
Parintii despre care se aminteste in Pateric erau buni cunoscatori ai Sfintei Scripturi si ai sufletului uman. Ei stiau ca somnul (calitatea somnului) este legat de calitatea si cantitatea muncii de peste zi, de cantitatea si calitatea hranei, precum si de linistea gandurilor si de lipsirea de griji prisositoare (patimase). Precum si in cazul alimentatiei, Parintii faceau si din somn un mijloc de asceza, poate unul dintre cele mai grele, dar fara a trece cu vederea dreapta masura.
Sfantul Ioan Scararul, vorbind despre somn, spune: "In oarecare fel, somnul este o stare a firii, un chip al mortii, o oprire a simturilor. Somnul e unul, dar, ca si pofta, el are multe pricini si feluri. Somnul e din fire, din mancari, de la draci sau dintr-o postire prelungita si dusa pana la capat, de care trupul, slabind, voieste sa se intareasca prin somn."
Somnul si odihna, in Pateric
Se cade sa intelegem ca ne putem nevoi si noi, dupa puteri, fara a ne pune in primejdie sanatatea, atata timp cat altii s-au putut nevoi mult, chiar foarte mult, precum citim: "Zis-a odata Avva Visarion: 40 de zile si de nopti am petrecut in maracini, stand, nici dormind." Asemenea, despre Avva Sarmata „se spunea ca de multe ori lua cate 40 de zile, cu sfatul lui Avva Pimen, si ca o nimica se implineau zilele inaintea lui”. Privind spre neajunsurile vietii sociale (mai ales in orase), unde ispitele sunt cu mult mai dese si mai ascunse decat cele din pustia descrisa in Pateric, se cuvine ca si cu mai multa ravna sa ne raportam la priveghere, fara de care nu vom putea dobandi vreodata trezvia si atentia duhovniceasca.
La randul sau, Avva Teodor al Fermei, spune ca odihna este un dar al lui Dumnezeu, iar vremea vietii acesteia este una de nevointa si pocainta, zicand: "Multi, in vremea aceasta, au ales odihna, mai inainte de a le-o da lor Dumnezeu." Vedem ca asa traim astazi, odihnindu-ne incontinuu si tot obositi fiind, neintelegand ca odihna este un dar al lui Dumnezeu, daruit numai acelora cu mintea curata si cu inima smerita.
Nesocotinta si lipsa de discernamant nu a fost niciodata incurajata de Parintii Bisericii, chiar daca aceasta venea dintr-o dragoste sincera de Dumnezeu. Astfel, despre Avva Sisoe gasim scris: "Povestit-a unul din parinti despre avva Sisoe Calamoteanul, ca vrand odata sa biruiasca somnul, s-a spanzurat pe sine de prapastia Pietrii (s-a urcat intr-un loc primejdios) si, venind ingerul, l-a dezlegat si i-a poruncit sa nu mai faca asa, nici pe altii sa nu-i invete acest lucru."
Somnului ii sunt recunoscute calitatile terapeutice, cand este folosit cu masura, uneori fiind recomandat chiar in lupta cu patimile. In aceasta privinta, Sfantul Ioan Scararul spune: "Cainele e dusmanul iepurilor, iar dracul slavei desarte e dusmanul somnului." Decat sa priveghem cu mandrie, spre pierderea noastra si spre ingamfarea asupra celorlalti, care dorm, mai bine dormim si noi, rugandu-ne in vremea zilei.
Teodor Danalache
-
Ce invatam din pateric
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Invatatura despre har si libertate in Pateric
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.