Mormantul Sfantului Apostol Luca este in Efes?

Mormantul Sfantului Apostol Luca este in Efes? Mareste imaginea.

Marea majoritate a agentiile de turism din Romania care organizeaza pelerinaje in Asia Mica, enumera printre obiectivele religioase aflate in orasul antic Efes, mormantul Sfantului Apostol Luca.

Este trist faptul ca aceasta informatie, prezentata astfel, ii poate induce in eroare pe eventualii pelerini, deoarece nu coincide cu locul traditional pe care Biserica il consemneaza ca fiind cel in care Sfantul Evanghelist a fost ingropat.

Efes este una din cele sapte biserici ale Apocalipsei si totodata orasul principal al Asiei Mici in timpul perioadei Noului Testament. Detinea un port important - acum inchis - situat la capatul Drumului Condimentelor si Matasii ce strabatea Arabia si Asia.

Pe ce se intemeiaza insa agentiile de turism cand asociaza acest loc sfant al crestinilor, mormantul unuia dintre cei patru Evanghelisti, cu orasul Efes?

Mormantul Sfantului Apostol Luca, in Efes?

In apropiere de intrarea sudica in situl arheologic Efes, pe partea opusa drumului modern, se gasesc ruinele unei cladiri circulare din secolul al II-lea. Diametrul acestei cladiri circulare ce este inconjurata de 16 coloane ionice era de 16 m.

Cand arheologul J.T. Wood a excavat locul in secolul al XIX-lea, a descoperit printre aceste ruine o coloana ce avea inscriptionate un taur si o cruce. Acesta a interpretat reprezentarea taurului ca fiind simbolul Sfantului Luca Evanghelistul (Iezechiel 1:10 ) si, prin urmare, a emis ipoteza potrivit careia acest loc ar putea fi mormantul Sfantului Luca.

Edificiul initial a fost construit in perioada romana servind ca Templu al lui Apolo. A fost ulterior transformat intr-o capela prin adaugarea unei abside inspre est si a unui nartex in partea  de vest, in timpul perioadei crestine.

Mormantul Sfantului Apostol Luca, in Efes?  Mormantul Sfantului Apostol Luca, in Efes?

Cladirea, desi a fost bogat decorata cu picturi murale, nu are nicio legatura cu Sfantul Apostol Luca. De asemenea, nu exista niciun document din istoria Bisericii primare sau din Traditie care sa confirme aceasta ipoteza.

Potrivit Traditiei, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca era in varsta de 84 de ani cand a primit moarte martirica, fiind spanzurat de un maslin in orasul Teba din Boetia, Grecia. Apostolul a fost inmormantat, mai apoi, in cimitirul localitatii. In prezent, mormantul Sfantului Evanghelist Luca se afla in biserica zidita in cimitirul orasului Teba, peste ruinele unei foarte vechi capele.

Mormantul Sfantului Apostol Luca, in Efes?

Gasim ca mult mai potrivit ar fi daca, pe viitor, agentiile de turism ar numi acest obiectiv, asa-zisul "mormant al Sfantului Apostol Luca din Efes", cum, de altfel, este numit chiar la fata locului.

Radu Alexandru


Citeste si:
Mormantul Sfantului Apostol Luca - Teba

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 5477

Voteaza:

Mormantul Sfantului Apostol Luca este in Efes? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE