Inaintepraznuirea Sfantului Apostol Andrei - jertfa de priveghere in noaptea Sfantului Apostol Andrei

Inaintepraznuirea Sfantului Apostol Andrei - jertfa de priveghere in noaptea Sfantului Apostol Andrei Mareste imaginea.


Inaintepraznuirea Sfantului Apostol Andrei - jertfa de priveghere in noaptea Sfantului Apostol Andrei

Mare bucurie si dragoste a adus acest inaltator praznic inchinat Sfantului Apostol Andrei. A fost atat de multa dragoste duhovniceasca incat s-a desfiintat, pe parcursul a sute de kilometri din intinsul Dunarii, un hotar aflat nu numai intre teritoriile a doua neamuri - roman si bulgar - dar si intre eparhii: a Dunarii de Jos, a Calarasilor, a Tomisului. Ierarhii si credinciosii de la sud si nord de Dunare, de la stanga si dreapta ei, veniti la Pestera Sfantului Apostol Andrei, si-au unit rugaciunile rostite si cantate in cele doua limbi - romana si bulgara. Dunarea n-a mai vrut sa ne desparta, sa fie hotar. Valurile ei s-au facut ca o punte de dragoste, dragoste izvorata din lumina raspandita de intaiul luminator al neamului nostru -Sfantul Apostol Andrei - asa cum ne spune o frumoasa balada: "Dobrogei vestind, binecuvantare si-a ei luminare" - si de ceata mucenicilor Dobrogei.



Inaintepraznuirea Sfantului Apostol Andrei - jertfa de priveghere in noaptea Sfantului Apostol Andrei

Caci aceste doua neamuri, atat de deosebite in obarsie si datini, au o nepretuita comoara in comun: ortodoxia si marturisitorii ei. Sarbatorile vechii Scitii - locul de misionariat sortit Sfantului Apostol Andrei - se praznuiesc de ceva vreme in comuniune cu vecinii. Si nu numai noi, crestinii contemporani, ne adunam la aceste praznice dar si sfintii, prrin moastele lor, pornesc in procesiune, se intalnesc la praznicele Dobrogei, asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, sa ne intalnim la Pestera Sfantului Apostol Andrei. Dintre sfintii prezenti prin moastele lor, aduse spre inchinare in anul acesta in Pestera pot fi amintiti: Sfantul Apostol Andrei, Sf. Mc. Dasie, Sf. Mc. Epictet si Astion, cei cinci mucenici necunoscuti de la Adamclisi (descoperiti inainte de 1990, sub altarul celei mai importante bazilici crestine din cetatea Adamclisi), cei patru mucenici de la Niculitel: Zotic, Atal, Camasie si Filip, Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, Sf. Cuv. Antipa de la Calapodesti, Sf. Stelian Paflagonul, Sf. M. Mc. Pantelimon.

<a href='/biserici-si-manastiri-din-romania/67904-manastirea-pestera-sfantului-apostol-andrei' title='Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei' class='linking auto'>Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei</a>

Ierarhii oaspeti prezenti inca din seara ajunului sarbatorii au fost: IPS Neofit Mitropolit de Ruse, IPS Dometian Mitropolit de Vidin, la care s-au mai adaugat a doua zi: IPS Ilarion Mitropolit de Durostorum, PS Damaschin episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Ambrozie episcopul Giurgiului, PS Nicodim episcopul Severinului si Strehaiei, PS Gurie Gorjeanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei.

            Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Vremea a fost blanda pentru aceasta perioada a anului, de inceput de iarna. De cativa ani incoace, Sfantul Apostol Andrei ne rasfata cu daruri pentru care nu suntem vrednici sa-i multumim pe masura. Ne-am simtit ocrotiti de purtarea de grija a Sfantului Apostol Andrei care stie ca mai trebuie sa treaca ceva vreme pana ce se vor mai ridica aici arhondarice si alte constructii destinate pelerinilor. Adunati in numar impresionant, inca de la slujbele de seara, credinciosii au privegheat toata noaptea in rugaciune. Nu numai in interior, biserica - ce urma sa fie tarnosita a doua zi dimineata, ridicata in vecinatatea pesterii - era ticsita, dar si treptele de la intrare erau intesate cu numerosi credinciosi, care nu s-au indurat sa se departeze de harul si frumusetea slujbelor ce s-au savarsit. In biserica-paraclis si in celelalte spatii-arhondarice, aglomeratia a fost similara.

Inaintepraznuirea Sfantului Apostol Andrei - jertfa de priveghere in noaptea Sfantului Apostol Andrei

Si asa cum evidentia IPS Teodosie: "O vecernie cu trei ierarhi n-a mai fost pana acum". Arhiepiscopul Tomisului a adaugat: "Noaptea Sfantului Apostol Andrei este o noapte binecuvantata si sfanta. Sa va rugati si sa va ganditi cum a privegheat aici Sfantul Apostol Andrei, cum s-a rugat, cum i-a primit pe stramosii nostri, cum i-a botezat nu departe de locul acesta, la paraiasul Sfantului Apostol Andrei. Si toti care puteti sa privegheati, sa nu pregetati s-o faceti! Pentru ca aceasta noapte va va fi lumina care va va lumina calea catre Imparatia Cerurilor. Si cel ce va mijloci si va va tine faclia aprinsa va fi insusi Sfantul Apostol Andrei. Simtiti-va aici la vatra parinteasca. Aici este casa bunatatilor, este locul unde Dumnezeu s-a intalnit cu stramosii nostri. Nu poate fi o zi mai aleasa ca aceea in care am venit la Parintele tuturor romanilor de pretutindeni".

Credinciosii, la indemnul IPS Teodosie, au adus aceasta jertfa de priveghere in noaptea Sfantului Apostol Andrei.


.

04 Decembrie 2006

Vizualizari: 4453

Voteaza:

Inaintepraznuirea Sfantului Apostol Andrei - jertfa de priveghere in noaptea Sfantului Apostol Andrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE