Sa postim de pacate!

Sa postim de pacate! Mareste imaginea.

Postim pentru a putea birui patimile, pentru a creste in dragoste fata de aproapele nostru si pentru a ne putea ruga lui Dumnezeu cu o inima mai curata; postim pentru pacatele noastre, in semn de pocainta si de ascultare, intorcandu-ne din "tara straina" in care am risipit viata noastra. Postim pentru ca pacatuim adesea, cu gandul, cu cuvantul si cu lucrul (fapta); chiar de am birui insa toate patimile, tot am mai avea nevoie de post, spre a nu cadea din nou in aceleasi pacate.

Trebuie sa fim constienti ca, lipsirea pentru un timp de anumite alimente, este cel mai mic lucru pe care suntem datori sa il facem in vremea postului. Postul strict alimentar este lipsit de roade duhovnicesti, caci asceza trupeasca luata in sine, adica neinsotita de lupta cu patimile, nu ne arata mai buni decat diavolii, care niciodata nu mananca, ci postesc neincetat de hrana. Postul strict alimentar este, de fapt, un regim, bun numai pentru sanatatea trupului, drept pentru care, primirea Impartasaniei dupa un astfel de post se face cumva fara o pregatire adevarata.

Mai ales in vremea postului, cand sufletul nostru poate lucra mai cu putere, suntem datori sa indepartam din noi gandurile cele rele si pornirile cele patimase. Sfantul Chiril al Alexandriei ne indeamna la post, luand aminte mai ales la cele dinlauntru ale noastre: "Nu numai prin lepadarea mancarurilor ne vom face curati, ci si slobozind mintea noastra de lucrurile din pricina carora a fost gasit leacul postului." Cand trupul este hranit cu masura, sufletul capata putere asupra acestuia si se straduieste mai cu putere sa scoata din el inclinarile cele spre pacat.

Sa postim de pacate !

Postim cu adevarat atunci cand harul lui Dumnezeu se arata lucrator in noi, cand ajungem sa ne vedem pacatele, cand scapam de cate o patima si cand ne sunt mai dragi rugaciunea si linistirea (isihia). Desi nimeni nu este vrednic a se impartasi cu Sfanta Euharistie, pentru a nu pacatui si mai mult inaintea lui Dumnezeu, cand ne apropiem de Aceasta suntem datori "sa postim de tot raul".

Daca postirea de la pacate nu trebuie sa inceteze niciodata, cu atat mai mult, in vremea postului trupesc, ea trebuie avuta in vedere de cel care posteste. Intr-o cantare de pocainta, sufletul celui credincios se roaga, zicand: "Posteste de rautate, suflete al meu, desfatandu-te intru dumnezeiasca dragoste; deschide usa la toate felurile de bine, incuind intrarea rautatii, prin infranare si prin rugaciune."

Atata timp cat omul este alcatuit din doua parti (trup si suflet), postul trebuie sa fie si el din doua parti (post trupesc si post sufletesc); precum trupul nu se poate desparti de suflet in aceasta viata, tot asa, nici postul trupesc nu trebuie despartit de postul sufletesc, precum spune o cantare bisericeasca: "Nu se cuvine sa postesti numai cu gura, ci si cu ochii, cu auzul, cu picioarele, cu mainile si cu toate madularele trupului tau."

Postul cel trupesc trebuie sa fie insotit intotdeauna de lupta cu patimile si de lucrarea virtutilor: despartirea de rautate, infranarea limbii, retinerea de la manie, fuga de certuri, ferirea de defaimari si de minciuni. Astfel, crestinul este dator sa practice simultan toate virtutile, pe cele sufletesti si pe cele trupesti, dupa cum spune o cantare a Bisericii: "Postul cel curat este departarea de pacate, instrainarea de patimi, dragostea cea catre Dumnezeu, grija de rugaciune, lacrimile cu strapungere si ingrijirea de saraci; caci asa a poruncit Hristos, in Scripturi."

Sa nu faci netrebnic postul, pacatuind !

Una dintre cantarile Bisericii ne arata calea adevaratului post, bineplacut Domnului, zicand: "De bucate postind, suflete al meu, si de pofte necuratindu-te, in desert te lauzi cu nemancarea; ca de nu ti se va face tie pricina de indreptare, ca un mincinos vei fi urat de Dumnezeu si demonilor celor mai rai te vei asemana, care niciodata nu mananca. Deci, cauta sa nu faci netrebnic postul, pacatuind; ci, nemiscat sa ramai spre pornirile cele fara cale, parandu-ti-se ca stai inaintea Mantuitorului Celui ce S-a rastignit, si mai ales ca te rastignesti impreuna cu Cel ce S-a rastignit pentru tine; strigand catre El: Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni in Imparatia Ta!"

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

15 Noiembrie 2017

Vizualizari: 24172

Voteaza:

Sa postim de pacate! 4.64 / 5 din 11 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • Sevastian MogosanuPostat la 2012-03-15 19:00

    Cel mai bun si cel mai de folos post sunt faptele bune.

  • cristina bPostat la 2012-03-05 23:29

    frumos dar iara sint cuvinte grele pt mine cu dublu inteles asa e si BIBLIA cine intelege, intelege cine nu, nu nu toti sintem facuti ca sa intelegem pildele nici chiar daca vrem

  • florina GabrielaPostat la 2012-03-05 15:53

    Cu ceva vreme in urma , datorita starii de sanatate (boala Crohn)am avut dezlegare la produse lactate, oua si chiar carne.Bunul Dumnezeu a facut o minune cu mine si mi s-au mai rezolvat problemele de sanatate. Acum tin post dupa randuiala Sfintilor Parinti si ma minunez de ajutorul si mila lui Dumnezeu. Medicii spun ca am raspuns la tratament. Eu cred in ajutorul lui Dumnezeu si nu ma consider vrednica de aceasta minune.Slava tie, Doamne!

  • Vasa NastaPostat la 2012-03-02 21:07

    Doamne ajuta-ma sa nu pacatuiesc in nici un mod ! Amin.

  • CORINA GEORGIUPostat la 2012-03-02 18:30

    Postul trupesc fara rugaciune, fara milostenie sau fara a merge la Sf. Biserica, la duhovnic... este doar o cura dietetica, care n-ajuta la nimic! Multi cautam in magazine "alimente de post"....este cred, o aberatie! Bunicii nostrii, sau chiar parintii, la tara, dupa munca grea de la camp, isi gaseau timp ptr. rugaciune, Biserica si nu se plangeau niciodata ca n-au ce manca, cu toate ca cei mai multi erau saraci, iar noi....n-am invatat nimic sau am uitat! Din pacate, ne-a cucerit orasul cu societatea asta materialista si uitam de fapt, care este menirea noastra aici, pe pamant. Uitam sa-L slavim pe D-zeu, sa-I multumim si sa luptam fiecare cu noi insine ptr. mantuire. Fie voia si mila Domnului cu noi toti!

  • Alexandru Cosciug Postat la 2012-03-02 16:30

    Un mesaj binevenit acum într-o lume care ne pune pe rafturi drept bucate de post amestecuri de hrană de toate felurile, care promovează înselăciunea, hotiile, preacurviile, batjocura si în care toate relele omului sunt scoase la suprafată ostentativ prin intermediul mass-mediei. Chiar dacă omul de stiintă bâjbâie prin organismul uman, căutând *întelepciunea trupească* (Pavel, II Corintieni 1.12) pentru a-l proteja prin vaccinuri de microbii încă neidentificati, hrana de post are rolul ei, atât biologic cât si spiritual, căci atunci "sufletul nostru poate lucra mai cu putere", din motive încă nedemonstrate stiintific. Dar postul doar la bucate, nu aduce foloase majore dacă nu este dublat si de un comportament pe măsură, prin *curătenie dumnezeiască* (Pavel, II Corintieni 1.12, Matei 15.11, Marcu 7.20-23 - "Căci dinăuntru, din inima omului, ies cugetele cele rele, desfrânările, hotiile, uciderile, Adulterul, lăcomiile, vicleniile, înselăciunea, nerusinarea, ochiul pizmas, hula, trufia, usurătatea.")

  • MILICA MATACHEPostat la 2012-03-02 12:15

    Multumim pentru invataturi!Dumnezeu sa ne ajute sa postim asa cum trebuie,cu tote ale postului,nu doar cu mancarea.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE