Pustiul Neghev - Tara Sfanta

Pustiul Neghev - Tara Sfanta Mareste imaginea.

Neghev este un desert situat in sudul Israelului. Arabii, inclusiv populatia beduina din regiune, numesc acest desert al-Naqab. Numele de Neghebh isi are originea intr-un cuvant evreiesc care inseamana "uscat". In Biblie, cuvantul Neghebh este folosit pentru a indica directia sud.

Pustiul Neghev acopera mai mult de jumatate din suprafata Israelului, pe o intindere de peste 13 mii de km². Are o forma de triunghi inversat. Pustiul Neghev are cateva caracteristici culturale si geologice foarte interesante. Printre acestea se numara cele trei canioane uriase, unice in aceasta regiune.

 Pustiul Neghev

Neghev este un desert muntos, un melanj de munti stancosi, vai secate de rau si cratere adanci. Acest pustiu poate fi impartit in cinci regiuni geografice diferite: nord, vest, centru, platoul inalt si Valea Arabah.

Pustiul Neghev - scurt istoric al regiunii

Date despre viata nomada din pustiul Neghev exista de cel putin 4000 de ani. Primele asezari omenesti stabilite aici dateaza de acum 2000 de ani. Apropierea de Egipt, face ca in aceasta zona sa se dezvolte mineritul si topirea cuprului.

Pustiul Neghev - Israel

Potrivit Genezei, Avraam a locuit in pustiul Neghev, in apropiere de Kadesh, dupa ce a fost izgonit din Egipt. Mai tarziu, pustiul Neghev a fost parte a Imparatiei lui Solomon si a lui Iuda.

In secolul IX inainte de Hristos, dezvoltarea mineritului a coincis cu nasterea Imperiului Asirian. Beersheba era capitala regiunii si centrul comercial al acelei vremi. Mici asezari de israeliti au exista in zona pana in anul 928 inainte de Hristos.

In secolul IV inainte de Hriso, nabateenii au dezvoltat un sistem nou de irigatie si au dezvolat mai multe centre economice. Printre acestea se numara Avdat, Mamshit, Shivta, Haluza si Nitzana. Nabateenii controlau comertul cu mirodenii intre capitala Petra si porturile din Gazan.

 Pustiul Neghev - Israel

Controlul nabateenilor asupra regiunii Neghev a luat sfarsit o data cu expansiunea imperiului Roman, care a avut loc in anul 106 dupa Hristos. Populatia din regiune, in mare parte constituita din nomazi arabi si nabateeni, si-a pastrat caracterul tribal si au ramas independenti in fata regulilor romane. In secolul IV, Bizantul a introdus crestinismul in regiunea Neghev. Au fost dezvoltate orase agricole, iar populatia a crescut.

Triburile nomade au controlat teritoriul Neghev pe o perioada foarte lunga de timp. Beduinii au supravietuit in aceasta regiune datorita cresterii de animale, in special capre si oi. Lipsa de apa i-a obligat insa sa se mute constant. De-a lungul timpului, beduinii au construti si orasele permanente, care insa au fost abandonate. In anul 1900, Imperiul Otoman a stabilit un centru administrativ in centrul Palestinei. Acestia au construit scoli si cai ferate.

Pustiul Neghev - Israel

Cultura tribala si modul de viata s-au schimbat insa dramatic in ultimii ani. In zilele noastre foarte putini bebuni mai sunt nomazi. Beduinii din pustiul Neghev s-au aflat sub administratie militara pana in anul 1967. Guvernul de la Israel a concentrat populatia beduina in regiunea oraselor Beersheba, Arad si Dimona.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pustiul Neghev - Israel

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 4157

Voteaza:

Pustiul Neghev - Tara Sfanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE