Pelerinaj la Sfantul Munte Athos

Pelerinaj la Sfantul Munte Athos Mareste imaginea.

 

In perioada 25 - 31 mai 2006 Centrul de pelerinaje al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba Iulia organizeaza un pelerinaj la Sfantul Munte Athos.


Pe langa vizitarea manastirilor din Sfantul Munte programul cuprinde si popasuri la bisericile si vestigiile istorice din Tesalonik.


Sfantul Munte Athos este unul dintre cele mai mari si vechi centre duhovnicesti ale Ortodoxiei. Viata calugareasca de aici a luat fiinta mai intai sub forma de sihastrii si de schituri. Pe vremea imparatului Teodosie I (+395) existau cateva Manastiri, care insa au fost pustiite de barbarii navalitori. In a doua jumatate a sec. IX (867) vine si se aseaza la Athos, pustnicul Ioan Colibasul vestit prin sfintenia vietii sale. Pilda lui fu urmata de altii, asa ca in scurt timp inaltimile muntelui au fost populate cu sihastrii si monahii, ravnitori dupa viata ingereasca, post si rugaciune de zi si de noapte, in linistea profunda a muntelui.
 

Harta Muntele Athos


Vasile Macedon, imparatul bizantului (867-886) ascultand rugamintea sihastrului Ioan Colibasul, ii darui lui si urmasilor sai acest munte, care de acum inainte incepe a se numi Sf. MUNTE. Privilegiul acesta al lui Vasile Macedon, il intari si imparatul Leon Inteleptul. Pe langa sihastrii, mai venira apoi si chinovitii, care incepura sa zideasca manastiri.


Ca organizator al Sf. munte este considerat Atanasie din Trapezunda, care impreuna cu alti ravnitori de viata monahiceasca, intemeie marea manastire Lavra, pe la anul 963.


Prin secolul. al X-lea, viata monahala ajunge la mare cinste. Patriarhi, arhierei, preoti, diaconi se retrag la manastirile Aghiorite si intra in randurile monahilor. Lor le urmeaza imparati, printi si boieri, care, convinsi de nimicnicia vietii acesteia, se retrag din lumea desfatarilor, traind in singuratatea muntelui sfant, si ducand cu dansii averi si odoare scumpe.


Faima despre sfintenia vietii in Sf. Munte, s-a raspandit in toata lumea. Principii tutoror popoarelor ortodoxe: Iberi, Rusi, Sarbi, Bulgari si mai ales Romanii, daruiesc averi considerabile pentru zidirea si impodobirea manastirilor din Sfantul Munte. Sfantul Munte Athos are 20 de manastiri mari, zeci de schituri si chilii.


Chiar daca noi, romanii, nu avem nici o manastire in Sfantul Munte, cei mai multi monahi romani traiesc la Schitul Sfantul Ioan Botezatorul - Prodromu, dar si in alte chilii sau in obstile celorlalte mari manastiri.


Sf. Munte Athos este cheagul Ortodoxiei de pretutindeni si centrul prin excelenta al monahismului ortodox.

Arhiepiscopia Alba Iulia

Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2012

Vizualizari: 15642

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE