Libertatea - mostenirea suprema divina

Libertatea -  mostenirea suprema divina Mareste imaginea.

Dumnezeu a creat lumea cu toate ale ei si omul dupa chipul si asemanarea Lui, dar nu a abandonat-o, ci vegheaza cu timp si fara timp, la evolutia acesteia. Se pune intrebarea ce inseamna libertatea si cat de multa libertate au lumea si oamenii, dar si care este interventia lui Dumnezeu asupra lumii si a oamenilor?

Libertatea inseamna, printre altele, a nu avea piedici in calea dragostei, a iubi neconditionat semenii si lumea cu tot ce presupune aceasta. Dumnezeu a dat libertatea oamenilor de a alege si a lua decizii asupra lucrurilor, fenomenelor si intamplarilor din viata lor. Oare divinitatea nu a stiut ce va face omul cu aceasta libertate? Cu toata certitudinea ca Dumnezeu are cunostinta de fiecare prunc care vine in aceasta lume, de fiecare firicel de iarba care vede lumina zilei, de fiecare particula de nisip din pustiul Saharei.



Pe de o parte, libertatea alegerii data omului este mostenirea suprema divina. Libertatea omului este dovada dragostei si a iubirii divine. In timp ce, in vechime, discutiile despre libertate erau o preocupare filosofica; spre exemplu grecii, aveau nevoie de o filosofie a libertatii care sa se opuna zeilor dezlantuiti si tirani. In momentul de fata, oamenii sunt preocupati de libertate, mult mai mult, decat o faceau oamenii in trecut. Unii semeni de-ai nostri, din pacate, o fac cu prea mult zel, in detrimentul celorlalti. Mie si familiei mele sa ne fie bine, eu sunt stapanul, eu sunt dumnezeu, ceilalti sunt niste nimicuri si merita tot ce este mai rau pe aceasta lume. In consecinta, in lume exista o enigma imensa; tragedia cruzimii omului fata de semenii sai, la care omenirea inca nu a dat raspunsuri linistitoare. In ultimul timp, se vorbeste tot mai mult de pacea universala, dar omenirea se indeparteaza tot mai mult de civilizatie, de Dumnezeu.

Pe de alta parte, Dumnezeu odata cu libertatea a dat omului si responsabilitatea asumarii consecintelor deciziilor sale. Din pacate, tot mai multi oameni constientizeaza prea putin sau deloc aceasta responsabilitate. De regula, altii sunt de vina pentru relele care ni se intampla in viata de zi cu zi. Unii semeni, mai cinici, indraznesc si arunca vina chiar asupra divinitatii. Bine ar fi, ca omul care isi asuma libertatea alegerii sa-si atribuie si rezultatul consecintelor deciziilor sale. Cu alte cuvine, omul este liber in interiorul limitelor fiintei umane. El este limitat de varsta, sex, regiune geografica, cunostinte etc.

Una este sa te nasti in SUA si alta este sa te nasti in Somalia. Una este sa te nasti barbat, alta este sa te nasti femeie, cu toate luptele organizatiilor feministe internationale pentru eliminarea diferentelor de sex. Cineva spunea ca barbatul musulman isi incepe rugaciunea diminetii cu urmatoarele cuvinte: “Allah, iti multumesc ca nu m-ai facut femeie!”. Mai mult, unii semeni, mai excentrici, isi asuma libertatea de a-si schimba pana si sexul. Numai punem la socoteala faptul ca toate prevederile legale europene, Uniunea Europeana incurajeaza, sustin si dau drepturi depline grupurilor minoritare in fata majoritatii, indiferent de profilul si orientarea acestora.

Apoi, din cele mai vechi timpuri, omul a ridicat capul la Cer si a asteptat un raspuns la tragedia cruzimii omului, din partea dumnezeirii. Acesta si-a pus mari sperante in religii, dar din pacate, nici islamismul care pune un accent deosebit pe eliberarea omului, si se aseamana mai mult cu filosofia obsesiva a eliberarii grecesti, dar nu cu o religie. Nici curentele filosofice orientale nu au dat un raspuns concret la problema omenirii, intru-cat aceasta au in vedere perfectionarea fiintei umane si nicidecum mantuirea personala a omului.

Singura religie care a reusit sa de-a un raspuns dumnezeiesc enigmei omenirii, prin persoana Mantuitorului, este crestinismul care rosteste, cu voce tare, de doua mii de ani, fara dragoste, fara iubire, nu exista libertate. Mai mult, cunoaste-ti pe Iisus Hristos si “Adevarul va va face liberi!” (Ioan, 8, 32). Domnul Iisus Hristos da cel mai puternic mesaj omenirii – porunca iubirii, in Evanghelie: “sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit eu” (Ioan, 15, 12). Mai mult, acest mesaj este intarit in Evanghelia lui Luca, devenind si mai greu accesibil ratiunii umane: “iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc pe voi” (Luca, 6, 27). Intrebarea care se pune este aceea daca omul mileniului al treilea poate transpune in practica acest mesaj divin? Raspunsul este da, dar numai cu ajutorul lui Dumnezeu, numai prin credinta.

Asadar, libertatea - inseamna sa gandim, sa traim si sa actionam in limita poruncilor dumnezeiesti, dintre care cea mai mare este porunca iubirii.
Dragostea nu poate exista decat intr-o lume in care exista libertatea de alegere autentica.

Doamne ajuta!

Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

31 Mai 2013

Vizualizari: 2581

Voteaza:

Libertatea - mostenirea suprema divina 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

libertatea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE