Sfantul Mucenic Olaf, regele Norvegiei

Sfantul Mucenic Olaf, regele Norvegiei Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Olaf - Olav, rege al Norvegiei, intre anii 1015-1028, a trecut la cele vesnice in ziua de 29 iulie 1030. Viata lui a fost scrisa de istoricul norvegian Snorri Sturlason (1179-1241) si poarta denumirea de "Cronica regelui Norvegiei".

"Pe sfintii care au stralucit in pamanturile Apusului in vechime si aceste parti le-au luminat, prin nevointele si luptele lor, pe acestia toti sa-i laudam si noi acum dupa cuviinta. Si sa le cantam lor, ca unora ce pururea se roaga inaintea lui Dumnezeu pentru noi, zicandu-le asa: Bucurati-va, sfintilor toti, care in pamanturile Apusului ati marturisit dreapta credinta!"

"Celui ce pe sfintii Sai i-a chemat din tot pamantul si de la marginile lumii i-a adunat pe cei placuti Lui, lui Dumnezeu, Cel slavit in Sfanta Treime, sa-I cantam si noi acum cu multumire. Ca El prin Ioan, alesul Sau, pe sfintii cei vechi ai Apusului i-a descoperit noua in vremurile acestea din urma, spre bucuria si mangaierea noastra. Pentru aceasta, dar, si pentru toate celelalte, sa-I multumim Lui ca unui Dumnezeu al nostru preaiubit, si sa I ne inchinam in glas de lauda zicand: Aliluia!"

Sfantul Mucenic Olaf, regele Norvegiei

Olaf, dupa vechiul sau nume, sau Olav, dupa cum se pronunta astazi, s-a nascut in anul 995. Parintii sai, Harald si Asta, au incuviintat dorinta tanarului de a deveni razboinic viking. Inca tanar fiind, Olaf a mostenit tronul tatalui sau, stapanind peste o mare parte din Norvegia.

Desi avea doar 16 ani, regele Olaf s-a indreptat spre Anglia, unde a purtat mai multe batalii cu danezii. In anul 1011, el a cucerit orasul Canterbury si l-a luat prizonier pe arhiepiscopul catedralei. Pentru ca regele Ethelred a intarziat cu plata rascumpararii, arhiepiscopul a fost omorat. Indata, manastirile de pe coasta estica a Angliei, situate in localitatile Lindisfarne, Jarrow si Wearmouth, au cazut si ele prada vikingilor. Multi preoti au primit moarte muceniceasca.

Sfantul Olaf - Olav al Norvegiei

Cand a intrat in slujba ducelui Richard al II-lea al Normandiei, regele Olaf a privit pentru prima data mai de aproape crestinismul. Dupa o iarna petrecuta in Rouen, Franta, regele a fost patruns la inima de tainele crestine, drept pentru care a si cerut sa fie botezat.

In anul 1015, in urma unei descoperiri in care un barbat cu haine luminate il instiinteaza ca va deveni rege vesnic al Norvegiei, el se intoarce acasa. El a adus in pamanturile natale patru episcopi din Anglia, cu dorinta de a face misiune printre vikingi. El insusi a distrus chipul de lemn al lui Thor, idolul pagan al tunetului. Oamenii au inceput sa se boteze, iar viata crestina a inceput sa prinda radacini tot mai adanci.

Cand regele Knut al Danemarcei şi al Angliei a ridicat pretentii asupra Norvegiei, o mare parte din rebelii si nobilii norvegieni, nemultumiti de atitudinea crestina a regelui Olaf, s-au ridicat impotriva acestuia. Olaf s-a vazut nevoit sa fuga din tara sa, prin Suedia, in Rusia.

In anul 1028, el s-a stabilit in Novgorod, la cneazul Iaroslav cel Intelept. Ducele kievean era casatorit cu fiica regelui Olav al Suediei, printesa vikinga Irina. Aceasta din urma, spre batranete, va imbratisa viata monahala, primind numele Ana. Pentru viata ei sfanta, dupa trecerea la cele vesnice, Biserica a canonizat-o. In tot acest timp, Sfantul Rege Olaf - Olav a dus o viata ascetica, cu mult post şi rugaciune.

In anul 1030, el s-a intors in tara sa, pentru ultima data. In ziua de 29 iulie 1030, in cadrul luptei din Stiklestat, langa Trondheim, regele Olaf al Norvegiei a trecut la cele vesnice, fiind strapuns cu securea de un pagan. Mai inainte de lupta, el a visat o scara care urca catre cer. Stia ca va muri. Ultimele sale cuvinte au fost: "O, Doamne, mantuieste!"

La mormantul sau s-au savarşit multe minuni. Cand a fost deschis mormantul, trupul sau era nestricat si frumos-mirositor. Cinstitele sale Moaste au fost asezate in Biserica Sfantul Clement, din Trondheim. Mai tarziu, aceasta biserica va fi transformata in Catedrala Nidaros. In timpul Reformei protestante, cinstitele sale Moaste s-au pierdut. O particica din trupul Sfantului Olaf se pastreaza in Biserica romano-catolica Sfantul Olaf, din Oslo.

Pe locul in care a primit cununa muceniceasca, in localitatea Stiklestat, in apropiere de Catedrala Nidaros, se afla o biserica din piatra inchinata sfantului. In aceasta biserica se afla o icoana bizantina cu chipul Sfantului Olaf, daruita bisericii de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in anul 2003.

Securea, ca simbol al martiriului Sfantului Olav, este asezata pe uniforma oficiala a armatei regale norvegiene.

Teodor Danalache

Sfantul Olaf - Olav al Norvegiei

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

21 August 2013

Vizualizari: 4098

Voteaza:

Sfantul Mucenic Olaf, regele Norvegiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE