Pestera lui Lot

Pestera lui Lot Mareste imaginea.

Pestera lui Lot este locul unde s-au retras Lot si fiicele sale dupa ce Dumnezeu a distrus cetatile Sodoma si Gomora. Mai este cunoscuta si sub numele "Pestera Seducerii”, deoarece aici, fiicele sale au pus la cale ca, prin viclesug, sa-si ridice urmasi din tatal lor. Pestera se afla la o distanta de 3 km sud-est de Marea Moarta, fiind situata intr-un tinut muntos, in apropierea asezarii Ghor al-Safi (asezarea biblica Zoar).

Dreptul Lot in Sfanta Scriptura

Dreptul Lot este pomenit de Biserica Ortodoxa, impreuna cu unchiul sau, patriarhul biblic Avraam, in ziua de 9 octombrie, dar si in impreuna cu ceilalti Stramosi ai lui Hristos, in duminica de dinaintea Craciunului.

Din Cartea Facerii aflam ca Lot intrase cu Avraam in tinutul Canaan, acesta stabilindu-se in Sodoma. Locuitorii acelei cetati erau insa cuprinsi de patimi trupesti, atragand astfel mania Lui Dumnezeu, Care s-a hotarat sa distruga orasul. Totusi, Domnul a trimis doi ingeri ca sa-l avertizeze pe Lot , poruncindu-i sa fuga de acolo: “Mantuieste-ti sufletul tau! Sa nu te uiti inapoi, nici sa te opresti in camp, ci fugi in munte, ca sa nu pieri cu ei!” (Geneza 19 :17).  Dupa aceasta, Dumnezeu a facut sa ploua peste Sodoma si Gomora smoala si foc, iar locuitorii au murit in chinurile iadului. Sara, sotia lui Lot, care n-a ascultat porunca Domnului si s-a intors pentru a se uita in urma, a fost transformata intr-o statuie de sare. Dupa ce au scapat, Lot si fiicele sale s-au ascuns intr-o pestera unde au privit distrugerea infricosatoare a celor doua cetati. Izolate in munti, fiicele lui Lot s-au temut de faptul ca nu vor mai putea gasi un soti pentru a putea avea urmasi. Acestea au ales sa comploteze impotriva tatalui lor pe care l-au imbatat si l-au sedus. In urma acestei intamplari, ambele fiice au dat nastere la cate un fiu, Moab, parintele moabitilor, si Ben-ami, parintele amonitilor.

Pestera lui Lot

Pestera lui Lot din a fost supusa cercetarilor arheologice incepand cu anul 1986. Cu aceasta ocazie au fost descoperite urme datand din Epoca Bronzului (3300-2000 i.Hr) dar si o inscriptie, aflata in interiorul pesterii, in care se face referire la Lot, nepotul Patriarhului Avraam.

In anul 1991, sapaturile arheologice au scos la ivela ruinele unei bazilici bizantine si a unui complex moanahal datand din secolul VII. Pe o stanca din apropierea orasului Zoar, crestinii bizantini din aceste locuri au construit o biserica si manastire inchinate Dreptului Lot. Complexul monahal a fost construit in jurul pesterii in care s-au adapostit Lot si fiicele sale.

Basilica bizantina cu trei abside descoperita la Ghor al-Safi ocupa un loc asemanator cu cel bisericii lui Lot infatisate in cadrul hartii de la Madaba. Mai mult, edificiul reprezentat in harta de la Madaba este un locas de cult cu intrare centrala inspre vest, trei ferestre dreptunghiulare la sud, acoperis din caramizi rosii si o fereastra circulara in fata. Or, o asemenea biserica a fost descoperita la Ghor al-Safi.

Pestera din acest loc, care nu are o functie liturgica sau practica, a fost incorporata in partea centrala a bisericii.

Manastirea Sfantului Lot a fost impodobita cu mozaic pavimentar deosebit de frumos insotit de inscriptii. Costul ridicarii unei asemenea biserici impodobite cu mozaic, precum si constructia cladirilor adiacente, i-a ajutat pe cercetatori sa conchida ca desi basilica a apartinut unui asezamant monahal, aceasta a deservit o comunitate mai mare de credinciosi. Mai mult, existenta unui mare numar de oase de animale in apropierea manastirii, ai caror monahi erau vegetarieni, atesta prezenta unui numar insemnat de pelerini la aceasta manastire. Marturii cu privire la asemenea pelerinaje ofera Sfantul Stefan Savaitul in sec. VIII si Staretul rus Daniel sec. XII.

Identificarea asezarii Dayr Ayn Abata cu Biserica Sfantului Lot se potriveste perfect atat cu locatia orasului Zoara pe harta de la Madaba, cat si cu relatatrile biblice. Descoperire confirma cercetatorilor, inca o data, precizia topografica a hartii Madaba.

Dreptul Lot este numit "Sfant” deopotriva in cadrul hartii dar si in unele inscriptii descoperite in timpul sapaturilor de la Dayr Ayn Abata, subliniind existenta cultului acestui drept al Vechiului Testament, in timpul primului mileniu crestin.

Radu Alexandru

05 Iulie 2017

Vizualizari: 8380

Voteaza:

Pestera lui Lot 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE