Simeon Florea Marian

Simeon Florea Marian Mareste imaginea.

Simeon Florea Marian s-a nascut pe 1 septembrie 1847, in Iliesti, nu departe de Suceava. Tatal sau, Grigore Marian Florea, a fost fiul preotului Lazar Marian din Reuseni, iar mama sa, Ruxandra Stanovici, fiica dascalului din Udesti.

La varsta de 12 ani, in toamna anului 1859, incepe scoala primara. Ramane doi ani la scoala din sat, infiintata la staruintele preotul Dimitrie Bucevschi, unde va absolvi trei clase primare. La indemnul invatatorului Dimitrie Cernautean, ajunge in clasa a IV-a la „Scoala poporala germana“ din Suceava, pe care a absolvit-o in 1862, cu calificative de bine si foarte bine.

Prenumele Simion i-a fost modificat de administratia scolii de la Suceava in Simeon. Dupa absolvirea acestei scoli, Simeon Florea Marian ajunge la liceul cezaro-craiesc din localitate.

De timpuriu, culegerea folclorului, va deveni pentru Simeon Florea Marian, o adevarata pasiune. La varsta de 17 ani, avea primele sale culegeri de texte folclorice, datorita carora poate fi numarat in randul celor dintai culegatori de basme populare romanesti.

Din anul 1866, incepe sa colaboreze cu diverse reviste de specialitate: „Familia“, „Albina“,„Amicul poporului“ si „Federatiunea“.

Din cauza unui conflict cu cei care conduceau liceul din Suceava, ajunge in Transilvania. Aici sustine examenul de repetare a clasei a VIII-a, si devine student „benevole“ la Gimnaziul superior roman greco-catolic din Nasaud.

Publica cantece, doine, descantece la ziarul "Traian", al lui B. P. Hasdeu, apoi reuseste sa publice folclor si in periodicele "Columna lui Traian" si Foaia Societatii "Romanismul".

Simeon Florea Marian - preot

Dupa finalizarea studiilor liceale, Simeon Florea Marian se inscrie la Facultatea de Teologie din Cernauti. Isi incheie teologice in 1875 si se casatoreste cu Leontina Piotrovschi, fiica parohului George Piotrovschi din Siret. Este hirotonit preot in mai 1876.

Simeon Florea Marian a fost pe rand preot in Poiana Stampei (1875-1877), Voloca (in apropiere de Cernauți) (1877) și Siret (1877-1883). In perioada anilor 1877-1883 a reusit sa publice aproximativ 120 de culegeri de folclor si articole despre folclor in ziare si reviste.

Simeon Florea Marian - membru al Academiei Romane

Simeon Florea Marian a fost ales pe 26 martie 1881, membru al Academiei Romane. Lucrarile de baza cu care a ramas cunoscut posteritatii sunt: „Ornitologia poporana“, „Descantecele“, „Nunta, nasterea si inmormantarea la romani“, „Vrajile, farmecele si desfacerile“, „Sarbatorile la romani“, „Traditii poporane romane din Bucovina“.

Simeon Florea Marian este considerat unul din cei mai importanti folcloriști și etnografi romani. Pe langa culegeri de folclor din toate tinuturile locuite de romani, a scris monografii despre sarbatori, datini romanesti, ornitologie, cromatica.

Simeon Florea Marian a trecut la cele vesnice pe 24 aprilie 1907, la Suceava.

Casa memoriala Simion Florea Marian

Casa memoriala "Simion Florea Marian" a fost inaugurata oficial, ca instituie muzeistica, in iunie 1974.

Cladirea, construita in secolul al XVIII-lea, este una dintre cele mai vechi case ale Sucevei. Ea a apartinut initial baronului Kapri, de la urmasii caruia Simion Florea Marian a cumparat-o in 1884.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

01 Septembrie 2021

Vizualizari: 5666

Voteaza:

Simeon Florea Marian 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE