Rugaciuni catre Sfantul Grigorie Decapolitul

Rugaciuni catre Sfantul Grigorie Decapolitul Mareste imaginea.


Rugaciuni catre Sfantul Grigorie Decapolitul

 

RUGACIUNE DE LAUDA SFANTULUI GRIGORIE

 

Ca un soare prealuminat rasarind, Preacuvioase, intru tot sfanta pomenirea ta, raze straluceste lucrarea faptelor tale celor bune, Preafericite Grigorie, luminand simtirile credinciosilor cu lumina; minunilor tale. Pentru aceasta, praznuind cu bucurie, laudam si cu credinta fericim intru tot cinstita pomenirea ta.

 

Ca un inger vietuind pe pamant, Marite, prin infranate topindu-ti trupul tau cu privegherea si aducerea aminte de moarte, cu osardie invatandu-te, dumnezeiesti fapte ai crescut, Parinte, si cu mari suisuri ia varful cel dorit, la Insusi Hristos, cu adevarat prin acestea te-ai apropiat. Patimile trupesti prin infranare si prin neincetata rugaciune le-ai omorat, si pe sarpele cel amagitor cu curgerile lacrimilor tale l-ai inecat, Parinte. Si lui Dumnezeu te-ai facut bineplacut mai mult decat cei multi, preaminunate Grigorie.

Pentru aceasta cu dumnezeiesti daruri te-a impodobit pe tine Iisus, iubitorul de oameni si Mantuitorul sufletelor noastre.

 

Cu dumnezeiasca lumina fiind stralucit, cand ai cautat cu mintea curata si ai ales in locul celor de acum pe cele vesnice ce vor sa fie, atunci foc ai primit in inima ta si aprinzandu-te de dumnezeiasca dragoste, ai uitat trupul si sangele si spre nevointele sihastriei te-ai gatit. Pentru aceasta patimile, trupesti le-ai supus sufletului tau, Parinte preacuvioase.

 

Suindu-te, te-ai salasluit la inaltimea dumnezeiestilor munti si topindu-ti acest smerit trup cu necazurile scarbelor, cu starea la priveghere si cu neincetatele rugaciuni, Parinte Grigorie, preabunului Dumnezeu impartasindu-te, te-ai luminat Si luand harul multor feluri de minuni, tuturor celor ce vin cu credinta la racla sfintelor tae moaste, le daruiesti vindecari. Pentru aceasta ca pe un dumnezeiesc facator de minuni si invatator, pe tine te laudam.

 

RUGACIUNE DE CERERE CATRE SFANTUL GRIGORIE

 

Fericite Parinte, cine va spune patimirile taie cele din sihastrie? Cine va grai nevointele tale, luptele cu demonii si petrecerea cea grea, lacrimile si zdrobirea inimii, postirea si lipsa de imbracaminte, chinul provocat de gerul noptii si de vanturi, si arsura soarelui? Ai trait in trup ca ingerii si acum pe toti credinciosii cu pomenirea ta ii veselesti. Pentru care roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa-i izbaveasca de isipitele celui viclean, Preacuvioase Grigorie, cu rugaciunile tale.

 

Toate cele pamantesti le-ai lasat; pe cele stricacioase si trecatoare nu le-ai luat in seama. Cu poruncile lui Domnezeu luminandu-ti sufletul, Fericite Grigorie, impodobitu-te-ai cu stralucirea mintii si in pustie ai voit a te salaslui. Ai iubit desavarsit pe Hristos Care, venind impreuna cu Tatal si cu Duhul, a facut locas intru tine; si har de vinedecari si de minuni ai primit, izgonind duhorile cele rele. Ca te-a preamarit pe tine Hristos Dumnezeu, pe Care roaga-L, Preacuvioase, sa mantuiasca sufletele noastre.

 

De petrecerea cea impreuna cu ingerii si de lumina vietii vesnice si de viata celor din lumina aducandu-ti aminte, ai fugit din lume si crucea ta cu bucurie luand, Parinte Grigorie, ai urmat Celui ce S-a rastignit pentru tine si, prin aratare de inger, ai luat biruinta asupra demonilor, Preamarite, savarsind minuni, iar acum te veselesti in lumina sfintilor. Pentru aceasta marim pomenirea ta, si ne rugam tie: Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Preacuvioase Parinte Grigorie, cu osardie din pruncie spre fapte bune nevoindu-te, te-ai facut vas ales al Sfantului Duh de la Care ai luat lucrarea minunilor, ai indemnat pe oameni sa urasca placerile. Si acum cu dumnezeiasca lumina mai curat fiind stralucit lumineaza si gandurile noastre, ale celor ce cu credinta te laudam pe tine si cu dragoste ne inchinam sfintelor tale moaste.

 

Prin infranare ai ajuns viata cea desavarsita a faptelor bune; socotind pustia Ierusalimului cel ceresc. Prin multimea ostenelilor ai primit vrednica rasplata; dimpreuna cu incepatoriile cetelor ceresti te bucuri, Preafericite, fiind mostenitor al bunatatilor, celor vesnice si locuitor al Imparatiei cerului. Pentru aceasta, purtatorule de Dumnezeu Grigorie, roaga-te Mantuitorului Hristos sa impace lumea si sa mantuiasca sufletele noastre.

 

RUGACIUNE LA VREME DE PRIMEJDIE

 

Toata indrazneala ce o ai catre Dumnezeu Cel ce te-a preamarit pe tine, pune-o pentru noi, Preafericite Parinte Grigorie, si cu sudorile lacrimilor tale stinge vapaia care pierde cu infricosarea neamul omenesc. Frica ce ne-a cuprins ne-a facut sa indraznim a alerga la ajutorul tau ca sa rogi pe Atottiitorul fapturii sa inceteze dreapta Sa manie care este asupra noastra, ca sa nu pierim cu totul intru faradelegile noastre.

 

Vedem ca rodul muncii noastre se distruge repede si cu totul se risipeste; auzul se ingrozeste si vederea se inspaimanta, iar avandu-te pe tine, Preasfinte, Parinte Grigorie, luminator si rugator si sprijinitor, ne rugam grabeste de imblanzeste cu fierbintile tale rugaciuni pe Imparatul cerurilor, Cel ce ne-a iubit pe noi, sa ne izbaveasca din primejdii ca sa nu pierim mai inainte de vreme pentru pacatele noastre.

 

Cine va suferi multimea pacatelor noastre, si adancul milostivirii Tale cine-l va pricepe, preabunule Stapane Doamne. Si catre cine altul sa alergam ca sa ne scape de aceasta pierzare ce s-a pornit din iutimea maniei Tale pentru pacatele noastre. Ci, o, Dumnezeule, si Ziditorule a toata faptura, frica ce s-a adunat in noi ne-a slabit puterea noastra, deci impreuna cu rugatorii care din veac ti-au placut Tie, si noi pacatosii, cu genunchii plecati si cu duhul umilit, ridicam ochii nostri, fiind cuprinsi de spaima; cu smerenie ne rugam Tie adu-Ti aminte de milele Tale cele dintru inceput si nu trece cu vederea glasurile noastre, ale nemultumitorilor, si ocroteste pe cei ce i-ai zidit dupa chipul Tau, ca sa nu sufere mostenirea Ta atata pierzare. Sa nu fie faptura Ta bucuria diavolilor si a necredinciosilor care nu te cunosc pe Tine, ci pe noi ne primeste intre alesii Tai, ca in buna stare si neclintita nadejde sa preamarim multimea nenumarata a milelor tale.

 

RUGACIUNE PENTRU HOLDE, LIVEZI SI GRADINI

 

Doamne Dumnezeul nostru, Cei ce la inceput ai facut cerul si pamantul; si cerul l-ai impodobit cu mari luminatori ca sa lumineze pe pamant si ca printr-inseie sa fii marit Tu singurul Facator si, Stapan al fapturii; iar pamantul l-ai infrumusetat cu verdeata, cu iarba si cu multe feluri de seminte ce rodesc dupa felul lor si cu toate florile l-ai impodobit spre frumusete, si l-ai binecuvantat, Insuti si acum, Stapane, cauta din sfantul Tau locas spre agonisita aceasta si o binecuvinteaza; fereste-o pe dansa de toata fermecatura, vraja si de toata rautatea; de ispita vicleana si de uneltirea oamenilor rai. Si-i da ei sa aduca roade la vreme pline de binecuvantarea Ta; si departeaza de la dansa toata fiara si salbaticiunea si viermele, musca, rugina, arsita si vanturile, care aduc stricaciune. Ca s-a sfintit si s-a preamarit preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururi si in vecii vecilor. Amin.

 

RUGACIUNE PENTRU CEI CE CALATORESC

 

Pentru rugaciunile Sfantului Preacuviosului Parintelui nostru Grigorie, Doamne Dumnezeul nostru, Care esti Calea cea adevarata, Care ai calatorit impreuna cu robul Tau Iosif, calatoreste, Stapane,si cu robul Tau (numele). Izbaveste-l pe dansul de talhari si de toata bantuiala vrajmasului ucigas de oameni; pazeste-i viata nevatamata si fereste sufletul sau curat de toata intinaciunea; fa cu spor calatoria lui si umbletele lui le indrepteaza si arata-l sanatos si vesel in cele ce doreste. Asa ne rugam Tie, Imparate atotputernice, Care nu tii minte raul, auzi-ma pe mine smeritul pentru bunatatea Ta si treci cu vederea toate greselile robului Tau; cu harul Tau imbogateste-l si-L arata pe dansul plin de bunatatile Tale cele ceresti si pamantesti. Ca a Ta este imparatia si puterea si marirea, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

RUGACIUNE LA VREME DE SECETA

 

Doamne, Dumnezeule atottiitorule, Care ridici norii de la marginea pamantului, Cel ce ai facut fulgerele spre ploaie, Care scoti vanturile din visteriile Tale, Cel ce chemi apa marii si o versi peste fata a tot pamantul, Tie ne rugam si cu umilinta cadem inaintea Ta, marturisind pacatele noastre si cerand de la Tine mila cea bogata: Deschide stavilarele cerului; porunceste norilor sa dea ploaie; indura-Te de toate cele de pe . pamantul Tau; indura-Te de batrani, de tineri, de pruncii, de la san, de robii si roabele Tale, de fii si de fiice si de toate dobitoacele pamantului, si fa sa creasca paine de mancare pentru noi si iarba pentru dobitoace. Pentru mijlocirea Sfantului Preacuviosului Parintelui nostru Grigorie, primeste rugaciunile poporului Tau si sa nu lepezi suspinurile saracilor; sa nu ne mustri pe noi cu mania Ta; sa nu ne certi cu iutimea Ta; sa nu pierzi pe poporul Tau cu foamea si cu setea, caci ochii tuturor spre Tine nadajduiesc, ca sa ia de laTine hrana la vreme potrivita; in Tine nadajduim si afara de Tine pe altul nu stim; de la Tine asteptam mila bogata. Ca bun si iubitor de oameni esti, si Tie marire inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE CUTREMUR

 

Imparate sfinte, Iubitorule de oameni Stapane, indelung rabdatorule Doamne, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta, Care toate le chivernisesti cu cuvantul, negraitei Taie puteri si singur ai stapanire asupra vietii si a mortii; Cel ce pedepsesti cu dreptate, si cu iubire de oameni iarasi vindeci; Care vremelnica noastra viata o carmuiesti cu prea inteleapta Ta purtare de grija si in tot chipul mantuirea noastra bine o intocmesti. Stim ca pacatele noastre cele multe au cutremurat pamantul si l-au tulburat, si din pricina lor frica si cutremur au venit asupra noastra de la fata maniei Tale, indelung-rabdatorule; inima noastra s-a tulburat, clatindu-se, pamantul, si frica mortii a cazut asupra noastra, ca nu cumva ca un leu sa rapeasca sufletele noastre, nefiind cine sa le izbaveasca; ca nu cumva sa ne inghita si sa ne acopere stricaciunea nefiind Cel ce izbaveste, nici Cel ce mantuieste. Pentru aceasta, prin mijlocirea Sfantului Preacuviosului Parintelui nostru Grigorie, la Tine cu umilinta cadem si Te rugam, pe Tine singurul Stapan, Care nu tii minte raul, sa nu pomenesti faradelegile noastre cele de demult si cele de acum, nici sa cumpanesti greutatea pacatelor noastre cu rasplatirea cea cuvenita; ca de vei intra la Judecata cu acest neam al nostru, nimeni nu se va indrepta inaintea Ta, ci va pieri cu totul de pe pamant pomenirea noastra a tuturor.

 

Adu-Ti aminte, indelung-rabdatorule, de indurarile Tale cele din veac si de milele Tale si de legamantul Tau cel adevarat catre parintii nostri si sa nu ne inghita pe noi adancul pamantului, nici sa ne manance gura lui, ci milostiveste-Te spre noi cei umiliti si ne miluieste pe noi cei smeriti si ne cerceteaza pe noi cei ce ne tulburam de infricosatoarea ingrozire, a cutremurului si suntem cuprinsi de temerea si frica cea mare. Si de sunt undeva intre noi unii care se tem de numele Tau si pazesc poruncile Tale - o mica parte oarecare, aleasa, semintie binecuvantata, vistierie ascunsa, pe care Tu unul o stii si o pazesti - asculta ca Un bun, pe acestia care cheama facerea Ta de bine si mila Ta asupra noastra, si primeste rugaciunile lor ce se aduc Tie, pentru poporul cel ce a gresit, Stapane iubitorule de oameni: precum ai ascultat pe Avraam pentru cei din Sodoma, pe Daniil si pe Ieremia, dumnezeiestii Tai prooroci, care au imblanzit bunatatea Ta asupra robiei lui Israel. Ca din neam in neam sa se preamareasca adancul cel de nepatruns ai iubirii Tale de oameni si al indelung-rabdarii Tale, si ca noi sa-Ti aducem Tie dar de multumire intoarcerea si pocainta noastra, fiind intariti cu puternica mana Ta, pentra rugaciunile si cererile intru tot procuratei Maicii Tale, ale Sfantului Grigorie si ale tuturor sfintilor, care din veac au bine placut Tie. Amin.

 

 

.

20 Noiembrie 2007

Vizualizari: 12780

Voteaza:

Rugaciuni catre Sfantul Grigorie Decapolitul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE