Psalmul 2

Psalmul 2 Mareste imaginea.

"Pentru ce s-au intaratat neamurile si popoarele au cugetat desertaciuni? S-au ridicat imparatii pamantului si capeteniile s-au adunat impreuna impotriva Domnului si a unsului Sau, zicand: "Sa rupem legaturile lor si sa lepadam de la noi jugul lor." Cel ce locuieste in ceruri va rade de dansii si Domnul ii va batjocori pe ei! Atunci va grai catre ei intru urgia Lui si intru mania Lui ii va tulbura pe ei; iar Eu sunt pus imparat de El peste Sion, muntele cel sfant al Lui, vestind porunca Domnului. Domnul a zis catre Mine: "Fiul Meu esti Tu, Eu astazi Te-am nascut! Cere de la Mine si-ti voi da neamurile mostenirea Ta si stapanirea Ta marginile pamantului. Le vei paste pe ele cu toiag de fier; ca pe vasul olarului le vei zdrobi!" si acum imparati intelegeti! invatati-va toti, care judecati pamantul! Slujiti Domnului cu frica si va bucurati de El cu cutremur. Luati invatatura, ca nu cumva sa Se manie Domnul si sa pieriti din calea cea dreapta, cand se va aprinde degrab mania Lui! Fericiti toti cei ce nadajduiesc in El." (Psalmul 2)

Psalmul 2

Psalmul incepe cu o intrebare. "Pentru ce s-au intaratat neamurile, si popoarele au cugetat cele desarte? Folosind verbul a se intarata, se construieste imaginea plastica a unor animale fioroase gata sa atace. Aceasta intaratare a neamurilor este ridicarea oamenilor impotriva Mantuitorului.  Se creeaza si ideea unui complot impotriva lui Iisus, prin aceasta adunare a neamurilor.

"asupra Domnului si Unsului Sau". Acest atac al vrajmasilor asupra lui Iisus, este si un atac la adresa Tatalui Ceresc. Tatal Ceresc este Domnul, iar fiul este Unsul Sau.

"Sa rupem legaturile lor, si sa lepadam de la noi jugul lor."

"Cel ce locuieste in ceruri va rade de dansii, si Domnul ii va batjocori pe ei"

Oare aceste insusiri omenesti sunt atribuite lui Dumnezeu?! Putem crede ca Dumnezeu rade si batjocoreste?! Aceste insusiri sunt mai degraba asimilate laturei umane, dar ele vor sa sublinieze intoarcerea fetei lui Dumnezeu de la aceeia.

"Atuncea va grai catre dansii urgia Sa''''  Prin folosirea la inceputul propozitiei a cuvantului "atuncea" este normalsa ne intrebam cand va grai catre ei? Va grai catre ei in momentul cand isi va intoarce fata Sa de la ei, moment in care vor primi si mustrarea pentru cele facute, adica pentru intaratarea si cugetarea desarta.

"Si intru mania Sa ii va tulbura pe ei"

Este posibil ca mania lui Dumnezeu sa produca doar o tulburare sau acest cuvant inseamna altceva. Poate insemna teama, disperare, sau chiar pedeapsa. De multe ori cele doua cuvinte devin superpozabile:urgia si mania.

"Iar Eu sunt pus imparat de Dansul" Prin aceste cuvinte David explica foarte clar raportul dintre Fiu si Tata.

"Peste Sion, muntele cel sfant al Lui, vestind porunca Domnului" Deci Eu sunt imparat, lucru expus mai inainte, sunt investit cu putere dumnezeiasca, de Dansul, adica Tatal Ceresc, si am un scop acela de a vesti poruncile Tatalui.

"Domnul a zis catre mine:Fiul Meu esti Tu" Se intareste din nou, latura dumnezeiasca a lui Iisus.

"Eu astazi Te-am nascut". Se face referire la intruparea din Maria Fecioara si Duhul Sfant. De ce foloseste un cuvant atat de actual ca astazi?! Pentru ca orice alt cuvant ar fi supus timpului, dar astazi este prezentul, pe care si maine daca il citim ramane tot prezent. Iisus se naste zilnic printre noi.

"Cere de la mine, si voi da Tie neamurile mostenirea Ta" Poporele printre care Hristos a venit sunt de fapt mostenirea Sa. Cat de mare este mostenirea Ta?!

"Si biruinta Ta, marginile pamantului". Dumnezeu Tatal ii spune sa ceara aceasta mostenire, lucru pe care si noi oamenii il putem face, sa cerem ajutorul si mila lui Dumnezeu.

"Paste-vei pe ei cu toiag de fier"  Cand aduce in discutie prezenta unui toiag si mai ales de fier, este un elementcare ne ducecu gandul la nesupunerea poporului, care trebuie pastorit cu grija.

"Ca pe niste vase de olar ii vei zdrobi pe ei" Folosirea asemanarii dintre oameni si vase de lut, creaza ideea zidirii omului din pamant, iar zdrobirea cuantifica puterea si atotputernicia Domnului.

"Si acum imparati intelegeti, invatati-va toti care judecati pamantul" Imparati face referire la cei care l-au judecat pe Iisus, iar folosirea lui "acum", poate sugera un ultimatum un moment cand timpul pentru ei a expirat. Moment cand trebuie sa inteleaga si sa invete sa slujeasca Domnului cu frica.

"Slujiti Domnului cu frica"

Trebuie sa ne supunem lui Dumnezeu cu frica?! Da, nu neaparat cu frica, in adevaratul sens al sau, ci cu grija. Duhul umilit, inima infranta si smerita...

"Si va bucurati lui cu cutremur"  Este nevoie sa ne bucuram de prezenta lui Dumnezeu, dar cu oarecare retinere, pentru ca o bucurie fara limite nu face altceva decat sa ne duca la slava desarta si sa zicem ca suntem asa de speciali ca numai noua Dumnezeu ne zambeste.

"Luati invatatura" Este un indemn in a lua aminte la invataturile si poruncile lui Dumnezeu.

"Ca nu cumva sa se manie Domnul si sa pieriti din calea ce dreapta"

in psalmul 1 se zice de calea  necredinciosilor. Aici calea cea dreapta este calea dreptilor. Daca nu luam aminte la invatatura atunci Domnul se va mania si vom pieri din calea dreptilor. Nu putem castiga imparatia lui Dumnezeu fara sa pazim poruncile Lui.

"Cand se va aprinde degrab mania Lui"  Degraba ne arata rapiditatea cu care Domnul poate sa se manie daca nu reusim sa tinem invatatura Sa.

"Fericiti toti cei ce nadajduiesc spre Dansul" In psalmul 1 se incepe cu cei fericiti, iar aici se incheie cu aceasta garantie ca putem fi fericiti(daca avem virtuti). Zicand "toti" ne asigura de universalitatea posibilitatii mantuirii,doar sa nadajduim in Domnul.

dr. Radu Tincu

Despre autor

Radu Tincu Radu Tincu

Colaborator
19 articole postate
Publica din 08 Iulie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 4510

Voteaza:

Psalmul 2 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE