Parintele Andrei Scrima

Parintele Andrei Scrima Mareste imaginea.

Andrei Scrima s-a nascut in orasul Gheorghieni din Harghita, la 1 decembrie 1925, intr-o familie cu origini aromane. A fost student la Filosofie si Litere, la Bucuresti (1943-1948), iar in ultimii doi ani de Facultate, profesorul Anton Dumitriu, de la Catedra de Logica si Istoria Filosofiei din cadrul Universitatii Bucuresti, il ia ca asistent. Datorita profesorului Anton Dumitriu, descopera "Rugul Aprins” de la Manastirea Antim. Intalnirile de la Antim aveau loc in mod obisnuit joi seara, fie in biblioteca, fie in pridvorul manastirii, si erau prezidate de catre staretul de atunci. Se citeau piese literare, texte patristice si filosofice, sau erau dezbatute chestiuni diverse din actualitatea imediata.

Dupa sosirea ieromonahului Ioan Kulighin, duhovnic format la schitul Optina-Pustina, intalnirile au castigat in profunzime si in ceea ce tine de implicarea spirituala.
In anul 1949 se inscrie la Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care o va absolvi in 1956.

Patriarhul Justinian il va trimite sa predea la Seminarul Monahal Superior de la Manastirea Neamt, pentru a scapa de atentia organelor represive ale statului. Amintim ca la acest Seminar predau printre altii si Benedict Ghius, Petroniu Tanase si Sofian Boghiu.

Dupa desfiintarea Seminarului de la Neamt, in anul 1952, patriarhul Justinian ii ofera un post in cadrul Bibliotecii patriarhale. Aici va lucra cu Bartolomeu Anania, pe atunci ierodiacon.

Parintele Andrei Scrima in India

In perioada mai-iunie 1956, vicepresedintele Indiei ajunge in vizita la patriarhul Justinian. Aici il cunoaste pe Andrei Scrima si uimit de cunostintele pe care acesta le avea despre India, ii propune o bursa de studii in India.

Tinand seama de conditiile istorice prezente atunci, patriarhul Iustinian l-a sprijinit pe Andrei Scrima sa se tunda in monahism la Manastirea Slatina, astfel incat sa poata pleca in India ca absolvent de teologie si monah al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pana sa ajunga in India, la Benares, el se opreste la Geneva la 28 noiembrie 1956, unde va sta cinci luni la Institutul Ecumenic organizat de Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Ajunge in 1957 la Paris si apoi la muntele Athos. La Benares va sta din aprilie 1957 pana in octombrie 1959.

Motivul plecarii sale din India sta in trimiterea in tara a unul articol publicat de Olivier Clement la Paris. In acest articol autorul prezenta reanasterea filocalica din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, "Rugul Aprins“ si rolul pe care l-a avut patriarhul Justinian pentru viata Bisericii. Mentionam ca afirmatiile din acest articol se bazau pe un dialog al lui Olivier cu Andrei Scrima.

Articolul ajunge si in tara, iar acesta devine una din cauzele pentru care au fost arestati membrii Rugului Aprins in anul 1958. Lipsit de ajutorul material venit de la Patriarhie, nu mai poate ramane in India si revine la Paris, obtinand in 1960 cetatenia franceza.

Parintele Andrei Scrima alaturi de patriarhul Athenagoras

Aici il intalneste, in 1961, pe patriarhul ecumenic Athenagoras I al Constantinopolului, care il va trimite ca reprezentant personal la Vatican, in timpul conciliului Vatican II, sub noul papa Paul VI, intre 1963 si 1965. Devine arhimandrit al Patriarhatului Ecumenic de la Constantinopol. Ajunge profesor (1968-1989) la Universitatea franceza din Beirut si arhimandrit al unei manastiri ortodoxe nou infiintate la Deir-El-Harf, in Liban. Tine cursuri (1966-1968) la Centrul de studii dominican Le Saulchoir din Franta (Essonne), unde ii are drept colegi pe Marie-Dominique Chenu, Yves Congar.

A trecut la cele vesnice pe 16 august 2000 si este inmormantat la Manastirea Cernica.


Sursa: CrestinOrtodox.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 9096

Voteaza:

Parintele Andrei Scrima 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE