Expozitie ortodoxa in capitala Ucrainei

Expozitie ortodoxa in capitala Ucrainei Mareste imaginea.


In acest zile in capitala Ucrainei se desfasoara o mare expozitie ortodoxa. Parintele Antonie Cumpata este preot paroh in satul Baytali din regiunea Odessa si se numara printre participantii la expozitia din Kiev. L-am rugat, intr-o convorbire telefonica, sa ne descrie putin atmosfera de la fata locului:

Parintele Antonie:

Lavra Pecerska<< Am venit la Kiev sa participam la aceasta expozitie cu Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Baytaliskaia ”Indrumatoarea din Baytal”. Este o expozitie extraordinara aici la Kiev dar nu e doar o expozitie ci si un festival ortodox in cadrul caruia se vor desfasura cateva concursuri de muzica bisericeasca si populara, iconografie, poezie ortodoxa si cinematografie crestina. Sunt peste 80 de participanti. Expozitia a fost binecuvantata de IPS Vladimir, Mitropolitul Kievului si al intregii Ucraine si acest eveniment este foarte mult mediatizat aici in Ucraina. Participantii sunt manastiri din Ucraina si Rusia. Am vazut si un participant din Serbia. Sunt creatori de icoane, edituri de carti religioase. Pot fi vazute si produse din ceramica, vinuri si produse alimentare, e vorba de cele produse de catre anumite manastiri. Exista si un stand al unei fabrici cu bijuterii din aur si argint, sunt multi mesteri populari, sunt multe icoane de vanzare.

Expozitia se desfasoara in galeria pentru expozitii “Lavra”, aceasta nu este chiar in lavra ci foarte aproape de Lavra Pecerska, marea manastire ortodoxa din capitala Ucrainei. In Kiev se organizeaza anual 4 sau 5 expLavra Pecerskaozitii ortodoxe, organizatori fiind chiar Lavra Pecerska sau o firma specializata in astfel de expozitii. Vine foarte multa lume la aceste expozitii, se face multa reclama si la televizor si prin afise in tot orasul si vin foarte multi oameni. Nu numai crestini ortodocsi ci si oameni de alta credinta care se intereseaza de ortodoxie. Recent, la Kiev, s-a incheiat o alta expozitie organizata chiar in Lavra Pecerska, in galeria dintre Pesterile de Jos si Pesterile de Sus. Au fost si acolo foarte multi participanti. Expozitia a fost poate mai putin mediatizata dar acolo vine foarte multa lume. In primul rand vin pelerinii si turistii care viziteaza Lavra si merg in Pesteri la Sfintele Moaste ale celor 120 de Sfinti de la Pecerska. Expozitia trecuta a fost intitulata “Inaltarea Domnului” iar cea la care participam acum se numeste “Ucraina ortodoxa” >>

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Foto: Cornel Ciumandru

.

07 Iunie 2006

Vizualizari: 4851

Voteaza:

Expozitie ortodoxa in capitala Ucrainei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE