Stylianos Papadopoulos

Stylianos Papadopoulos Mareste imaginea.

Stylianos Papadopoulos a fost unul dintre cei mai importanti patrologi ortodocsi contemporani. Intreaga sa activitate - ca profesor si autor de studii si lucrari teologice – s-a fundamentat pe premisa potrivit careia, teologia ortodoxa academica a zilelor noastre trebuie sa se delimiteze in mod decisiv de influentele teologiei de tip scolastic, prin redescoperirea adevaratului duh patristic. Din aceasta perspectiva, Stylianos Papadopoulos se alatura unor eminenti teologi ai ultimelor doua secole, precum parintele George Florovsky si parintele Dumitru Staniloae, ca unii ce au subliniat necesitatea intoarcerii teologiei ortodoxe la "propriile izvoare”.

Stylianos Papadopoulos - Repere biografice

Stylianos Papadopoulos s-a nascut in 1933 in Archaies Kleones, o localitate situata in regiunea Corint. A studiat teologia in Cadrul Universitatii din Atena, apoi Patrologia si Bizantinologia la Universitatea Sorbona din Paris. Urmeaza cursuri de Teologie bizantina si Istoria filozofiei si in cadrul Universitatii din München. In 1967 obtine titlul de doctor in teologie al Universitatii din Atena.

Inceputurile sale teologice se leaga de colaborarea la Marea Enciclopedie Greaca Teologica si Morala, pentru care a redactat cea mai mare parte a articolelor privind Sfintii Parinti si Patrologia.

Intre ani 1967-2000 desfasoara o stralucita cariera universitara in cadrul Facultatii de Teologie a Universitatii din Atena, ca profesor de Patrologie si Teologie Patristica.

In tot acest timp s-a ocupat cu daruire si jertfelnicie studiului operelor unor mari Parinti si invatatori ai Bisericii, publicand urmatoarele monografii: Sfantul Vasile Cel Mare, Viata si teologia (Atena, 1989), Sfantul Grigorie Teologul. Studiul vietii si operei, (Atena, 1991), Sfantul Ioan Gura de Aur, Vol. I - Viata, activitatea si opera si Vol. II – Gandirea, contributiile si maretia sa (Atena, 1999); Sfantul Grigorie de Nyssa. Duh si Cuvant(Atena, 1997), Atanasie cel Mare. Teologia si Viata (Atena, 1987); Sfantul Chiril al Alexandriei. Viata, teologia, hristologia, hermeneutica (Atena, 2004).

Pentru doi dintre acestia a transpus viata si teologia lor intr-un gen de roman istoric accesibil publicului larg (Vulturul ranit. Sfantul Grigorie Teologul, Atena, 1992) si Viata unui mare om. Vasile al Cezareei (Atena, 1998).

De asemenea, Stylianos Papadopoulos a cultivat si genul literar aghiologic, preocupat fiind si de sfintii mai noi ai Bisericii, publicand: Cuviosul Patapie (Atena, 1992); Fericitul Iakovos Tsalikis (Atena, 2000); Sfantul Sava cel Nou (Atena, 2010); Episcopul Gherasimos Papadopoulos (Atena, 1996).

Activitatea sa teologica avea sa fie incununata de un monumental tratat de patrologie in trei volume, tradus si in limba romana, care insumeaza aproximativ 2.200 de pagini, tratat scris pe parcursul a peste trei decenii.

Profesorul Papadopoulos, a organizat congrese teologice, atat in Grecia, cat si peste hotare, participand la evenimente bisericesti internationale, panortodoxe. A reprezentat Patriarhia Alexandriei in cadrul dialogurilor interortodoxe si intercrestine.

De asemenea, a fost invitat sa conferentieze in diferite facultati de teologie, in Italia, Rusia, Marea Britanie, Cehia, Serbia, Bulgaria, Liban, Slovacia, Egipt, Polonia si Romania. In acest sens, sunt binecunoscute relatiile stranse pe care profesorul Papadopoulos le-a intretinut cu teologia romaneasca, cu unii teologi si ierarhi romani. Acesta a participat cu contributii stiintifice remarcabile la nenumarate congrese internationale de teologie organizate in multe centre universitare din Romania, a vizitat mare parte din eparhiile si manastirile romanesti.

Stylianos Papadopoulos a trecut la Domnul pe 15 ianuarie 2012. Profesorul Papadopoulos insusi a ales sa fie inmormantat in cimitirul Manastirii Dohiariu din Muntele Athos, in cadrul careia fiul sau (marele patrolog fiind daruit de Dumnezeu cu trei copii – doua fete si un baiat) vietuieste ca monah.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1992

Voteaza:

Stylianos Papadopoulos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE