Sa iubim iudele

Sa iubim iudele Mareste imaginea.

Oricine dintre noi de ar fi Deus, nu s-ar face om. Cioran zicea asta, gandindu-se ca noi am fi despoti egoisti, neinteresandu-ne ce fac creaturile. Iata iubirea: misterul se traduce in limba umana, pentru o creatie transfigurata. Totul e real, palpabil, nu vorbim de farse nereusite. Nu e nimic aparent, nimic pe jumatate. Totul, pana la capat. Cu durere, cu foame, cu sete, cu moarte. Prin Resurectie, catre Viata. Se putea altfel? Pentru om, nu. Asa ni se preda lectia despre iubire zi de zi. Dar de fiecare data chiulim, mintind pisiceste.

Cautam iubiri frivole, preferam pesti morti si animale putrede in locul Painii. Multi Il parasesc cand e vorba de Paine. Nu vor vesnicie, ci lux de moment. Nu vor sinceritate, ci avere. Nu smerenie cauta, ci glorie lumeasca. Nu spala picioarele, ci trec peste cadavre. Dar sunt botezati, platesc contributie, fac donatii murdare. Ii menajam, nu ne putem compara cu ei, ne dau bobarnace si ne rad in nas. Iertare generala, amnistia crucii. Dar o vor?

Avem nevoie de colaboratori devotati, dar nu stim unde am ascuns devotamentul. Dorim voluntariat, filantropie, castig duhovnicesc, chiar daca mai avem mult de munca si Iudele ne vand si ne scuipa intre ochi. Daca suntem galileeni, ne vom ruga mai ales pentru Iude. O specie care se inmulteste repede, care ne fura locurile la gradinite, la scoli, la licee, la facultati, la joburi, la pensii, dar nu ne pot fura locul din Imparatie. Sa nu pierdem rezervarea. Sa nu ne uitam chemarea: sa ne rugam pentru toti. Sa iubim Iudele, chiar de stim ca acum ne intregistreaza. Sa ajutam Iudele, chiar daca ele ne pregatesc esafodul sau rugul. Daca vom dobandi pacea interioara, mii de iude se vor mantui. Nadajduitorii in Resurectie iubesc mumiile, tragandu-le de mana la iertare.

Reforma vroia sa scada burta papei; sa evitam arderea pe rug a vrajitoarelor si cruciadele politice. Mai bine sa punem Cuvantul in lucrare.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 1152

Voteaza:

Sa iubim iudele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE