Catedrala Arhiepiscopala din Alba-Iulia

Catedrala Arhiepiscopala din Alba-Iulia Mareste imaginea.

Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia, cunoscuta si sub denumirea de "Catedrala Reintregirii Neamului", este un simbol al unitatii nationale a poporului roman, realizata prin actul Unirii din 1 decembrie 1918.

Catedrala a fost construita intre anii 1921-1922, in partea de vest a vechii cetati Alba-Iulia. Ea a fost conceputa ca o continuare a asezamantului mitropolitan din vechiul Balgrad, demolat intre anii 1713-1714, de catre habsburgi. Mareata catedrala a fost inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

"Pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, sa-i laudam noi toti, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbavim; unuia graind: Bucura-te, slujitorule al Legii! iar altuia, zicand: Bucura-te, ingere al darului!"

Catedrala Arhiepiscopala din Alba-Iulia

Catedrala cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" reprezinta o simbioza de vechi stiluri romanesti. Arhitectura sa, inspirata din Biserica Domneasca din Targoviste, se inscrie in curentul romantic initiat in arta romaneasca in ultimele decenii ale secolului trecut, ce si-a propus valorificarea creatiei artistice medievale de la sud de Carpati.

Catedrala din Alba Iulia - Sfintii Mihail si Gavriil

Planul catedralei, de tip bizantin, cruce greaca inscrisa, apartine arhitectului Vasile Gheorghe Stefanescu, iar lucrarile de constructie s-au desfasurat sub conducerea inginerului Traian Eremia. Intrarea in biserica se face printr-un pridvor deschis, cu arcade mari, sprijinite pe patru coloane cu capiteluri.

In nisele laterale din pridvor sunt fixate patru placi de marmura cu inscriptii comemorative ce ne amintesc de patru evenimente importante: Tiparirea Noului Testament, de catre Mitropolitul Simeon Stefan, la anul 1648; Unirea de la 1600, infaptuita de voievodul Mihai Viteazul; Martiriul lui Horea, Closca si Crisan; Refacerea unitatii nationate si spirituale a romanilor.

Naosul, impunator prin inaltimea sa, este dominat de cupola centrala, sustinuta de patru stalpi octogonali placati in marmura, iar in exterior se inalta cele trei turle octogonale, luminate, de cate opt ferestre, cu acoperis in forma de bulb si cu cate o cruce metalica deasupra lui. Iconostasul, mobilierul si stranele au fost realizate din lemn de stejar, prezentand aceleasi motive decorative de inspiratie brancoveneasca.

Pictura murala, de origine bizantina, a fost realizata in tehnica fresca, de catre cunoscutul pictor Costin Petrescu, ajutat de ucenicii sai, si se inscrie in spiritul iconografiei traditionale. In cupola centrala este pictat Iisus Pantocrator, pe bolta absidei altarului chipul Maicii Domnului si alte scene biblice.

Catedrala din Alba Iulia - Sfintii Mihail si Gavriil

De o parte si alta a iconostasului sunt asezate icoanele recente ale Sfintilor Ierarhi si Mitropoliti Sava Brancovici (1656-1683) si Ilie Orest (1640-1642), ale Cuviosilor Marturisitori Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara si a Mucenicului Oprea Nicolae (canonizati in aceasta catedrala, in anul 1955), care au sprijinit lupta romanilor din Transilvania pentru cucerirea drepturilor firesti si au luptat pentru Ortodoxie, in secolul al XVIII-lea.

De o parte si de alta a intrarii in biserica, in locul rezervat tabloului votiv, apar portretele suveranilor Romaniei Mari: regele Ferdinand I Intregitorul si sotia sa, Maria; acest lucru subliniaza si mai mult semnificatia istorica a edificiului.

O data cu lucrarile de renovare a catedralei, in anul 1993, cu prilejul sarbatoririi a 75 de ani de la Marea Unire, a fost restaurata si pictura interioara, de catre pictorii Nicolae Sava, Dimitrie Banica si Grigore Popescu.

Biserica este inconjurata de o incinta dreptunghiulara, cu doua pavilioane mari, in partea de est, si alte doua pavilioane, in partea de vest, intre ultimele ridicandu-se clopotnita, inalta de 58 de metri. Pavilioanele sunt legate intre ele prin galerii de acces, sustinute de coloane si arcade duble, unele cu capiteluri de inspiratie corintica, dar de influenta brancoveneasca.

Catedrala din Alba Iulia - Sfintii Mihail si Gavriil

Intrarea in curtea catedralei se face dinspre vest, pe sub turnul-clopotnita. Astazi, in cladirile din jurul Catedralei Arhiepiscopale se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.

"O, dumnezeiestilor capetenii ale ingerilor, Mihail si Gavriil, care stati aproape de scaunul lui Dumnezeu, laudele acestea ale noastre, ca banul vaduvei primindu-le, de gheena ne izbaviti pe noi, ca impreuna cu voi sa cantam: Aliluia!"

Iulian Predescu 

          Catedrala Arhiepiscopala din Alba-Iulia             Catedrala Arhiepiscopala din Alba-Iulia

Pe aceeaşi temă

31 Decembrie 2013

Vizualizari: 30273

Voteaza:

Catedrala Arhiepiscopala din Alba-Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE