Sfantul Ioan din Santa Cruz

Sfantul Ioan din Santa Cruz Mareste imaginea.

Sfantul Ioan din Santa Cruz

Ioan - Nou Mucenic (19 mai)

Ioan Karastamatis din Santa Cruz este un sfant martir al vremurilor noastre. Sfantul Ioan din Santa Cruz, martirizat in anul 1985, de catre o grupare de satanisti din America, este praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 19 mai, in ajunul mutarii Moastelor Sfantului Ierarh Nicolae.

Parintele Ioan Karastamatis s-a nascut, in anul 1937, in satul grecesc Apikia, aflat pe insula Andros. Acest loc este renumit astazi pentru o minune ce are loc anual, in Postul Adormirii Maicii Domnului. Crinii de la icoana Maicii Domnului nu se arunca niciodata; tot anul, acestia sunt uscati, insa in vremea postului, ei infloresc in chip minunat.

La varsta de numai 20 de ani, tanarul Ioan pleaca in America, unde se va si casatori. Impreuna cu sotia lui, parintele a avut un baiat (Fotie) si o fata (Maria). Hirotonit preot, el va sluji, vreme de 10 ani, in mai multe localitati din indepartata Alaska.

Sfantul Nou Mucenic Ioan din Santa Cruz

Terminand misiunea incredintata in Alaska, parintele Ioan vine in Santa Cruz, resedinta statului California. Aici, el se va aseza langa Biserica Sfantul Prooroc Ilie, pe care o va si repara. Dupa resfintirea acesteia, biserica se va dovedi a fi un adevarat centru duhovnicesc si misionar pentru regiunea inconjuratoare.

Parintele a ajuns renumit pentru marea lui dragoste fata de toti. Atat ziua, cat si noaptea, parintele ii primea in casa pe toti aceia care il cautau. Deseori, parintele mergea prin parcuri, spre a vorbi oamenilor despre Dumnezeu. Prea putini auzisera de credinta ortodoxa.

Am amintit la inceput despre crinii minunati ai Maicii Domnului din Andros. Parintele Ioan a luat si el cateva fire din crinii cei uscati, din evlavie fata de Maica Domnului. Asezandu-i in biserica lui, din Santa Cruz, acestia au inflorit si aici in chip minunat, in Postul Adormirii Maicii Domnului.

Sfantul Nou Mucenic Ioan din Santa Cruz

Sfantul Ioan avea mare evlavie la Maica Domnului si la Sfantul Ierarh Nicolae, langa manastirea caruia a si copilarit.

Atragand multa lume la dreapta credinta, diavolul nu a putut suporta lucrarea parintelui. Astfel, parintele a inceput a fi amenintat prin apeluri telefonice; fara un motiv bine determinat, i se cerea sa incheie predica si sa plece din aceasta zona.

In seara zilei de 17 mai 1985, parintele Ioan l-a sunat pe Parintele Dorotei, staretul manastirii de langa satul natal, spre a culege noi informatii despre minunile Maicii Domnului si ale Sfantului Nicolae.

A doua zi, parintele a ramas acasa numai cu baiatul sau. Pe cand copilul se afla la joaca, parintele statea in biserica, unde lucra la predica pentru duminica. Cand s-a intors de afara, copilul a ramas incremenit in fata unei privelisti de neinchipuit: tatal sau, parintele Ioan, zacea mort, pe podeaua bisericii.

Parintele Ioan a fost macelarit de satanisti: capui ii fusese zdrobit cu un fier, iar corpul ii fusese taiat in bucati. Podeaua era plina de sange, iar pe pereti erau manjite cuvinte de hula si semnul satanic 666.

In urma cercetarilor facute de politistii din localitate, s-a constatat ca autorii oribilei fapte erau de fapt trei satanisti (barbat, femeie si copil). Cei doi satanisti mai in varsta au murit la scurt timp dupa crima, otravindu-se cu venin de sarpe, iar copilul a innebunit la scurta vreme.

Sfantul Nou Mucenic Ioan din Santa Cruz

Cu o saptamana mai inainte de uciderea parintelui, crinii Maicii Domnului, adusi din Andros, s-au ofilit brusc, ei nemaiinflorind pana astazi; icoana Maicii Domnului, aflata si astazi in biserica, a lacrimat; potrivit marturiei baiatului sau, in cele trei duminici de pana in martiriu, in vremea Sfintei Liturghii, fata parintelui se lumina si se intuneca de mai multe ori.

Parintele Dorotei, staretul de la Manastirea Sfantului Nicolae, din Andros, a cerut preotesei vestmintele parintelui Ioan, cu care acesta slujise Sfanta Liturghie, in manastire, in anul 1981. Cererea a putut fi indeplinita abia in ziua de 4 iulie 1986, cand Maria, fata parintelui, a venit cu vestmintele in manastire.

Minunea nu s-a lasat mult asteptata. Pe cand parintii calugari slujeau privegherea pentru Sfantul Atanasie Athonitul, clopotele manastirii au inceput sa bata singure. Simtind lucrarea dumnezeiasca, ei au continuat slujba cu Paraclisul Sfantului Nicolae. La numai cateva minute, fata parintelui a intrat pe poarta manastirii cu vestmintele.

Exista mai multe marturii ale unor crestini evlaviosi, care povestesc cum li s-a aratat parintele Ioan. Astfel, in ajunul sarbatorii Sfantului Nicolae, in anul 1986, staretul Dorotei, impreuna cu alti credinciosi, l-a vazut pe Sfantul Ioan in gradina manastirii. In luna februarie 1987, pe cand staretul Dorotei se afla in Elvetia, pentru a face o operatie, Sfantul Ioan s-a aratat din nou, unui grup de credinciosi de acolo.

Teodor Danalache

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4294

Voteaza:

Sfantul Ioan din Santa Cruz 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE