Cuvant despre Postul cel Mare

Cuvant despre Postul cel Mare Mareste imaginea.

Postul

Pentru ca in timpul postului celui de 40 de zile ne rastignim si noi oarecum, morti fiind fata de patimi, cu simturile adormite si potolite din pricina amaraciunii postului, ni se pune inainte cinstita si de viata facatoare Cruce sa ne imbarbateze, sa ne sprijine, sa ne aduca aminte de patima Domnului si Dumnezeului nostru iisus Hristos si sa ne mangaie.Daca Dumnezeu s-a rastignit pentu noi de bunavoie oare nu trebuie sa se intareasca si lucrarea noastra intru cele Sfinte?

Nevointele noastre se usureaza cand ne aducem aminte de nadejdea slavei ce ni s-a dat prin Cruce.Caci dupa cum mantuitorul nostru Iisus Hristos urcandu-se pe cruce a fost slavit prin felul necinstit prin care s-au purtat oamenii cu el si prin amaraciunile pe care le-au pricinuit, tot asa trebuie sa facem si noi, sa fim slaviti impreuna cu El, cu toate ca induram cu greu nevointele postului.Crucea ni s-a dat adaucatoare de viata, spe a ne odihni, a rasufla si a ne face pe noi, cei osteniti, sprinteni si usori pentru restul ostenelii noastre pentru Hristos.

Desi multi oameni vad postul ca pe un regim doar pentru curatirea trupului, postul este si un regim pentru suflet.Daca prin "dieta trupeasca" a postului corpul se revigoreaza, pierde kilograme asa si sufletul prin "dieta sufleteasca" a postului pacatele isi pierd din greutatea cu care apasa pe suflet, astfel ramanand curati pentu Sfanta Spovedanie si dupa caz Sfanta Impartasanie.

Cele 4 medicamente ale sufletului: postul, rugaciunea, spovedanie si impartasanie sunt vitale deoarece fara acestea nu ne putem mantui. Postul mai este si o curatire a tupului de toate placerile de zi cu zi. Cu cat nevointa este mai mare cu atat foloasele sunt mult mai mari si mai semnificative.

Crestinul este indemnat in post sa:

- se spovedeasca cel putin o singura data apoi cu dezlegare sa se si impartaseasca.
- sa participe cat mai mult la slujbele Bisericii.
- sa inmulteasca metaniile care sunt un exercitiu trupesc al umilintei si al starpirii patimilor, care insotesc rugaciunea .
- sa inmulteasca faptele bune.
- sa ie atent la toate gandurile si poftele sale.

Acestea si multe altele. Si, facand asa la inceput ni se pare greu dar cu timpul nici nu mai simtim timpul cum trece. Doamne ajuta !

Alin Nasser
Cuvant realizat cu ajutorul unei carti a Parintelui Eugen Dragoi.

Despre autor

Alin Nasser Alin Nasser

Colaborator
7 articole postate
Publica din 14 Martie 2010

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 2351

Voteaza:

Cuvant despre Postul cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE