Hlastii

Hlastii Mareste imaginea.


Hlastii

 

Hlastii aceasta miscare s-a nascut in Rusia. Numele de hlasti este luat de la rostirea cuvintelor: hlasciu, hlasciu, Hrista isciu (lovesc, lovesc si pe Hristos aflu, caut). Ei se flagelau cu nuiele sau cu franghii in numele lui Hristos, repetand ceea ce i s-a „intamplat" Mantuitorului dupa judecata si pe drumul Golgotei. Fondatorul sectei „autoflagelatilor" pentru Hristos, denumire mai corecta decat hlasti - sens istoric si titulatura data de traducatori - este considerat Daniil Filipovici.

Puncte doctrinare:

1.Ei cred ca intre cer si pamant este o comuniune permanenta si o comunicare neintrerupta. „Puterile cerului" sunt Dumnezeu-Tatal, Fiul si Sfantul Duh, Sfanta Maria, Sfintii ingeri, Arhanghelii, Heruvimii si Serafimii. Hristos este cel mai onorat dintre toti, fiindca el se intrupeaza cand vrea si in cine vrea.

2.Dintre poruncile Bibliei, se retin noile porunci hlaste: I. Eu sunt dumnezeu cel prezis de profeti, m-am pogorat pe pamant a doua oara pentru mantuirea neamului omenesc, nu este alt dumnezeu afara de mine; II. Nu poate fi si nici nu trebuie sa se caute alta invatatura decat a noastra; III. In ceea ce sunteti organizati, in aceea sa ramaneti; IV. Pastrati porunca lui Dumnezeu si fiti vanatori ai universului; V. Nu savarsiti pacatul trupesc, VI. Nu va casatoriti, iar cel care s-a insurat sa traiasca cu sotia sa ca si cu o „sora"; VII. Nu rostiti cuvinte spurcate, si nici numele diavolului sa nu pomeniti; VIII. Nu mergeti la nunti si la petreceri, fugiti de cei ce consuma bauturi ametitoare; IX. Nu furati nimic, iar daca cineva a furat macar o copeika, la judecata cea infricosatoare i-o vor pune pe crestetul capului, si numai atunci va fi iertat, cand moneda se va topi de foc pe capul lui; X. Aceste porunci trebuie pastrate in secret, sa nu fie difuzate nici tatalui, nici mamei. De ar fi batut cu biciul si ars cu foc, sa rabde. Pentru aceasta, credinciosii, ca si vechii martiri ai credintei, vor capata imparatia cerurilor, iar pe pamant indestulare spirituala; XI. Duceti-va unii la altii, tineti tratamentul cu paine si sare, faceti dragoste, iar poruncile mele paziti. Rugati pe Dumnezeu; XII. Credeti in Sfantul Duh.

Aceste porunci, zic ei, au fost descoperite lui Ivan Suslov si „inlocuiesc" Crezul Bisericii.

3.Adeptii pot avea mai multe „sotii spirituale" si surori, „bogorodite". „Casatoria" este fara folos pentru suflet si pagubitoare pentru comunitate.

 

Organizarea „Hristosii" sunt impartiti pe grupe, numite corabii - intre 20-100 de indivizi.

 

 

 

Pe aceeaşi temă

17 Iulie 2012

Vizualizari: 8978

Voteaza:

Hlastii 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE