Trupul in islam

Trupul in islam Mareste imaginea.


Despre trup     

                                      

Islamul afirma si el existenta concomitenta a trupului si a sufletului. Dupa Coran omul, sau mai precis trupul omului, a fost creat de catre Allah din lut si sange inghegat.

In preocuparile Coranului trupul omenesc ocupa un loc secundar, desi este con­siderat lacas al sufletului. In general, trupul nu este considerat o inchisoare a sufletului.

Cat priveste igiena si curatia trupului, legile prescrise de Coran sunt aproape iden­tice cu cele din iudaism, ele fiind impuse si de mediul cultural, dar mai ales de cel fizic in care traiau arabii si evreii.

Postul este un mijloc de penitenta, disciplina si fapte bune si nu de mortificare a trupului. Practicile ascetice indreptate impotriva trupului nu au fost acceptate in islam. De notat, insa, ca probabil sub influenta orientala si in mod sigur sub influenta practicilor ascetice crestine a fost adoptata in sufism mortificarea trupului. Aceasta mortificare a trupului era considerata ca un mijloc de a transcende lumea empirica si de a te apropia de Dumnezeu.

Coranul nu spune explicit daca trupurile vor invia sau nu, sau daca la inviere ele vor pastra forma lor pamanteasca. In orice caz, exista si o participare trupeasca in viata de dupa moarte si aceasta pentru faptul ca atat pedepsele iadului pregatite pentru necredinciosi, cat si placerile raiului sunt descrise ca placeri fizice.

In gandirea teologilor si filozofilor musulmani trupul este considerat ca  fiind format din cele patru elemente fundamentale ale naturii: apa, aer, foc si pamant. In trup exista o ordine naturala bine stabilita, toate organele trupului sunt guvernate de inima si nu de minte. Intre facultatile sufletului si trup exista o stransa coeziune.

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 4337

Voteaza:

Trupul in islam 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE