Fuga de acasa, pe doua drumuri

Fuga de acasa, pe doua drumuri

Fuga de acasa, atunci cand aceasta are loc, se petrece intotdeauna intr-un moment de mare intensitate existentiala. Omul care fuge dintr-un loc, indiferent de motivatia pe care o are, fuge de ceva, spre altceva. Calitatea daunatoare sau benefica a unei "fugi" reiese din lucrurile "de care" si "spre care" fuge omul.

Aceasta "fuga de acasa" se manifesta in doua moduri care, desi aparent asemanatoare, sunt complet diferite. Astfel, fuga de acasa poate fi inteleasa, fie ca o aparenta solutie pentru rezolvarea unor greutati, fie ca o nevoie sufleteasca dupa o vietuire cu mult mai inalta (monahala).

In vreme ce prima fuga este motivata de o dorinta de libertate, gresit inteleasa insa, binestiind ca libertatea este mai mult interioara, decat exterioara, cea de-a doua fuga este motivata de o dragoste nestavilita de Dumnezeu, ea avand loc numai dupa dobandirea libertatii interioare.

Fuga de acasa, pe un drum necunoscut

Cand fuga de acasa survine in urma unor patimi casnice, aceasta se arata a fi o fuga care destrama. Copilul, cel mai adesea, fuge de acasa in cautarea unei libertati neavute pana atunci si neintelese, in cautarea unui mediu mai odihnitor, in care sa se simta inteles, iubit si acceptat asa cum este.

In decurs de numai un an (2009-2010) au fugit de acasa aproape trei mii copii. Principalele motive pentru care copiii fug de acasa raman lipsa supravegherii din partea parintilor, teama de reactia parintilor fata de situatia scolara sau fata de o greseala comisa de copil, situatia financiara precara din familie, conflictele interne si plecarea parintilor la munca in strainatate.

Adesea, diavolul intuneca mintea omului, spre a nu putea intelege ca nu ceilalti sunt cauza neimplinirilor proprii, iar astfel tensiunile interioare ajung sa se reverse inadecvat. Cand parintii ajung sa-si reverse asupra copiilor propriile angoase si tulburari interioare, acestia nu fac decat sa-i motiveze pe copii sa astepte din ce in ce mai mult clipa in care sa poata pleca de langa ei.

Din pacate, nici chiar in asemenea cazuri, fuga nu este o solutie buna. In pofida oricator greutati, casa ramane totusi un loc in care, poate chiar si prea putin, omul se simte localizat in timp si spatiu. Fugind de acasa, de obicei, cel in cauza ajunge sa dea peste niste greutati si mai mari decat cele de care a fugit (depresii, droguri, etc). "Vai celui singur, ca atunci cand va cadea, nu este cine sa-l ridice pe el" (Ecclesiast 4, 10). Indiferenta si lipsa de comunicare din familie sunt principalii doi factori care motiveaza fuga de acasa.

Cat de sanatoasa poate fi fuga, cand aceasta survine ca solutie de indreptare la o anumita problema sociala sau personala? Stim ca prima reactie a protoparintilor nostri, Adam si Eva, dupa caderea in pacat, a fost aceea de a fugi si a se ascunde de la fata lui Dumnezeu. "Cand au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin rai, in racoarea serii, s-au ascuns Adam si femeia lui de fata Domnului Dumnezeu, printre pomii raiului" (Facere 3, 8).

Inca dintru inceput deci, omul a mostenit, ca si trasatura ontologica, aceasta fuga si ascundere de Dumnezeu (si de om), care se face simtita adesea in urma unei greseli sau a intampinarii unei greutati, ea imbracand cele mai variate forme.

Fiul Risipitor a fugit si el de acasa, tot inspre o lume vazuta de el ca fiind mai buna decat cea in care se afla, spre a fi liber si a hotara singur asupra vietii sale. "Un om avea doi fii. Si a zis cel mai tanar dintre ei tatalui sau: Tata, da-mi partea ce mi se cuvine din avere. Si el le-a impartit averea. Si nu dupa multe zile, adunand toate, fiul cel mai tanar s-a dus intr-o tara departata si acolo si-a risipit averea, traind in desfranari. Si dupa ce a cheltuit totul, s-a facut foamete mare in tara aceea, si el a inceput sa duca lipsa" (Luca 15, 11-24).

Evitarea mersului la biserica, evitarea infruntarii problemelor personale, evitarea confruntarii directe cu cauzele situatiilor neplacute si jena provocata de situatiile in care cineva este pus fata in fata cu anumite lucruri ce tin de viata lui interioara sunt numai unele dintre premisele unei fugi de acasa, ale unei fugi bolnavicioase care mai mult destrama.

Fuga de acasa, pe un drum cunoscut

Cand de acasa se fuge insa pentru o vietuire monahala, aceasta fuga nu este motivata sub nici o forma de vreo neimplinire personala sau de vreo nevoie nesatisfacata initial. Astfel, monahii si monahiile au fugit de acasa numai din dorinta de a duce o viata mai curata si mai inalta decat cea anterioara.

Fuga la manastire s-a facut intotdeauna pe un drum batatorit, binecunoscut si binecuvantat de pasii sfintilor. Chiar si cand cel in cauza nu a putut ramane prea mult in manastire, intorcandu-se la viata cea dintai, el nu a riscat atat de mult precum a facut cel ce a fugit asemenea Fiului Risipitor. Proverbul romanesc "drum bun, cale batuta" poate fi verificat si aici, caci numai o "cale batatorita" de pasii multora poate fi numita "drum bun", ferindu-l pe calator de pericole.

Fuga de acasa, la manastire, nu destrama, ci uneste si mai mult. Aceasta fuga de acasa zideste casa si sufletele din familia respectiva, iar prin adancirea in rugaciune a celui plecat, multe ajung sa se lumineze si sa se curateasca. Fuga de acasa, la un loc cu altii, spre slava lui Dumnezeu, nu este periculoasa. "Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor" (Matei 18, 20).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

23 Iunie 2011

Vizualizari: 8966

Voteaza:

Fuga de acasa, pe doua drumuri 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact