Restaurare si Arta Sacra - expozitie la Galeria Apollo

Restaurare si Arta Sacra - expozitie la Galeria Apollo Mareste imaginea.

 

Restaurare si Arta Sacra - expozitie la Galeria Apollo

Vineri 8 decembrie s-a deschis, la Galeria Apollo, de la Teatrul National din Capitala, expozitia anuala a Sectiei de Arta Sacra si Restaurare a Uniunii Artistilor Plastici. Sunt prezenti, din pacate, doar o parte dintre restauratorii care, in ultimele decenii, redau viata si stralucire vechilor ctitorii, fara ca prin aceasta, expozitia sa fie mai putin merituoasa. Si este astfel pentru ca aduce in prim plan detalii semnificative dintr-o activitate extrem de laborioasa, tehnica si creativa in acelasi timp, ale carei greutati, capcane si bucurii, traite in singuratatea aproape monahala a muncii, scapa - de regula - celui care-i contempla rezultatele.

Expozitie Galeria Apollo

Expozitie Galeria Apollo

Asadar, din culisele santierelor, atrag atentia posterele ce infatiseaza, in mod sintetic si elocvent, interventiile si spectacolul unei splendide picturi (1682) de la Biserica Doamnei din Bucuresti (Dan Mohanu si colectivul), dilemele de la manastirea Bistrita - Valcea si Gura Motrului (Elena Murariu), "epifaniile imaginii" in care-l descoperim pe Parvu Mutul, la manastirea domnei Marica Brancoveanu, Mamul (Calin Barzu si Gina Baranovski), sau cele infatisand restaurarile de la Bajestii lui Mares (Viorel Grimalski) ori picturile recuperate alaturi de ansamblul nou de la modesta dar spectaculoasa biserica din Plesoi (Constantin Andronic si echipa). Nu mai putin interes si comentarii suscita plansele referitoare la restaurarea picturilor manastirii Arnota si ale bolnitei Polovragilor (Serban Angelescu si colectivul), dupa cum cele prin care laboratorul de pictura pe lemn al Muzeului National de Arta isi prezinta cateva lucrari si se recomanda ca un adevarat indreptar metodologic in recuperarea autenticitatii operei (Mihaela Nacu si Camelia Comsia). O sectiune omagiala este rezervata prezentarii extrem de succinte a exceptionalei opere de restaurare de sculptura realizata in decursul unei cariere de domnul Aurel Olteanu Stanca la MNAR si premiata acum de Sectia de restaurare. Expozitia cuprinde si cateva creatii originale de arta sacra, si salutam cu aceasta ocazie prezenta compozitiilor realizate in tehnica vitraliului, semnate Andrei Efremov, admirabilele icoane pe lemn, nu doar bine pictate, ci bine "descoperite", cu care Elena Murariu stie de ani buni sa isi cucereasca publicul, ca si cele in encaustica datorate lui Mihai Dumitru ori pictate pe sticla de Mihaela Nacu si Maria Constantinescu, acestea din urma adevarate hierofanii ale sacrului in arta. Un loc special este rezervat celor cateva fotografii de mari dimensiuni infatisand picturi murale semnate de Grigore Popescu la manastirile Tismana si Lainici precum si la Biserica "Sf. Gheorghe" din Bucuresti. Descendent al unei traditii seculare, inca vii, de pictura bisericeasca, Grigore Popescu este un pictor postbizantin atasat traditiei frescei si stilisticii bizantine, intr-un mod personal, absolut remarcabil.

Expozitie Galeria Apollo

Expozitie Galeria Apollo

Expozitie Galeria Apollo

Expozitie Galeria Apollo

Expozitie Galeria Apollo

Se pune intrebarea, cum iti poti manifesta personalitatea inserandu-te atat de fidel in traditie? Aici poate este o taina ce rasplateste smerenia ucenicului de ieri dar si temerile, cautarile infrigurate, insomniile maestrului de azi, artist si iconograf autentic. Incurajator este faptul ca taina aceasta pare a fi impartasita de mai toti participantii la expozitia "Restaurare si Arta Sacra" de la Galeria Apollo. Semn ca la noi, arta sacra este autentica si vie chiar si in manifestarile declarat atasate traditiei.

Expozitie Galeria Apollo

Expozitie Galeria Apollo

Expozitie Galeria Apollo

Expozitie Galeria Apollo

Expozitia va fi deschisa pana in 15 ianuarie.

Doina Mandru - istoric de arta

 

.

19 Decembrie 2006

Vizualizari: 6744

Voteaza:

Restaurare si Arta Sacra - expozitie la Galeria Apollo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE