Miscarea anticalendaristica (Stilistii)

Miscarea anticalendaristica (Stilistii) Mareste imaginea.

 

In octombrie 1924 Biserica Ortodoxa Romana a indreptat calendarul, conform recomandarilor Conferintei Interortodoxe de la Constantinopolpol (mai, 1923). Cei care au respins indreptarea calendarului s-au grupat in jurul manastirii Slatioara, com. Rasca, jud. Suceava.

 

Ca arhiereu il vor avea pe Galaction Gordun, caterisit de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in 1955. Acesta declarat „mitropolit” hirotoneste ca „episcop” pe Meftodie Marinache si amandoi pe Evloghie Ota (toti exclusi din monahism si caterisiti). La schitul stilist de la Copaceni (jud. Ilfov) este hirotonit episcop un alt caterisit si exclus, Glicherie Tanase, mort in 1984 si declarat in 1999 „sfant”. Un alt „mitropolit” stilist este Silvestru Onofrei.

 

Conducerea actuala isi sediu la Slatioara, avand ca „mitropolit primat” pe Vlasie, ajutat de „arhiereii” Vasile Mogarzan si Fabian de la manastirea Sfanta Maria - Militari, Bucuresti).

 

Din manifestarile specifice stilistilor, amintim fanatismul contra Bisericii Ortodoxe Romane, a clerului si credinciosilor ei;

 

Calendarul vechi, neindreptat este dogma (cu o eroare stiintifica de 11 min. si 14,02 sec. pe an);

 

Pidalionul (colectia de canoane a lui Nicodim Aghioritul), este mai important la ei decat Scriptura.

 

Considera „Taine”: spalarea picioarelor si sfintirea bisericilor.

17 Iulie 2012

Vizualizari: 22053

Voteaza:

Miscarea anticalendaristica (Stilistii) 5.00 / 5 din 1 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Ioan vornicuPostat la 2010-12-20 11:29

    Doamne ajuta. Cred ca acest articol nu reprezinta pozitia oficiala a BOR, deoarece prezinta foarte multe confuzii, incepand cu denumirea de MISCARE ANTICALENDARISTICA si chiar poza cu interiorul unei biserici care din cate stiu eu nu are banci ci doar strane. Dar nu aceasta este problema principala, mai important este sa va prezint realitatea vazuta de mine in pelerinajele facute in majoritatea tarilor ortodoxe, care de ce sa nu recunoastem serbeaza toate sarbatorile cu data fixa cu 13 zile dupa noi si reprezinta 80% din populatia ortodoxa a globului. Cred ca aici este problema, noi ar trebui ca biserica oficiala sa alegem ori sa revenim alaturi de majoritatea ortodocsilor unde ne este locul, sau sa ne alipim de BISERICA CATOLICA folosind numai calendarul Gregorian si renuntand la calendarul Iulian asa zis INDREPTAT, deoarece aducem multa dezbinare ORTODOXIEI UNIVERSALE. In ce priveste Biserica ortodoxa de stil vechi din Romania, aceeasta este antiecumenista sau mai plastic vorbind *ANTISISTEM*, si acest fapt deranjeaza toate bisericile oficiale din Miscarea Ecumenica, si nu folosirea Calendarului Iulian. Problema calendarului schimbat in anul 1924, a fost una politica la presiunea Vaticanului, in tot spatiul balcanic cu exceptia Serbiei care a ramas alaturi de majoritatea tarilor ortodoxe cu calendar neindreptat. Un alt argument ca BOR nu contrazice oficial Calendarul Iulian este faptul ca in cadrul ei se gaseste Mitropolia Ortodoxa de Balti din Basarabia care foloseste acelasi calendar neindreptat. In concluzie, poate ca Dumnezeu a vrut ca aceasta biserica ortodoxa cu foarte multe manastiri si biserici sa fie dezbinata,sa ne tina trezi, pentru ca fiecare parte separata sa-si aduca o contributie unica in unirea ei, atunci cand alte biserici ortodoxe se vor destrama sub influienta Vaticanului, iar noi sa nu mai repetam greselile trecutului.

  • Daniel CandrescuPostat la 2009-07-16 13:20

    e importanta Scriptura dar si canoanele Sfintiilor Parintii care au dat cu anatema la cei ce nu pastreaza acele canoane din Pidalion la care sfinti ii pomeniti in biserica dar nu respectati canoanele sfintiilor.

  • Marius UngureanuPostat la 2009-02-22 14:23

    Tratarea acestei teme are o nota dura, "stilisti" nu sunt o secta ci cel mult o dizidenta , pt fiecare dintre ei noi ar trebui sa inaltam rugaciuni fierbinti catre Dumnezeul dragostei si al unitatii caci ce este mai bine si mai folos decat a locui frati impreuna; intr-adevar ei sunt frati nostri si noi trebuie sa ne rugam sa revina la Mama Neamului Romanesc si nu sa-i prezentam cu aceasta nota incisiva. In prezentul articol exista si unele informatii eronate ca de ex ep Fabian corect este Flavian, deontologic mi s-ar fi parut ca acest articol sa fie semnat de cineva care sa poata raspunde cu onestitate asupra informatiilor prezentate. Sa ne rugam ca Dumnezeu sa-i intoarca pe frati nostri la Biserica Nationala.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE