Sanatatea cailor respiratorii si imunitatea organismului

Sanatatea cailor respiratorii si imunitatea organismului Mareste imaginea.

Cea mai usoara cale spre o viata sanatoasa o reprezinta un sistem imunitar activ, care lucreaza la eficienta maxima. Omul modern duce o viata dezordonata, derulata intr-un ritm rapid si intr-un mediu impropriu; prins in activitatile cotidiene, stresante, acesta neglijeaza constant alimentatia, fie sarind peste orele de masa, fie alegand produse de tip fast-food si sucuri carbogazoase. De asemenea, la cel mai mic simptom de boala acesta achizitioneaza medicamente, de cele mai multe ori scumpe si ineficiente. Este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii.

Pentru a putea trece cu bine peste perioadele solicitante sau peste anotimpul friguros, organismul uman are nevoie de ajutor prin intarirea sistemul natural de aparare. Fara sistemul imunitar am fi mult mai vulnerabili si, implicit, mult mai fragili in fata oricarui factor extern. Pe langa imunitatea innascuta exista si imunitatea care se formeaza pe parcursul vietii; ca urmare a interactiunii cu mediul inconjurator, organismul uman este supus in permanenta unor factori de risc, rolul sistemului imunitar fiind acela de protectie si de mentinere a unei stari de sanatate optime.

Din punct de vedere medical, termenul de imunitate implica o reţea complexa, compusa din organe limfoide (timus, maduva osoasa, splina, ganglioni limfatici, apendice, amigdale), celule si molecule. Rolul sistemului imunitar consta in distrugerea oricarui “corp strain” care ar putea afecta buna functionare a organismului (virusuri, bacterii, microbi, dar si unele celule tumorale, celule moarte sau celule cu defecte). O persoana cu imunitate scazuta va suferi infectii frecvente cum ar fi raceala, infectii urinare, eruptii ale pielii, plagi care se infecteaza usor si se refac greu etc. Un sistem imunitar care functioneaza corespunzator protejeaza organismul impotriva bolilor, incetineste imbatranirea, creste energia prin reducerea stresului si a timpului de recuperare in urma afectiunilor.

Intarirea sistemului imunitar este una din cele mai eficiente masuri contra imbolnavirilor la indemana oricarei persoane. Un sistem imunitar puternic fereste organismul de boli grave.

Asperitatile vremii din zilele reci ale iernii afecteaza, cu diferite intensitati, organismul uman expus conditiilor aparute in evolutia factorilor climatici. In mod direct apar afectiuni la nivelul cailor respiratorii.

Peste 400 de virusuri pot afecta aparatul respirator in special in sezonul rece. Acestea determina virozele respiratorii sau, in sens popular, raceala. Odata intrate in aparatul respirator, virusurile se inmultesc in 8-12 ore. Frigul nu cauzeaza infectii respiratorii, dar diferentele de temperatura destabilizeaza metabolismul local al mucoasei respiratorii, care in felul acesta, devine mai putin autoprotejata in fata agentilor infectiosi.

Cei mai afectati sunt copiii si varstnicii; conditiile favorizante ale afectiunilor respiratorii sunt in aceste cazuri intrarea in colectivitati si variatiile mari de temperatura, frecvente in aceasta perioada. In aceste conditii copilul mai mic de 5 ani raceste de cca. 3-4 ori pe sezon, iar cei mai mari si adultii racesc cam o data, de doua ori pe sezon.

Un sistem imunitar echilibrat reactioneaza la raceli inclusiv prin febra. Aparitia febrei nu trebuie considerata neaparat un semn de agravare a bolii (doar daca depaseste 38°C, se prelungeste mai mult de cateva zile si daca este insotita de o alterare vizibila a starii generale a organismului). Nu oricine raceste de cateva ori are in mod obligatoriu probleme cu imunitatea sau are un sistem imunitar slăbit! Astfel, trebuie luate in considerare atat frecventa, cat si gravitatea episoadelor de imbolnavire. Atunci cand racelile sunt foarte frecvente, se poate afirma ca exista o problema. Daca episodul de raceala dureaza mai mult de o saptamana sau apar complicatii care necesita internare, exista o problema. La fel si daca raceala nu raspunde la remediile administrate, se prelungeste frecvent sau este afectata starea generala de sanatate. De multe ori, mai ales la copii, aceste imbolnaviri apar pe un fond alergic. Alergia la un factor de mediu produce inflamatia cronica a mucoaselor cailor respiratorii, care devin sensibile si reactioneaza violent la orice virus. Astfel, la orice noua infectie, la persoanele cu alergii se pot agrava inflamatiile cailor respiratorii; terenul alergic favorizeaza racelile, iar racelile favorizeaza evolutia alergiei!

O precizare se impune pentru cei care au polipi; polipii sunt o inflamatie a mucoasei nazale sau sinusale, ca urmare a infectiilor virale repetate si este important de stiut daca ei au aparut pe un fond alergic sau nu.

In situatiile descrise nu inseamna ca este vorba de imunitate scazuta, dar exista si situatii cand racelile repetate apar pe fondul unui sistem imunitar slabit, iar un exemplu in acest sens este cel al copiilor dusi in colectivitate inainte de implinirea varstei de 3 ani, cand sistemul imunitar nu este suficient dezvoltat pentru a face fata factorilor de risc externi.

Odata cu sosirea anotimpului rece, organismul uman trebuie sa faca fata agresiunii variatiilor de temperatura si microbilor care determina in principal infectii la nivelul aparatului respirator. Pentru aceasta, este de preferat, adoptarea din timp a unor masuri care sa vizeze cresterea imunitatii organismului si, implicit, rezistenta fata de factorii externi nocivi. In acest sens, exista o multime de plante care sunt de un real folos in lupta cu agentii patogeni cauzatori de boala; aceste plante pot fi folosite sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri. De asemenea, adoptarea unui stil de viata sanatos in general, cu o alimentatie sanatoasa, miscare, somn suficient si evitarea factorilor cauzatori de stres, contribuie la mentinerea unui organism sanatos.

Un remediu eficient si la indemana tuturor, atat preventiv cat si curativ pentru afectiunile respiratorii este Siropul Coughend. Acesta este un supliment alimentar ayurvedic cu rol de protectie a cailor respiratorii. Are o compozitie complexa din binecunoscute plante indiene cu efect tonic si regenerant asupra aparatului respirator.



Acest remediu este in primul rand un foarte bun antitusiv, fiind eficient pentru combaterea tuturor formelor de tuse: uscata, productiva, convulsiva. Decongestioneaza caile respiratorii prin actiunea sa antiinflamatoare, stimuleaza secretia bronsica, determina fluidificarea mucusului si astfel favorizeaza expectoratia si eliberarea cailor respiratorii.

Poate fi administrat cu succes atat adultilor, cat si copiilor pentru toate tipurile de afectiuni respiratorii acute si cronice. Poate fi folosit ca adjuvant la terapia astmului bronsic.

Siropul Coughend poate fi folosit si preventiv pe intreaga durata a anotimpului rece datorita efectului sau de crestere a imunitatii.

Pentru persoanele suferinde de diabet zaharat exista disponibila si varianta Sirop Coughend fara zahar.


Pe aceeaşi temă

19 Noiembrie 2013

Vizualizari: 6608

Voteaza:

Sanatatea cailor respiratorii si imunitatea organismului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE