Sodoma si Gomora

Sodoma si Gomora Mareste imaginea.

Sodoma si Gomora sunt doua cetati de unde pacatul, potrivit Scripturii, a strigat pana la cer (Facerea 18, 20-21). Locuitorii celor doua cetati au fost ucisi pentru ca traiau impotriva firii (Rom. 1, 24-27). Pe ruinele acestor cetati a luat fiinta Marea Moarta.

Din Sodoma, doar Lot si familia sa, sotia si cele doua fiice, au fost salvati de Dumnezeu. Insa, sotia lui Lot, in fuga lor spre munti, nesocotind porunca de a nu se uita inapoi, "s-a prefacut in stalp de sare“.

Sa ne fie clar, puteau si locuitorii cetatilor sa fie asemeni lui Lot, dupa cum si acesta putea sa se asemene lor. Exista posibilitatea ca si Lot sa moara, dupa cum puteau si aceia sa nu piara. Dar pe Lot l-a salvat nesaturarea de iubire a lui Dumnezeu, iar ceilalti au primit moartea din cauza despartirii de Dumnezeu.

De ce a distrus Dumnezeu cetatile Sodoma si Gomora?

In fata acestei distrugeri, cum putem explica oamenilor ca Dumnezeu ii iubeste, ca Ii pasa de ei? Este vechea tema a sustinerii bunatatii lui Dumnezeu in fata raului. Cum impacam imaginea unui Dumnezeu bun, indurator si atotputernic cu realitatea raului? Sa nu uitam, grija lui Dumnezeu de a conduce lumea nu coincide de cele mai multe ori cu modul in care crede omul ca trebuie sa se petreaca lucrurile.

Dumnezeu a hotarat distrugerea lor, pentru ca in locuitorii acelor cetati nu mai erau prezente resturi de bine, puteri de intoarcere spre bine, rezistente impotriva raului, puteri de franare a raului si de cainta pentru el. In seara in care Lot i-a gazduit pe cei doi ingeri, trimisi de Dumnezeu sa-i vesteasca distrugerea cetatii, locuitorii Sodomei, tineri si batrani, s-au apropiat de casa lui si au strigat: "Unde sunt barbatii care au intrat la tine? Scoate-i ca sa ne impreunam cu ei”. Lot va incearca sa-i readuca pe calea dreptii, dar fara rezultat. In momentul in care sodomitii au incercat sa sparga usa, ei au fost loviti de ingeri cu orbirea, semn ca de vreme ce ochiul mintii este orbit, ochii trupesti nu mai au niciun folos.

Sa ne aducem aminte ca desi Dumnezeu vestise distrugerea cetatii Ninive, pocainta locuitorilor din ea, Ii intoarce planul. "Atunci Dumnezeu a vazut faptele lor cele de pocainta, ca s-au intors din caile lor cele rele. Si i-a parut rau Domnului de prezicerile de rau pe care li le facuse si nu le-a implinit" (3, 10). Dumnezeu a fost multumit cu doar trei zile de pocainta pentru atat de multe nedreptati. Acelasi lucru s-ar fi putut intampla si in cazul Sodomei si Gomorei daca ar fi fost pocainta.

Acesta este si motivul pentru care Lot locuia in Sodoma. Sfantul Ioan Gura de Aur ne descopera ca Dumnezeu a randuit ca Lot sa locuiasca in Sodoma pentru a vindeca bolile locuitorilor din aceasta cetate. Insa, cei ce vietuiau in aceasta cetate, nu numai ca nu s-au lasat vindecati, ci s-au facut si mai rai.

Dumnezeu a pierdut nu numai locuitorii si cetatile, ci si tot ce rasarea din pamant, ca prin pieirea lor si nerodirea pamantului, sa se aminteasca vesnic de rautatea celor ce au trait acolo.

Daca nu vom fi lipsiti de pocainta, Dumnezeu va veghea neincetat asupra noastra.

Adrian Cocosila


 

14 Iunie 2010

Vizualizari: 56537

Voteaza:

Sodoma si Gomora 4.43 / 5 din 7 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Tudor StefanPostat la 2010-06-21 23:55

    Deci, nu ştim de ce au fost distruse aceste oraşe? Ce să fie? Egoism, răutate, siluirea străinilor sau homosexualitate? Sau toate împreună? Sau pur şi simplu conform acestui filmuleţ de tipul celor promovate pe canalul TV Discovery aceste fapte nu au nimic comun cu Dumnezeu ci a erupt un vulcan. Mai interesantă mi se pare relatarea din Biblie conform căreia aceste oraşe au fost cercetate de îngerii lui Dumnezeu care i-au promis lui Lot că nu vor distruge oraşul dacă vor găsi un singur "om curat" în acel oraş. Şi nu au găsit. Şi mă rog lui Dumnezeu să nu dispară mânăstirile şi călugării care prin post, rugăciune şi o viaţă marcată de: sărăcia de bună voie, castitate şi renunţarea la trufie pot salva întreaga umanitate de la distrugere. Asta, bineînţeles, dacă nu ne distrugem singuri. Şi sper să mai existe prin oraşele lumii măcar câte un "om curat" care să poată împiedica pedepsirea cu moartea a celorlalţi aşa păcătoşi cum sunt ei (adică noi). Dumne ajută!

  • Alexandru Cosciug Postat la 2010-06-15 02:54

    Atitudinea lui Toma nu trebuie sa fie chiar condamnata; atitudinea lui cred ca se poate explica in trei cuvinte: crede-cerceteaza-corecteaza. Eu sunt un "nebun" care m-am apucat sa demonstrez stiintific posibilitatea tehnica a realizarii cuvintelor biblice. Am inceput cu Geneza si am emis ipoteza creatiei omului utilizand informatia continuta in ADN-ul mitocondrial paternal existent in apendicele xifoid, numit biblic "coasta lui Adam" (ISBN 978-606-92107-1-0). In legatura cu arma utilizata de ingerul Domnului, pentru a-i ucide pe acei oameni (nu atat pentru imoralitate, deoarece imoralitatea te ucide singura prin reactia inversa a organismului biologic, cat pentru faptul ca acei asa zisi oameni voiau sa ucida familia lui Lot si pe cei doi oaspeti ai lor) aceasta arma este acum realizata de om - laserul. Omul a atins o frecventa de lucru de aproximativ 15 THz. In momentul in care va atinge aproape 33 THz, atunci cercetatorul respectiv va face infarct, daca nu-si ia toate masurile de precautie (un fel de ecrane impotriva radiatiilor, ceva de genul unor pelerine). Eu nu spun ca am dreptate; eu spun ca totul este realizabil tehnic si plauzibil. In opinia mea, exemplele date in Biblie, cu privire la distrugerea unor oameni, nu sunt de rautate a lui Dumnezeu, ci de necesitate. Cred ca acum necesitatea este demonstrarea rationala a cuvintului lui Dumnezeu ( vezi Pavel, 1Corintieni 1.20-21). Conform vorbelor lui Iisus, va veni Mangaietorul care ne va duce la tot adevarul si va marturisi despre Iisus Hristos, fara a mai fi necesara uciderea celor rai. In opinia mea, acest Mangaietor este omul de stiinta care in curand va reusi sa vada mana lui Dumnezeu in creatie si o va face cunoscuta intregii omeniri.

  • Micaela NegruPostat la 2010-06-14 23:01

    [Cred ca videoclipul introdus e cam anti-Hristos! Americanii n-au credinta ortodoxa] --- Daca scrie in Biblie, care e cartea sfanta, oare chiar trebuie sa fim ca Toma cel necredincios? Ca pana nu vedem, nu credem? Sa ne ajute Dumnezeu sa credem inainte de-a ne sosi ceasul de-a pleca. "Fericiti sunt cei care n-au vazut si au crezut"! Doamne ajuta-ne! Din cauza sectarismului e o necredinta totala pe pamantul asta si cred ca ne asteapta vremurile grele. Daca ne-am intoarce, Dumnezeu ne-ar primi, dar mandria asta, mandria cu care a cazut si Lucifer, n-o sa ne scoata niciodata din pacat.. Sa ne intoarcem cat mai avem timp!

  • costel popescu Postat la 2010-06-14 11:30

    Traditia rabinica, pe langa motivele indeobste cunoscute (cele legate de desfranare, care ajunsese sa ia cele mai neobisnuite forme), adauga si un motiv inedit. "Traditia orala iudaica spune ca locuitorii acestor orase erau extrem de bogati. Totusi, ei refuzau categoric sa-i ajute pe cei saraci si nevoiasi. Multi au comentat ca refuzul oamenilor din Sodoma si Gomora sa primeasca oaspeti este din cauza suspiciunii ca saracii din alte orase ar veni sa le ceara ajutorul, periclitandu-le astfel linistea. De asemenea, se spune ca in Sodoma s-a hotarat urmatorul lucru: "Toti cei care dau orice ajutor unui strain sau unei persoane neajutorate vor fi arsi in foc", iar oamenii din aceasta cetate sunt caracterizati conform teoriei "ce-i al tau e al tau si ce-i al meu e al meu". Aceasta atitudine de egoism excesiv constituie una dintre cauzele distrugerii acestor cetati, promotoare ale pacatului si ale indiferentei" (Tudorel Petecila).

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE