorul mitropolit al Ardealului si-a sustinut lucrarea de doctorat. Intre anii 1904-1905 urmeaza si o serie de studii de specializare, la Facultatile de Teologie (protestanta si catolica) din Breslau (Wroclaw, Polonia).

In anul 1905 este numit profesor provizoriu la catedra de Dogmatica, Apologetica si Morala, in cadrul Institutului Teologic din Sibiu. In anul 1909 este numit profesor definitiv la aceeasi catedra. Slujeste in acest post pana in anul 1920.

Intre timp, este numit membru in Sinodul Arhiepiscopiei Sibiului si in Congresul National Bisericesc al Mitropoliei Ardealului. Este fondator si redactor al "Revistei Teologice", editata in Sibiu, intre anii 1907-1916. In anul 1918, impreuna cu alti doi profesori, redacteaza "Gazeta Poporului".

In luna noiembrie 1918 este trimis la Iasi, de catre Consiliul National Roman din Transilvania, sa intervina pe langa membrii din Guvernul Romaniei, pentru realizarea unitatii nationale.

Este hirotonit preot in anul 1919. In ziua de 27 februarie 1920 este ales si hirotonit mitropolit al Ardealului, iar instalarea oficiala are loc in ziua de 30 mai, in Catedrala din Sibiu. In anul 1920 este ales membru de onoare al Academiei Romane, apoi membru in Comitetul central al Astrei si senator de drept.

Indruma activitatea periodicelor bisericesti editate in Sibiu - "Telegraful Roman", "Revista Teologica" si "Lumina Satelor" - si pune inceput unor colectii duhovnicesti si culturale deosebite: "Seria Teologica", "Seria Didactica", "Popasuri Duhovnicesti" si "Biblioteca Bunului Pastor".

In calitate de mitropolit, lupta ferm pentru acceptarea principiilor Statutului Organic in Statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane, intocmit in anul 1925, si apara cu tarie autonomia Bisericii.

In anul 1921, la initiativa sa, Institutul Teologic din Sibiu este ridicat la rangul de Academie. Incepand cu anul 1943, Academia Teologica din Sibiu va elibera diplome de licenta, iar din anul 1948, institutul va obtine gradul universitar.

Pana in anul 1948, mitropolitul Nicolae Balan indruma activitatea scolilor secundare, aflate pana atunci in grija Bisericii: Liceul Andrei Saguna, din Brasov; Liceul Avram Iancu, din Brad; Scoala normala Andrei Saguna, din Sibiu. Mai mult, el a infiintat o Scoala normala de fete, o Scoala de cantareti bisericesti si un internat arhidiecezan, toate in Sibiu. Rectitoreste ansamblul monahal din Sambata de Sus, construieste Schitul Paltini si un camin de batrani, precum si paraclisul si biblioteca Academiei Teologice din Sibiu.

Se dovedeste a fi un mare ecumenist. In anul 1925 participa la Congresul Ecumenist de la Stockholm, iar in anul 1926 participa la Conferinta ecumenismului practic de la Berna. In cadrul sedintei Consiliului de Coroana (29-30 august 1940, protesteaza impotriva Dictatului de la Viena si se pronunta ferm in vederea reintregirii teritoriale nationale.

De-a lungul slujirii sale, mitropolitul Nicolae Balan a primit mai mult decoratii, printre care: Steaua Republicii Populare Romane, clasa II; Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, din partea Patriarhiei Apostolice din Antiohia; Ordinul Sfantului Mormant, din partea Bisericii din Ierusalim; Ordinul Nilului, din partea Bisericii din Egipt.

Inalt Preasfintitul Nicolae Balan a trecut la cele vesnice in ziua de 6 august 1955, in resedinta mitropolitana din Sibiu, la varsta de 73 de ani, in urma unei boli de inima. In testamentul sau, intocmit in urma cu zece ani, mitropolitul Ardealului isi marturisea dorinta de a fi inmormantat in Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus.

Cinstitul slujitor al lui Hristos a sezut pe scaunul arhieresc vreme de 35 de ani, conducand cu multa ravna si dragoste Biserica lui Hristos. Slujba de inmormantare a fost savarsita in ziua de 9 august 1955, de un sobor de ierarhi si preoti, in frunte cu Preafericitul Parinte Patriarh Iustinian. Inmormantarea a fost savarsita in Manastirea Brancoveanu, in partea dreapta a pronaosului bisericii voievodale, in locul dinainte randuit.

Iulian Predescu

08 August 2013

Vizualizari: 5504

Voteaza:

Nicolae Balan, mitropolitul Ardealului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE