Radu Gyr

Radu Gyr Mareste imaginea.

Radu Gyr este unul dintre cei mai mari poeti crestini romani, pe drept fiind numit "poetul care l-a coborat pe Iisus in celula" sau "poetul patimirilor". Nascut in ziua de 2 martie 1905, in localitatea Campulung Muscel, si trecut la cele vesnice in ziua de 29 aprilie 1975, poetul crestin Radu Gyr a fost unul dintre cei care i-au incurajat cel mai mult pe marturisitorii din inchisorile comuniste.

Vreme de douazeci de ani, Radu Gyr a patimit in inchisorile comuniste din Tismana, Miercurea Ciuc, Targu Jiu si Aiud. Poeziile sale sunt un adevarat crez interior, ele ramanand pana astazi izvoare de credinta si de libertate pentru cititori.

Radu (Demetrescu) Gyr, poetul temnitelor comuniste

Radu Gyr s-a nascut in ziua de 2 martie 1905, in localitatea Campulung Muscel, in familia actorului Coco Demetrescu. La varsta de numai 14 ani, tanarul Radu Gyr isi va publica primul sau poem dramatic, intitulat "In munti", poem publicat in revista Liceului "Carol I" din Craiova. Dupa terminarea liceului craiovean, tanarul poet isi va indrepta pasii spre Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti.

Primul sau volum publicat, intitulat "Linisti de schituri", a vazut lumina tiparului in anul 1924. Pentru volumele sale de versuri, poetul crestin Radu Gyr a fost laureat al Societatii Scriitorilor Romani, al Institutului pentru Literatura si al Academiei Romane, in anii 1926, 1927, 1928 si 1939. In cele din urma, numit deja "doctor in Litere", el va fi numit conferentiar, la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti.

In paralel cu editarea volumelor sale, Radu Gyr a colaborat si cu multe dintre editorialele vremii, dintre care le amintim aici pe urmatoarele: Universul literar, Gandirea, Gand Romanesc, Sfarma Piatra, Decembrie, Vremea, Revista Mea, Revista Dobrogeana, Cuvantul, Buna Vestire, Cuvantul Studentesc etc. In toate acestea, el a semnat numeroase articole, studii literare si poezii.

Ca mai toti intelectualii si patriotii vremii sale, Radu Gyr intra si el in randul miscarii legionare, fiind numit foarte repede drept comandant legionar al Olteniei. In anul 1940, poetul Radu Gyr este numit director general al teatrelor, in aceasta calitate el luand initiativa infiintarii Teatrului Evreiesc. Pentru activitatea sa legionara, Radu Gyr va patimi in inchisoare sub trei regime, in vremea lui Carol al II-lea, a lui Antonescu si a comunistilor.

Ca multi dintre legionarii deja intemnitati, Radu Gyr va fi trimis pe front, fiind incadrat in batalionul Sarata. Fiind trimisi mai ales in prima linie a frontului, legionarii erau condamnati mai mult la moarte, decat la izbanda impotriva dusmanilor neamului. Din mila lui Dumnezeu, poetul Radu Gyr va scapa cu viata din lupte, fiind unul dintre putinii supravietuitori din linia intai.

In anul 1945 el va fi arestat de comunisti, pentru vina de a fi "ziarist", si condamnat la doisprezece ani de inchisoare politica. Dupa unsprezece ani, in anul 1956, Radu Gyr este eliberat insa, dupa numai doi ani, el va fi iarasi arestat. Noua arestare va surveni in urma publicarii unei poezii de-a sa, anume "Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!", numita initial "Manifest". Aceasta va fi considerata de regimul comunist drept un veritabil mijloc de instigare la lupta a maselor impotriva regimului bolsevic.

Desi pedepsit initial cu moartea, pedeapsa i se va schimba in condamnarea la 25 de ani de munca silnica. Inchis in anul 1958, poetul va patimi vreme de alti sase ani, pana in anul 1964, cand are loc eliberarea din inchisoare a tuturor detinutilor politici. In urma nenumaratelor batai si torturi, poetul Radu Gyr se va imbolnavi grav, mai multe boli grele punand stapanire pe trupul sau.

Aflat in cele mai intunecate locuri din tara, anume in inchisorile comuniste, poetul crestin Radu Gyr va lumina atat temnitele, cat si restul tarii, prin poeziile sale pline de credinta si nadejde. Hartia si creionul fiind socotite drept obiecte "interzise" in inchisori, mai toate poeziile sale au fost scrise fie in memoria sa, fie pe peretii inchisorile si pe talpile bocancilor. Potrivit marturiei tuturor celor care si-au redobandit credinta si puterea citindu-i poeziile, Radu Gyr "l-a adus pe Iisus in celula".

Desi eliberat, in anul 1964, poetul crestin Radu Gyr nu a cunoscut odihna sociala, securistii continuand sa-l urmareasca si sa-i faca necazuri. In anul 1968, in cadrul unei noi anchete, Radu Gyr este somat sa colaboreze cu Securitatea, impotriva unor persoane suspecte, precum si sa scrie la o revista comunista. Articolele aparute sub semnatura sa erau insa compuse de autori comunisti.

Radu Gyr adoarme in Domnul in ziua de 29 aprilie 1975, lasand in urma sa, drept mostenire, generatiilor urmatoare, o comoara lirica impresionanta.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2012

Vizualizari: 8578

Voteaza:

Radu Gyr 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE