Marea Rosie

Marea Rosie Mareste imaginea.

Marea Rosie, cunoscuta in vechime sub denumirea de "Golful Arab", este una dintre apele biblice, aceasta fiind cunoscuta mai ales pentru evenimentele petrecute in jurul acesteia, in vremea lui Moise.

Marea Rosie desparte doua continente, Africa de Asia. Fasia de mare este o inaintare a Oceanului Indian, intre Africa si Asia. Inspre Oceanul Indian, marea prezinta stramtoarea Beb el Mandeb si Golful Aden, iar inspre nord, spre Marea Mediterana, marea se deschide prin Golful si Canalul Suez. Lungimea totala a Marii Rosii este de 1.900 de kilometri lungime, si o latime maxima de 300 de kilometri. Adancimea maxima a marii este de 2.500 de metri, iar suprafata acesteia este de aproximativ 450.000 de kilometri. In apele acesteia se pot intalni peste 200 de specii de corali.

Se crede ca numele marii vine de la niste plante aflate in apele acesteia, care emana o culoare rosie, in anumite perioade ale anului. De asemenea, un alt motiv poate fi culoarea muntilor din jurul marii, bogati in minerale rosii. Este posibil ca numele marii se vina si de la un vechi trib de langa aceasta.

Marea Rosie

Trecerea prin Marea Rosie

"Iar Moise si-a intins mana sa asupra marii si a alungat Domnul marea toata noaptea cu vant puternic de la rasarit si s-a facut marea uscat, ca s-au despartit apele. si au intrat fiii lui Israel prin mijlocul marii, mergand ca pe uscat, iar apele le erau perete, la dreapta si la stanga lor. Iar Egiptenii urmarindu-i, au intrat dupa ei in mijlocul marii toii caii lui Faraon, carele si calaretii lui. Dar in straja diminetii a cautat Domnul din stalpul cel de foc si din nor spre tabara Egiptenilor si a umplut tabara Egiptenilor de spaima. si a facut sa sara rotile de la carele lor, incat cu anevoie mergeau carele. Atunci au zis Egiptenii: "Sa fugim de la fata lui Israel, ca Domnul se lupta pentru ei cu Egiptenii!" Iar Domnul a zis catre Moise: "intindeti mana asupra marii, ca sa se intoarca apele asupra Egiptenilor, asupra carelor lor si asupra calaretilor lor". si si-a intins Moise mana asupra marii si spre ziua s-a intors apa la locul ei, iar Egiptenii fugeau impotriva apei. si asa a inecat Dumnezeu pe Egipteni in mijlocul marii. Iar apele s-au tras la loc si au acoperit carele si calaretii intregii ostiri a lui Faraon, care intrase dupa Israeliti in mare, si nu a ramas nici unul dintre ei. Fiii lui Israel insa au trecut prin mare ca pe uscat si apa le-a fost perete la dreapta si stanga lor." (Facere 14, 21-29)

Marea Rosie

Fluxul si refluxul apelor, alaturi de alte fenomene naturale, pot crea asemenea lucruri. Intamplari asemanatoare, pur naturale, s-au petrecut in Piska (Peru, 1690), in Catania (Sicilia, 1693), in Lisabona (1755), in Conception, Arica si Iquique (Chile, 1835, 1868 si 1877).

Multi cauta a spune ca intamplarea a fost un fenomen natural, iar nu o minune. Cu toate acestea, Dumnezeu a hotarat momentul despartirii apelor si tot El a hotarat cat sa stea apele despartite. De asemenea, evreii au trecut cu totii, iar egiptenii nici unul.

Mai multi cercetatori din Statele Unite cauta sa explice cum un vant puternic, care ar fi suflat atunci dinspre est, ar fi impins pur si simplu apa pana in punctul in care, se crede, un rau stravechi s-ar fi unit cu o laguna foarte mare. Astfel s-ar fi creat o fasie de pamant de-a lungul marii, pe care a trecut Moise. Cand vantul s-a potolit, apele au navalit la loc, acoperind pamantul. Descoperirea a fost facuta in cadrul unei cercetari de amploare, condusa de Carl Drews, de la Centrul national american de cercetari atmosferice, si care isi propune sa faca lumina asupra impactului pe care vantul il poate avea asupra apelor de mare adancime.

Marea Rosie

Fenomen natural zic acestia. Insa, daca vantul a suflat cu atata putere incat sa desparta marea, atunci ma intreb cum au putut trece oamenii prin vantul acela? Oare nu ar fi fost cu totii spulberati de vant, de pe mal chiar? In aceste conditii meteorologice extreme, oamenii nu sunt capabili sa reziste in picioare, cu atat mai mult sa mearga in siguranta. De asemenea, nici directia din care ar trebui sa bata vantul in realitate nu se potriveste cu mentiunile biblice.

Este drept ca mareele sunt foarte puternice aici, in timpul fluxului, iar in anumite locuri mai putin adanci, apele se retrag atat de mult incat permit trecerea pe uscat. Cu toate acestea insa, intamplarea a fost voita de Dumnezeu.

Teodor Danalache

02 Iulie 2012

Vizualizari: 43547

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Comentarii (1)

  • Anastasia FilatPostat la 2011-02-15 07:50

    O mică remarcă: textul biblic este din cartea Exod şi nu din Facerea.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE